"Exportujeme slobodu a príležitosti aj do zahraničia!" propaguje Trump bizarný projekt LNG
03 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Donald Trump podporil vývoz „slobody a príležitostí“. USA začali exportovať slobodu, nie len vo “vzdušnej podobe”, ale už aj v tekutej. Washington aj naďalej presviedča svojich spojencov po celom svete, aby si kúpili drahší skvapalnený zemný plyn z USA.


"Prvá zásielka LNG práve opustila Cameron LNG Export Facility v Louisiane," povedal Trump na Twitteri. „Nielenže tým boli v USA vytvorené tisíce pracovných miest, ale teraz prepravujeme slobodu a príležitosti aj do zahraničia!“



Trump úplne vážne (a vôbec nie ironicky) týmto otvorene podporil predaj novej značky energetickej suroviny (v podstate klasického LNG). Nová značka skvapalneného plynu “Molekuly slobody” je skutočnou predzvesťou masívnej expanzie americkej “slobody” do celého sveta. Washington sa tým snaží podchytiť si európsky trh prostredníctvom démonizácie svojho najväčšieho konkurenta, Moskvy.


Ruskí partneri v EÚ, najmä Nemecko, sa však odmietajú podvoliť americkému tlaku. Tvrdia, že dodávky plynu cez plynovody z Ruska sú oveľa ekonomickejšie a o americký "slobodný plyn" nejavia príliš záujem.


Minulý rok boli americké “molekuly slobody“ vyvezené do 28 krajín, pričom najväčšími destináciami boli Južná Kórea, Mexiko, Japonsko a Čile. Čína, ktorá už tiež ochutnala „slobodný plyn“, bola tretím najväčším dovozcom. To by sa však malo čoskoro zmeniť, pretože lacnejší ruský plyn začne prúdiť potrubím Gazpromu Power of Siberia do Číny už koncom tohto roka.