USA vytlačili vlani Nemecko z pozície najväčšieho britského zdroja dovozov
09 | 08 | 2019 I TASR

Spojené štáty vytlačili Nemecko z pozície najväčšieho zdroja dovozov do Británie, prvýkrát od začiatku tohto storočia. Uviedla to v piatok britská vláda.


Ako informovalo ministerstvo obchodu, dovoz Británie zo Spojených štátov vzrástol vo finančnom roku 2018/2019, ktorý sa skončil v apríli, o 14 % na 78,27 miliardy libier (84,32 miliardy eur). Naopak, dovoz z Nemecka mierne klesol (0,1 %) a zaznamenal hodnotu 78,26 miliardy libier. Dovtedy najviac dovážala Británia práve z Nemecka.

Naopak, Spojené štáty sa už skôr stali najväčším exportným trhom Británie. V minulom roku dosiahol britský export na americký trh rekordnú hodnotu 121,6 miliardy libier.

Čo sa týka dovozov, rast zaznamenal aj dovoz finančných služieb z USA. Ako uviedlo britské ministerstvo obchodu, od roku 2018 sa tento dovoz zo Spojených štátov zvýšil o 15 %.

Britská ministerka obchodu Liz Trussová uviedla, že Spojené štáty sú prvé na jej zozname plánovaných postbrexitových dohôd. "Teraz, keď sa USA stali naším najväčším trhom z pohľadu vývozu aj dovozu, je potrebné využiť túto príležitosť a uzatvoriť s Washingtonom dohodu o voľnom obchode," povedala Trussová.

TRAGÉDIA: Etnické nepokoje v Čade si vyžiadali 37 mŕtvych
Najmenej 37 ľudí zahynulo tento týždeň počas bojov medzi konkurenčnými etnickými skupinami v Čade. Oznámil to v piatok tamojší prezident Idriss Déby, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | TASR