Preváži obvinenie Trumpa alebo Bidenovo vyšetrovanie (Dmitrij Sedov)
08 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Americký škandál s Ukrajinou pokračuje


Popredné americké médiá uviedli, že sa v prípade „ukrajinský telefonát“ Donalda Trumpa objavil nový svedok.


Noviny The New York Times napísali, že ďalší príslušník amerických spravodajských služieb podal svedectvo na podporu už zverejnených správ z 12. augusta.


Mark Zade, právnik nového informátora, uviedol, že jeho klient má informácie z prvej ruky o skutočnostiach z pôvodnej sťažnosti. Tento dôstojník tajného spravodajstva už poskytol rozhovor generálnemu inšpektorovi tajných služieb USA Michaelovi Atkinsonovi. Zatiaľ nehovoril so zástupcami kongresových výborov, ktorí vyšetrujú obvinenie prezidenta.


Ako je známe, prvý svedok osobne nepočul rozhovor medzi Trumpom a ukrajinským prezidentom Vladimírom Zelenským. Jeho informácie boli z druhej ruky. Čo bolo slabým bodom v procese obžaloby. Teraz sa už údajne „objavil“ skutočný svedok.


Trumpov ukrajinský gambit v rámci informačnej občianskej vojny v USA (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Ovplyvňovanie amerických volieb v roku 2016 pochádzalo z Ukrajiny Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Zostáva však anonymný. Ani nezamýšľa podať formálnu sťažnosť príslušným orgánom. Jednoducho len odovzdal demokratom niekoľko listov. Ide o korešpondenciu Bieleho domu s veľvyslancami USA na Ukrajine. Z nej má byť zrejmé, že Trumpova administratíva vyvíjala na ukrajinské vedenie tlak. Mala nútiť Kyjev, aby začal verejné vyšetrovanie proti Trumpovým oponentom. Čo malo ukrajinskému prezidentovi Zelenskému zabezpečiť návštevu USA a stretnutie s americkým prezidentom Trumpom.


Podľa hlavných amerických médií, ktoré sú naklonené demokratom, korešpondencia ukazuje, ako diplomati a osobný poradca prezidenta Rudolfa Giulianiho ovplyvňovali ukrajinskú stranu. Cieľom malo byť vyšetrovanie zasahovania do volieb v roku 2016. A tiež korupcia v spoločnosti Burisma za účasti syna Joe Bidena Huntera.


Trump napadol nového svedka na Twitteri: „Prvý zdroj so zlými informáciami takmer úplne skreslil môj telefónny rozhovor. Namiesto toho, aby sa s tým zmierili, sa objaví druhý, ešte záhadnejší. A znova s nepravdivými informáciami“.


Nie je jasné, ako objavenie sa druhého svedka, pomôže demokratom pri presadzovaní obžaloby. Jeho dôveryhodnosť tiež vyvoláva otázky. Nie je istá pravosť dokumentov, ktoré predložil. Zároveň sa nevyhnutne vynára otázka, či ich zverejnením neporušil zákona o ochrane štátneho tajomstva.


Búrlivé vyjadrenia demokratov okolo Trumpovho impeachmentu a senzačné správy o novom svedkovi zatienili ďalšie vážne udalosti. Ukrajinská prokuratúra totiž začala prípravy na obnovenie vyšetrovania v spoločnosti Burisma.


USA schválili Ukrajine predaj striel spomínaných v telefonáte Trump-Zelenskyj
Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov odsúhlasilo predaj protitankových striel Ukrajine, čo je záležitosť, o ktorej sa americký prezident Donald Trump rozprával v telefonáte s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Tlačová... Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | TASR

Generálny prokurátor Ukrajiny Ruslan Rjabošapka uviedol, že znova preveruje prípady týkajúce sa tejto plynárenskej spoločnosti. Týkajú sa obdobia, keď bol členom jej predstavenstva syn Joe Bidena. Rjabošapka povedal, že preštuduje všetky kroky, ktoré boli uzavreté alebo viedli k prepusteniu bývalého generálneho prokurátora. Tiež obvinenia týkajúce sa majiteľa spoločnosti Burisma, Nikolaja Zločevského. Ten najal Huntera Bidena v roku 2014. Jeho otec vtedy viedol záležitosti administratívy prezidenta Obamu týkajúce sa Ukrajiny. „Zvážime všetky prípady, ktoré boli uzavreté alebo rozdelené do niekoľkých častí. Chceme zistiť, aké prípadné nezákonné postupy boli vykonané," uviedol Rjabošapka. Generálny prokurátor necíti nijaký tlak v prípade vyšetrovania spoločnosti Burisma. „Ohľadom prípadu mi netelefonoval žiaden ukrajinský politik. Nevnímam žiadne ovplyvňovanie, pokiaľ ide o vyšetrovanie akýchkoľvek trestných činov," uviedol Rjabošapka.


„Ukrajinská vec“, ktorá sa začala v USA na podnet demokratov, sa začína obracať proti nim. Prioritným bolo v tomto prípade obvinenie proti Trumpovi za jeho tlak na Kyjev. Neskôr ale prvé správy o vyšetrovaní korupcie ohľadom spoločnosti Burisma, ktoré začal generálny prokurátor Ukrajiny, presunuli pozornosť na Bidenovcov otca a syna.


A netreba zabudnúť na fakt, že americký generálny prokurátor William Barr začal vyšetrovanie obvinení zo zneužívania právomoci Joe Bidena. Týkajú sa zapojenia syna Huntera do spoločnosti Burisma. Ide teda o útok na dvoch frontoch. Obvinenia Williama Barra majú zahŕňať „konflikt záujmov“ a „možnú korupciu“.


Vydali veľmi očakávané memorandum Trumpovej výzvy ukrajinskému prezidentovi
Americký prezident Donald Trump požiadal ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby preskúmal, či bývalý viceprezident Joe Biden nezasahoval do vyšetrovania v spoločnostiach svojho syna. Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

Obe vyšetrovania, ktoré začali súčasne, by mohli viesť k tomu, že ukrajinskí a americkí prokurátori dajú dokopy dôkazy proti Joe Bidenovi. A tie sa môžu ukázať dôležitejšie než hon demokratov na prezidenta.


Predstavenie pokračuje.


Titulné foto: extra.ie


Štítky: