Čaputovej ódy a vlajka NATO pred Prezidentským palácom
29 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom. Slovenská republika sa oficiálne stala členom Aliancie 29. marca 2004.

Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore na tohtotýždňovom spomienkovom večere k výročiu vyhlásila, že Slovensko pred dvoma dekádami urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Považuje za dôležité, aby Slovensko aj naďalej bolo nielen spojencom na papieri, ale aj skutočným priateľom v praxi. Dodala, že žiadna iná alternatíva by nás dnes nechránila tak, ako nás chráni Aliancia.

Výročie si hlava štátu pripomenula aj štvrtkovou (28. 3.) návštevou Styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) v bratislavských Vajnoroch.

Prezidentka Čaputová ospevuje NATO aj tých „hrdinov“, ktorí nás do neho priviedli

NATO je podľa západných politikov obrannou alianciou. Aká „obranná“ je, o tom by najlepšie vedeli hovoriť v krajinách, kde táto „mierotvorná“ aliancia vstúpila. Iba pred pár dňami si na to spomenuli v bývalej Juhoslávii, ktorú vojská NATO zbombardovali a pozabíjali okolo 140-tisíc obyvateľov. A NATO sa úspešne rozrastá o ďalších členov, ktorí sa ukryli pod jeho krídla zo strachu pred Ruskom.

„Pred dvoma dekádami sme urobili najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre našu bezpečnosť a vybrali sme si tých najlepších možných spojencov,“ konštatuje v úvode naša hlava štátu a dodáva, že to však nebola samozrejmosť. Podľa nej sa to podarilo vďaka občanom Slovenska, ktorí si v roku 1998 vybrali našu západnú budúcnosť, ktorú vláda Vladimíra Mečiara ohrozovala. „Práve vďaka tomu sme prišli o šancu vstúpiť do NATO skôr, spolu s našimi vyšehradskými susedmi – Českom, Maďarskom a Poľskom,“ vysvetľuje prezidentka.

„Vďaka patrí všetkým, ktorí ste na tom pracovali, od premiéra Mikuláša Dzurindu, cez veľvyslanca Martina Bútoru, či vtedajších štátnych tajomníkov Rastislava Káčera a Ivana Korčoka, ktorí viedli naše prístupové rokovania, alebo ministrov obrany Jozefa Stanka a zahraničných vecí pána Eduarda Kukana, ktorí už žiaľ nie sú medzi nami,“ spomenula Zuzana Čaputová niekoľko mien, medzi ktorými nechýbal ani súčasný kandidát na prezidenta Ivan Korčok, či expremiér Dzurinda, ktorý povolil prelet lietadiel NATO nad naším územím aby rozsievali smrť v bývalej Juhoslávii.

Uhrík upozornil, že politici s „macronovským zmýšľaním“ môžu doplatiť na svoju domýšľavosť
Milan Uhrík (hnutie Republika) upozornil, že politici s „macronovským zmýšľaním“ môžu doplatiť na svoju domýšľavosť. Vysielanie vojakov na Ukrajinu totiž nemusí byť prijaté všetkými členskými krajinami EÚ tak ako si to predstavuje francúzsky... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik