Komentár Vladimíra Prochvatilova: Západ zaznamenáva začiatok „Zelenského éry“ a vysoký potenciál možného politického chaosu na Ukrajine
03 | 08 | 2019 I Zuzana Perželová

Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)



Udržanie víťaznej „koalície zmeny“ bude náročnou úlohou

Na Západe s nadšením privítali víťazstvo Zelenského strany vo voľbách do Najvyššej rady, avšak takmer všetky západné médiá poukazujú na to, že ľahký život a zaručený úspech nový prezident Ukrajiny a jeho spolubojovníci očakávať nemôžu.

CNN píše, že Zelenský získal na základe volebných výsledkov do Najvyššej rady „jasný mandát na riešenie najväčších problémov Ukrajiny vrátane korupcie, hospodárskych problémov a vojny s proruskými separatistami na východe krajiny, ktorá je v plnom prúde“. CNN  hodnotí víťazstvo strany „Sluha národa“ výlučne cez prizmu boja Vladimíra Zelenského s Ruskom - „mocným susedom s jadrovými zbraňami pod vedením Vladimíra Putina, ktorý považuje Rusov a Ukrajincov za jeden národ a ponúka Ukrajincom ruské občianstvo“.

„Putin dal jasne najavo, že ukrajinskú štátnosť nepovažuje ako niečo prirodzené, alebo zákonné“, píše CNN odvolávajúc sa pritom na nedávny rozhovor medzi ruským prezidentom a americkým filmovým režisérom Oliverom Stoneom, „ktorý podporil názor Kremľa v tom, že Majdanská revolúcia bola v podstate Západom organizovaný štátny prevrat“. „Putin povedal, že vzhľadom na vzájomne prepojenú históriu dvoch slovanských národov je nevyhnutná určitá forma zjednotenia medzi Ruskom a Ukrajinou“, zdôrazňuje CNN . Hlavný výsledok volieb do Najvyššej rady toto vydavateľstvo formuluje typicky kartárskym žargónom: „Ohlušujúce víťazstvo Zelenského strany mu dáva silnejšiu štartovaciu ruku (stronger hand), pokiaľ príde k hraniu pokru s Putinom“.

Televízny kanál CNBC, kontrolovaný poprednými americkými investičnými fondmi, privítal vyhlásenie  Zelenského o tom, že pozve „absolútne prozápadnú stranu „Hlas“ na rokovania o zostavení koalície“. Neskôr už bolo zrejmé, že strana „Sluha národa“ na základe volebných výsledkov získa 249 poslaneckých mandátov, to znamená absolútnu väčšinu v Najvyššej rade a tak nemusí vytvárať koalíciu.

Televízny kanál, ktorého akcionármi sú aj globálne finančné korporácie Vanguard a Black Rock, kategoricky vnucujú novému prezidentovi potrebu dodržiavať odporúčania MMF a „reformy dohodnuté s medzinárodnými donormi na zabezpečenie miliárd dolárov v nových pôžičkách na udržanie stability hospodárstva“. CNBC za najpravdepodobnejšieho predsedu vlády Ukrajiny uvádza ukrajinského zástupcu v MMF Vladislava Raškovana.

„Zelenského triumf znamená, že jeho strana bude mať v parlamente dominanciu a on sa môže stať jedným z najvplyvnejších lídrov v histórii tejto geopoliticky bývalej sovietskej republiky“ píše  The Washington Post . Táto vplyvná publikácia, podobne ako CNBC , vidí práve vo Vakarčukovom „Hlase“, najžiadanejšieho partnera strany „Sluha národa“ (v prípade formovania koalície).

The Washington Post blahosklonne schvaľuje rozhodnutie Zelenského v tom, že vymenoval na vysoké posty „slávnych reformátorov“ a jeho vyhlásenia o tom, že nový prezident zachová prozápadnú politickú orientáciu Ukrajiny.

Tlač popredných európskych mocností, Nemecka a Francúzska, víta víťazstvo Zelenského strany, ale pochybuje o tom, že bude trvať dlho.

Politický redaktor Reinhard Veser z Frankfurter Allgemeine Zeitung s nadšením  píše, že „výsledok parlamentných volieb na Ukrajine sa rovná revolúcii“. Rozumie sa pod tým zmiznutie z parlamentu veľkej časti osôb, ktoré definovali ukrajinskú politiku za posledných dvadsať rokov. Nemecký novinár to vníma ako čisto pozitívnu stránku. "Obrovské víťazstvo strany prezidenta Zelenského ukazuje, nakoľko veľká je pre Ukrajincov potreba novej politiky, v ktorej oligarchovia už neurčujú chod udalostí", poznamenáva Veser. Avšak skutočnosť, že v Zelenského tíme prevládajú americké kreatúry, Nemca  do rozpakov neprivádza.

Veser sa však domnieva, že noví členovia parlamentu zo strany Zelenského nemajú toho tak veľa spoločného a pravdepodobne si pri výbere kandidátov „dokázali staré kliky previesť svojich ľudí“ na zoznam strany „Sluha národa“. Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzýva poslancov krajín EÚ, aby pomohli nováčikom v ukrajinskom parlamente „s tým niečo urobiť“.

Ďalší nemecký denník Süddeutsche Zeitung  poznamenáva, že úspech Zelenského strany bol dosiahnutý na pozadí najnižšej volebnej účasti v histórii nezávislej Ukrajiny. Publikácia pritom cituje poslanca nemeckého Spolkového snemu za ľavicovú stranu (Die Linke) Alexandra Noja: „Bez ohľadu na politickú situáciu v novom ukrajinskom parlamente, musí Berlín zabezpečiť oslobodenie Kyjeva z transatlantických a európsko-úniovských pút, čo by poskytlo Zelenskému šancu zmieriť sa s Moskvou“ (eine Chance zum Ausgleich mit Moskau).

Süddeutsche Zeitung poukazuje na pokojnú reakciu Moskvy v súvislosti s voľbami do Najvyššej rady a uvádza stanovisko vedúceho Výboru Štátnej dumy pre záležitosti SNŠ Leonida Kalašnikova, ktorý sa domnieva, že úspech strany „Opozičná platforma - Za život“ je „pozitívnym znakom toho, že strana pracuje na zlepšení vzťahov s Moskvou“.

Francúzsky Liberation je najviac  znepokojený z veľkej koncentrácie moci v rukách Zelenského, ktorého štýl správania „kontrastuje s jeho povinnosťami rešpektovať ústavné normy“. Údajne, Zelenský prerokúva kandidatúru budúceho predsedu vlády, čo je výsadou Najvyššej rady. Liberation tiež uvádza, že „prezidentská výzva na predčasné komunálne voľby znepokojuje Medzinárodnú nadáciu pre volebné systémy (IFES, Arlington, štát Virgínia, USA).“

Kyjevský korešpondent Liberation Sebastian Gober Zelenskému nariaďuje: „príliš proruská“ „Opozičná platforma - Za život“ by mala byť odsunutá na okraj (devrait être marginalisée), rovnako ako „Európska solidarita“ Petra Porošenka.

Ľavicovoliberálny Le Monde sa  obáva, že „v šíku Zelenského spolubojovníkov je veľa neznámych osobností, ktoré môžu slúžiť oligarchickým záujmom, počnúc záujmami Igora Kolomojského“. Le Monde je názoru (rovnako ako americký televízny kanál CNBC ), že najlepšou možnosťou novej vlády bude koalícia strany „Sluha národa“ „s nepochybne liberálnym a reformistickým“ „Hlasom“ Svjatoslava Vakarčuka.

Vo všeobecnosti sa európske publikácie obávajú možného odklonenia Zelenského od liberálnych noriem v prípade veľkej koncentrácie moci v jeho rukách a pochybnosti o súdržnosti tímu nového prezidenta.

Najzmysluplnejší odhad vývoja udalostí na Ukrajine sa objavil na internetových stránkach Atlantic Council mesiac pred voľbami do Najvyššej rady a  zhotovil  ho jeho riaditeľ, ktorý sa udomácnil v Kyjeve v americkej PR firme Wooden Horse Strategies LLC (pracuje na objednávku USAID) Brian Mefford:

  1. Strana Zelenského získa absolútnu väčšinu v Najvyššej rade;

  2. Strana „Sluha národa“ nie je jednotná a nakoniec sa rozpadne. Táto strana pozostáva hlavne z priateľov prezidenta Zelenského, spojencov oligarcha Igora Kolomojského, protikorupčných aktivistov a ľudí, ktorých spája len to, že všetci chcú „zmenu“. Udržať takúto „koalíciu zmeny“ bude náročnou úlohou;

  3. Vakarčukova strana bude naďalej zožierať elektorát Petra Porošenka.


Ďalšie dve prognózy Briana Mefforda sa týkajú volebných preferencií voličov z rôznych regiónov Ukrajiny. Všetky tieto prognózy sa splnili, čo nie je prekvapujúce: Brian Mefford je  skúsený politický technológ, bývalý poradca Viktora Juščenka, ktorý predtým pôsobil v čele Medzinárodného republikánskeho inštitútu a na Ukrajine žije 17 rokov. Vydanie Kyiv Post ho  zaradilo  medzi 20 najvplyvnejších expatov (zahraničný odborník dočasne pracujúci mimo svojej krajiny, pozn. red.) na Ukrajine.

Týždeň pred voľbami Atlantic Council  uverejnila  článok svojho poradcu a vydavateľa časopisov „Business Ukrajina“ a „Ľvov dnes“ Petra Dickinsona, v ktorom predpovedal začiatok „Zelenského éry“, zároveň však poukázal aj na extrémne vysoký potenciál možného politického chaosu. Dickinson považuje za najžiadúcejšie (z hľadiska záujmov USA) spojenectvo Zelenského a Vakarčuka.