RUSKO DEMONŠTRUJE SILU: Premiestnilo dva strategické bombardéry Tu-160 k hranici s USA
16 | 08 | 2019 I Roman Suchý

Dva strategické raketové nosiče Tu-160 boli počas cvičenia prevedené na letisko Anadyr v Čukotke blízkosti námornej hranice Ruska a Spojených štátov, informovalo ruské ministerstva obrany a agentúra Interfax.


Je očividné, že Rusko tak demonštruje Spojeným štátom schopnosti svojich strategických bombardérov a reakciu na posilňovanie americkej armády a NATO pri ruských hraniciach.

Podľa ministerstva trval nepretržitý let bez doplňovania paliva viac ako osem hodín, a Tu-160 prekonali viac ako šesť tisíc kilometrov. Prevod lietadiel prebehol v rámci plánovaného taktického letu pod vedením veliteľa diaľkového letectva generálporučíka Sergeja Kobylaše. Budú trvať až do konca týždňa, citovala ministerstvo agentúra Interfax.
Cvičenie sa zúčastňuje asi desať lietadiel Tu-160, Tu-95MS a Il-78.

V marci 2018 ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že "prvýkrát od sovietskych čias preleteli protiponorkové lietadlá nad severným pólom k severoamerickému kontinentu".Potom zdroje informovali Interfax, že let cez Severný pól bol vykonaný dvoma ruskými protiponorkovým lietadlami, sprevádzanými stíhačmi a doplňovacím lietadlom.

V auguste 2018 ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dve ruské Tu-160 počas cvičenia prvýkrát pristáli na letisku Anadyr.

V novembri 2017 šéf generálneho štábu Ruskej federácie Valerij Gerasimov uviedol, že Rusko zvýšilo intenzitu strategických  letov na úroveň, ktorá bola za ZSSR. "Ak porovnáme dosiahnutý výkon za čias Sovietskeho zväzu, intenzita letov s dlhým doletom je udržiavaná na rovnakej úrovni. Zároveň sa let posádok strategických raketových nosičov Tu-160 a Tu-95MS ročne zvýšil o 10%,"uviedol Gerasimov.

Anadyr je mesto na severovýchode Ruska, správne stredisko autonómnej oblasti Čukotka. Čukotka na východe má námornej hranicu so Spojenými štátmi.
Lietadlá ruskej jadrovej triády

Strategické raketové nosiče Tu-160 a Tu-95MS sú leteckú súčasťou ruskej jadrovej triády. Tu-160 je nadzvukový strategický raketový bombardér s variabilným rozmiestnením krídla, vyvinutý  Tupolevom v 70. až 80. rokoch 20. storočia. Je navrhnutý tak, aby ničil najdôležitejšie ciele nepriateľských zadných línií jadrovými aj konvenčnými zbraňami. Maximálna hmotnosť bojového nákladu je 45 ton. V Rusku sa Tu-160 pre svoj tvar nazýva "Biela labuť", podľa kodifikácia NATO je to "Blackjack".