Americká armáda sa márne snaží oprášiť taktiky studenej vojny v nádeji, že prekvapí Rusko
01 | 04 | 2019 I Ryan Pickrell

Americká armáda sa rozhodla "oprášiť z naftalínu stratégiu mobilizácie" počas studenej vojny. Podľa Pentagonu sa preto americká armáda stane rýchlejšia, nepredvídatelnejšia a smrtelnějšia v prípade akéhokoľvek možného konfliktu s Ruskom.


V marci niekoľko stoviek amerických vojakov, vrátane vojakov z 1. tankovej divízie, oznámilo neočakávané presuny do Európy. O týždeň neskôr boli poslaní z Texasu na cvičenie do Poľska.

Počas studenej vojny boli Spojené štáty a ich európski spojenci schopní rýchlo mobilizovať svoje sily, aby odrazili "sovietsku agresiu". Po páde ZSSR tieto vojenské svaly atrofovali a bojová pripravenosť sa znížila.

"Ruské zabavenie" Krymu v roku 2014 sa stalo hlavným alarmom pre Spojené štáty a ich partnermi. Postrčilo vojenské vedenie Západu k štúdiu starých metód.

V dôsledku toho sa americká armáda vrátila k rýchlej mobilizácii v rámci novej stratégie dynamického nasadenia ozbrojených síl, ktorá je navrhnutá tak, aby boli operácie Spojených štátov "nepredvídateľné". Hlavným cieľom tejto iniciatívy je možnosť rýchleho posilnenia vojsk, informuje Business Insider.

Ale ľahšie sa to povie, ako urobí. Americkí vojaci občas uviazli na ceste alebo boli odrezaní od vybavenia, keď sa pohybovali medzi cvičeniami v Európe. Nikto nechce, aby obrnené jednotky dorazili na miesto bez tankov.

„Musíme byť schopní pohybovať sa tak rýchlo alebo rýchlejšie ako Rusko, aby sme boli účinným odstrašujúcim prostriedkom," uviedol generál nadporučík Ben Hodges.

Nedávna správa amerických pozemných síl v Európe tiež hovorí o dôležitosti "rýchleho nasadenia v celom vojnovom priestore" na ochranu partnerov NATO.

Tento prístup sa stane novou normou pre Pentagon, ktorú pripravujú Ozbrojené sily na ťažkú ​​bitku v ére "obnoveného súperenia veľkých mocností". "Budeme pozorovať podobné (neočakávané presuny amerických vojsk) pravidelne," povedal generálmajor John Gronski, zástupca veliteľa americkej národnej gardy v Európe .

"Pre každého z našich súperov, kdekoľvek, to bude nepredvídateľné. A to je dobré pre našu národnú bezpečnosť. Je to všetko o odstrašovaní a pripravenosti, " povedal dôstojník a dodal, že podľa jeho názoru má americká armáda ešte stále priestor, čo sa týka rýchleho pohybu.

Pekná predstava pre Európanov, že sa im budú "neočakávane" a "pravidelne" prechádzať po dvore kolóny americkej armády.