Vladimír Prochvatilov: V prípade vojenského konfliktu s Ruskom ...
14 | 09 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategicej kultúry)


"Nemci by podporili aj kravu, keby bola proti USA ..."


Taktická vojenská skupina americkej armády sa pred niekoľkými dňami presunula na jednu z amerických vojenských základní v Európe. Táto 300 až 500 členná jednotka sa predtým zúčastnila aj cvičenia „Okraj Tichého oceánu - 2018“, na raketovom polygóne Barking Sands.


Americký koncept vojny, zahŕňa súčasné vojenské operácie v piatich oblastiach. Nazýva ich domény. Na súši, na mori, vo vzduchu, vo vesmíre a v kybernetickom priestore. Pre túto stratégiu bola vyvinutá taktika americkej pechoty „Networked Swarming“, čosi ako „sieťové rojenie“. Umožňuje jednotlivým jednotkám vykonávať autonómne bojové operácie bez použitia elektronických zariadení a využiť miestne zdroje nepriateľa.


Malé taktické skupiny pracujú nezávisle. Ich úlohou je nájdenie cieľa, sústredenie, útok a rozptýlenie. Taktika je založená na už odskúšaných lokálnych akciách sabotážnych a útočných skupín. Najmä v mestských operáciách. Predseda Zboru náčelníkov štábov (ZNŠ) ozbrojených síl USA, generál Mark Milley verí, že vojny budúcnosti budú mať presne takú podobu.


PRIESKUM: V prípade vojny USA a Ruska by dali Európania prednosť neutralite
Podľa najnovšieho prieskumu chce veľká väčšina obyvateľov EÚ ostať neutrálnymi v prípade hypotetickej vojny medzi USA a Ruskom, čo je pre mnohých expertov na Západe úplne šokujúce. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

Operácie viacerými doménami sú vojenské akcie na operačno-taktickej úrovni. Útočná činnosť malých skupín sa príliš nelíši od partizánskych vojen. Taktická skupina nasadená v Európe bude súčasťou veľkej pozemnej operácie v prípade vojenského konfliktu s Ruskom. Povedal pre Defense News generál James McConville, vedúci štábu americkej armády. Jednotka zahŕňa niekoľko kompaktných bojových "rojov" špeciálnych síl a kontrolnú skupinu.


Je potrebné poznamenať, že koncepcia vojny s viacerými doménami ešte nebola oficiálne schválená ako vojenská doktrína. Súčasná vojenská doktrína USA bola schválená Zborom náčelníkov štábov USA v roku 2013. Dokončená v roku 2017. Napriek aktualizáciám však „neodráža nové strategické problémy vyplývajúce z rastu vojenskej sily veľkých mocností, ako Rusko a Čína. Či regionálnych protivníkov ako Irán a Severná Kórea,“ tvrdí Daniel Gour, viceprezident výskumného centra Lexingtonského inštitútu a jeden z popredných amerických analytikov. Rozvíjajúca sa koncepcia vojny viacerými doménami ráta s vedením nepriateľských akcií proti Rusku a Číne. Berúc už do úvahy zvýšený vojenský potenciál týchto krajín.


Prvky stratégie s viacerými doménami už boli v Európe odskúšané na vojenských cvičeniach Sabre Guardian v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku. Tiež v rámci cvičenia Sabre Strike v pobaltí. Americká armáda už v roku 2018 vyskúšala koncepciu viacdoménového boja v kombinácii s pozemným velením počas cvičení Modrá vlajka a Kombinované riešenie X. Zúčastnilo sa ho dokonca 25 krajín.


Dimitrij Minin: Americká stratégia zbavenia Lukašenka moci - základy (I. diel)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Po tom, čo sa počas plánovaných cvičení dostatočne preskúmajú črty vedenia vojny s viacerými doménami v Európe, poznatky zúročí Centrum pre budúcnosť a koncepcie. Následne vypracuje stratégiu pre národnú doktrínu vojny viacerými doménami.


Cvičenia amerických taktických skupín vojny viacerými doménami by sa mali konať priebežne. Čo je ale spojené so závažným nárastom protiamerických nálad v Európe. Najmä v Nemecku.


Začiatkom roka 2019 uskutočnila Nadácia Friedricha Eberta prieskum verejnej mienky: Bezpečnostný radar 2019 - Výzva k prebudeniu Európy. Ukázal výrazný nárast protiamerických nálad medzi Nemcami. Podľa prieskumu nadácie Friedricha Eberta Nemci považujú za hlavnú hrozbu USA, nie Rusko. Polovica respondentov označila Ameriku za hlavnú hrozbu pre Európu. Iba 33 percent Nemcov vidí nebezpečenstvo zo strany Ruska. Polovica respondentov uviedla, že rozšírenie NATO bolo dôvodom zhoršenia európskej bezpečnosti. A 41 percent za to viní expanziu Európskej únie.


O náraste protiamerického sentimentu v Nemecku píše tiež poľská Polityka. Prisudzuje to „Trumpovým útokom na Nemecko, ktoré vidí ako ekonomického rivala a čierneho pasažiera. Využívajúc pri tom americkú vojenskú moc.“


Dimitrij Minin: Americká stratégia zbavenia Lukašenka moci - zmeny (II. diel)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

... Nemci by dokonca podporili kravu, keby bola proti Spojeným štátom. Čo je prirodzené u Putina, ktorý sa opakovane stavia proti nepríjemnej Amerike,“ hovorí nemecký novinár Boris Reitschuster v rozhovore pre poľskú Gazetu Wyborcza.


Problémy USA s rozmiestnením bojových skupín viacdoménovej vojny v Európe narastajú. Angela Merkelová vo svojom nedávnom vystúpení v Bundestagu uviedla, že USA už nezohrávajú úlohu obhajcu Európy. Že európske štáty sa samé potrebujú podieľať na zaistení vlastnej bezpečnosti.


Nemeckí poslanci dokonca majú v úmysle spochybniť zákonnosť existencie amerických vojenských základní v Európe. Novinám Izvestija to povedal zástupca Bundestagu, poslanec strany Alternatíva pre Nemecko a člen Výboru pre zahraničné veci Waldemar Gerdt. "Americké vojenské základne v Nemecku nie sú partnerské, ale okupačné," uviedol.


Vytvorenie americkej vojenskej infraštruktúry namierenej proti Rusku sa neobmedzuje len na konvenčné zbrane. Spojené štáty budujú v súčasnosti vo východnej Európe bázu na nasadenie rakiet stredného doletu. V Rumunsku už nasadili raketomety pre systém protiraketovej obrany MK-41. Tiež ich plánujú nasadiť v Poľsku. Zariadenie MK-41 možno použiť na odpálenie protiraketových striel, ale aj rakiet Tomahawk schopných niesť jadrovú hlavicu.


Komentár Patricka J. Buchanana: Kto v skutočnosti prehral 2. svetovú vojnu? Západ
V nedeľu, pri príležitosti 80. výročia nacistickej invázie do Poľska, americký viceprezident Mike Pence na varšavskom Pilsudskom námestí prehlásil, že už je tomu „päť desaťročí neslýchaného utrpenia a smrti, ktoré nasledovali“ po invázii. Päť... Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Marek Molnár, Peter Bachan

Plánovanie viacdoménových operácií v Európe Pentagonom a rozmiestnenie nosičov rakiet pri ruských hraniciach by mohlo byť tou pomyselnou „červenou čiarou“, ktorú Európa za žiadnych okolností neprekročí. V auguste 2018 nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil potrebu novej nemeckej stratégie voči Spojeným štátom. "Prišiel čas prehodnotiť transatlantické partnerstvo. Triezvo, kriticky a tiež sebakriticky," uviedol. Maas už predtým pre noviny Handelsblatt: „USA a Európa sa už mnoho rokov od seba vzďaľujú a naše pôvodne spoločné záujmy a hodnoty sa postupne vytrácajú“.


„Tam, kde USA prekročia červenú čiaru, musíme my Európania vytvoriť protiváhu. Bez ohľadu na komplikácie, ktoré to prinesie,“ uviedol minister zahraničných vecí.


Ide o nepochybne významné a veľmi jednoznačné vyhlásenia.