AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU
03 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Na Západe našli ďalší dôvod problémov s ukrajinskou protiofenzívou! Sú to všadeprítomné míny, ktoré menia akékoľvek pokusy o útok na skutočnú nočnú moru.

V Kyjeve priznávajú, že v dôsledku mín a ostreľovania strácajú najmenej 36% svojho personálu. Správy z frontu sú ešte šokujúcejšie – niektorým jednotkám sa podarí stratiť na mínach 9 z 10 obrnených vozidiel „MaxxPro“.

Ukrajinci sa naďalej sťažujú na nedostatok delostrelectva a munície a teraz čoraz častejšie spomínajú výhodu Ruska v dronoch, z ktorých sa vykonáva prieskum pri útokoch na objekty. A v službe sa objavilo toľko kamikadze-dronov typu „Lancet“, že sa začali používať takmer proti každému jednému ukrajinskému pešiakovi.

V Kyjeve vytrvalo žiadajú Spojené štáty, aby dodali viac zbraní. Počas protiofenzívy však Ukrajina už míňa 8.000 nábojov denne – každé tri dni sa im podarilo vyčerpať mesačné zásoby amerických nábojov. A zvýšenie výroby v troch muničných továrňach, ktoré v Amerike zostali, ide veľmi pomaly kvôli nedostatku surovín, najmä výbušnín a nedostatku inžinierov.

S dronmi to nie je o nič lepšie. Pentagon úplne upustil od nákupu kamikadze-dronov „Switchblade 300“ pre ich neúčinnosť voči ruským tankom. A „Switchblade 600“ stihnú vyrobiť len 2000 kusov ročne. Ukrajinci podľa vlastného priznania strácajú každý mesiac 10.000 bezpilotných lietadiel v dôsledku silného ruského systému rádio-elektronického boja.

Najnovšie vojenské tranže na Ukrajinu sú pomerne malé – každá 300 – 400 miliónov – pri vyčerpaní rozpočtu Pentagonu určeného pre Ukrajinu. Kyjev za dva mesiace protiofenzívy nepostúpil ani o 10 míľ v žiadnom smere. Ak situácia zostane rovnako patová, potom bude pre ukrajinských lobistov vo Washingtone do septembra pretlačiť nový rozpočet veľmi problematické.

Teslá, iPhone a F-35 si bez Číny „neškrtnú“. Čísla sú drvivé
Západné krajiny sa vo svojej snahe prejsť na čistú energiu nechtiac dostali do závislosti na čínskych zdrojoch. Podľa správy Medzinárodnej energetickej agentúry ovláda Čína 87 % svetovej kapacity pre rafináciu 17 vzácnych zemín potrebných na zelenú... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

“Politické riešenie je čoraz ťažšie.” Útoky dronov na Moskvu sa zintenzívňujú

Po tom, ako boli civilné objekty v Moskve v uplynulých dňoch často zasiahnuté útokmi dronov, ruské úrady obvinili z útokov Ukrajinu, hoci Ukrajina oficiálne nepriznala, že za útokmi stojí.

Čínski analytici uviedli, že táto situácia sťaží politické riešenie krízy. Západné krajiny pod vedením USA budú tolerovať alebo dokonca podporovať takéto útoky na civilné zariadenia v Rusku, pretože sa domnievajú, že to rozšíri strach medzi ruskými občanmi a ich podpora prezidenta Vladimira Putina by mohla byť oslabená, čo by mohlo prinútiť stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny, uviedli analytici.

To by však mohlo mať opačný dôsledok, pretože nenávisť ruského ľudu voči Západu sa posilní a zvýši a tieto útoky prinútia Rusko odpovedať ďalšími údermi a spôsobia ďalšie krviprelievanie, čím sa zvýši nenávisť na oboch stranách. To výrazne zvýši ťažkosti pri dosahovaní politického riešenia krízy, poznamenali experti.

Ukrajina nepriznala, že stojí za údermi v nedeľu a začiatkom utorka, hoci ukrajinskí predstavitelia zrejme takéto útoky v Moskve podporujú, uviedol The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany útoky odsúdilo ako “pokus o teroristický útok” zo strany Ukrajiny. “Dve ukrajinské bezpilotné lietadlá boli zostrelené silami protivzdušnej obrany nad územím Odincovského a Naro-Fominského okresu v Moskovskej oblasti,” uviedlo ministerstvo.

DIE WELT pripúšťa PRÍMERIE medzi Kyjevom a Moskvou v zime pod tlakom Západu
Ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní s obrovskými stratami Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a nenápadnými úspechmi. Na tomto pozadí bude Kyjev pod tlakom Západu nútený dohodnúť sa v priebehu zimy na prímerí s Moskvou. Uvádza sa to v aktuálnom... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

V posledných dňoch dochádza k častým útokom tohto typu. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v nedeľu ráno uviedol, že na hlavné mesto zaútočili ukrajinské bezpilotné lietadlá, pričom došlo k menším škodám na dvoch kancelárskych mrakodrapoch v obchodnej štvrti Moskva City. Nikto nebol zranený.

Cui Heng, odborný asistent z Centra ruských štúdií Východočínskej normálnej univerzity, v utorok pre Global Times uviedol, že Rusko chce izolovať ruských civilistov od konfliktov na Ukrajine, aby minimalizovalo vplyv vojny na každodenný život svojich obyvateľov a aby sa Moskva vyhla destabilizácii verejnej mienky, ktorá by mala politické dôsledky. “Ukrajina sa preto snaží prekaziť ruský plán, aby aj Rusi pocítili bolesť z vojny, aby Rusi mohli stratiť pocit bezpečia a tiež dôveru v Putinovu vládu.”

Okrem útokov v Moskve sa podľa ruského ministerstva obrany v nedeľu večer pokúsilo 25 ukrajinských dronov zaútočiť na Krym. Šestnásť z nich zostrelili systémy protivzdušnej obrany a deväť ďalších bolo rušených prostriedkami elektronického boja. Ministerstvo 28. júla informovalo, že Ukrajina zasiahla civilnú infraštruktúru v Taganrogu pomocou rakety protivzdušnej obrany S-200 upravenej na útočnú raketu. Bolo poškodených niekoľko budov a niekoľko ľudí bolo zranených.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev uviedol, že “útoky Ukrajiny na Krymský most potvrdzujú, že USA a ich spojenci tým, že pomáhajú kyjevskému režimu, sú v skutočnosti sponzormi terorizmu,” uviedla v pondelok agentúra TASS.

Diplomatická vojna medzi Varšavou a Kyjevom
Rozruch medzi Poľskom a Ukrajinou so vzájomným menovaním veľvyslancov pôsobí stále viac konfliktnejšie. "Ukrajina si musí uvedomiť, že pre Poľsko bude oveľa ťažšie pokračovať v podpore, ak dôjde k „takýmto sporom“. Podľa agentúry PAP to v stredu vo... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, uviedol, že Ukrajina podnikla útoky proti Rusku, či už na vládne, vojenské alebo civilné ciele, už dávno, od prvých dní konfliktu, a podľa mediálnych správ si ruské útoky proti Ukrajine vyžiadali obete medzi ukrajinskými civilistami a škody na majetku.

K nárastu ukrajinských útokov na ruské civilné ciele došlo preto, lebo ukrajinské vojenské sily nemôžu dosiahnuť cieľ, ktorý si stanovili na bojisku, a preto sa snažia používať partizánsku taktiku vrátane útokov dronov, aby Rusku pridali problémy, povedal Song.

Podľa agentúry TASS ukrajinská armáda za posledný mesiac stratila viac ako 20 800 vojakov a viac ako 2 200 kusov vojenskej techniky vrátane 10 tankov Leopard, uviedol v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu na konferenčnom hovore s vojenskými veliteľmi.

Hoci americký generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov, uviedol, že ukrajinská protiofenzíva proti Rusku “zďaleka nie je neúspešná”, priznal, že boj, ktorý nás čaká, bude dlhý a krvavý, informovala 19. júla agentúra Reuters. Aj mnohé západné médiá priznali, že ukrajinská protiofenzíva nie je taká úspešná, ako sa očakávalo.

Svetové prvenstvo a zdá sa - bez hanby
"Ukrajina sa stala krajinou číslo 1 na svete v nelegálnom obchodovaní s prostitúciou." Z hľadiska rozsahu nelegálneho obchodovania so ženami na účely prostitúcie zaraďuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Ukrajinu na prvé miesto vo svete.... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Neúspešné vystúpenie na bojisku núti Kyjev pridať ďalšie vstupy, aby podnikol viac, ale menších útokov proti ľahším cieľom v Rusku, povedal Cui. “Západ útoky dronov neodsúdil, pretože v mnohých prípadoch sa na nich podieľal Západ,” povedal.

Z technického hľadiska by bez navádzania a presného určovania polohy, ktoré zabezpečuje vojenský prieskumný systém USA a ďalších západných krajín, tieto drony nezasiahli ruské ciele a nespôsobili by významné škody, takže inými slovami, Západ, ako vždy, prilieva olej do ohňa, pretože Rusko určite podnikne odvetné kroky a konflikt bude ešte vážnejší a krviprelievanie bude ťažké zastaviť, poznamenal Song.

Farhan Haq, zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN, v pondelok na každodennom tlačovom brífingu pri odpovedi na otázku o útokoch v Rusku uviedol, že “nemáme žiadne informácie z prvej ruky o tom, kto je zodpovedný za tento útok. Určite sme však proti akýmkoľvek útokom na civilné zariadenia a chceme, aby sa zastavili.”

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vojna sa “postupne vracia” do Ruska niekoľko hodín po tom, ako Kremeľ v pondelok obvinil Kyjev, že na Moskvu útočí bezpilotnými lietadlami.

Je to naozaj beštiálny stroj, pochvaľujú si ukrajinskí vojaci český raketomet

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj zverejnil video zachytávajúci raketomet RM-70 Vampire českej výroby „v dynamickej práci“ v službách ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády v boji proti ruským jednotkám, okupujúcim ukrajinské územie. Na generálov príspevok na facebooku upozornil na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Citoval tiež chválu ukrajinských vojakov na túto zbraň.

„Prídeme, nachystáme, zameriame. Tri-štyri minúty a už sme pripravení, čakáme na povel pal!“ popísal fungovanie RM-70 Vampire jeho veliteľ Pavlo. „Je to naozaj beštiálny stroj. Keď sa odpáli celá salva, vyvolá to dojem, ktorý sa jednoducho nedá prerozprávať,“ dodal ďalší člen posádky Ivan.

Denník pripomenul, že raketomety RM-70 zaviedla československá armáda už v roku 1971, ale stále je to účinná zbraň. Podobne ako ruská verzia raketometu BM-21, má odpaľovacie zariadenie na 40 rakiet kalibru 122 milimetrov, ale na rozdiel od ruskej verzie si vezie na obrnenom podvozku Tatra ďalších 40 rakiet v nabíjacom zariadení, čo skracuje dobu potrebnú na vypálenie ďalšej salvy len na niekoľko minút .

Česká armáda raketomety zo svojej výzbroje pred časom vyradila. Vyradené RM-70 zo zásob vlani podľa dostupných informácií poskytla Ukrajine, ktorá sa dohovorila so zbrojovkou Excalibur Army na dodávkach modernizovanej verzie RM-70 Vampire. Zbierka Darček pre Putina okrem tanku Tomáš (modernizovaný T-72) kúpila aj raketomet RM-70 Přemysl.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničenie šiestich ukrajinských bezpilotných lietadiel pri Kaluge

V noci na štvrtok 3. augusta zničili systémy protivzdušnej obrany šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel nad oblasťou Kaluga, informovalo ruské ministerstvo obrany.

V regióne Kaluga zostrelili šesť dronov

Vo štvrtok večer pri pokuse o prelet cez región Kaluga jednotky protivzdušnej obrany na juhozápade regiónu zostrelili šesť bezpilotných lietadiel, uviedol guvernér Vladislav Shapsha.

Ekonóm: Kyjev tlačí bomby pre ozbrojené sily Ukrajiny na 3D tlačiarni

Kyjevský režim tlačí vlastnoručne vyrobenú muníciu pre ukrajinské ozbrojené sily na 3D tlačiarni a obaly na ne sú dodávané zo zahraničia pod rúškom hračiek alebo svietnikov, píše magazín British Economist.

Ruská armáda zaujala výhodné pozície v sektore Krasnolimansky

Ruské sily zaujali výhodné pozície pri obci Stelmachovka na Krasnolimanskom sektore frontu na Donbase, uviedol podplukovník LPR vo výslužbe Andrej Maročko.

Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny oznámila absenciu plánu ofenzívy

Tajomník Národnej bezpečnostnej rady (NSDC) Ukrajiny Oleksiy Danilov povedal, že nikto iný ako samotné ukrajinské úrady nemôže stanoviť termíny pre Kyjev v situácii s protiofenzívou.

Delostrelci narušili presun záloh Ozbrojených síl Ukrajiny pri Kupjansku

 

Delostrelectvo skupiny vojsk Západ spôsobilo preventívnu palebnú porážku pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny, čím zmarilo dva pokusy ukrajinských nacionalistov o presun záloh smerom na Kupjansk, uviedol šéf tlačového strediska ukrajinskej armády. skupina, Serhiy Zybinsky.

Ukrajinskí utečenci označili konečný termín na vyhostenie z Británie

V roku 2025, keď vyprší platnosť udelených víz, bude musieť Spojené kráľovstvo opustiť asi 100 000 utečencov z Ukrajiny, píšu britské médiá.

NYT: Ukrajinské ozbrojené sily sa rozhodli opustiť západnú útočnú taktiku

Ukrajinskí vojaci, ktorí prešli výcvikom organizovaným Spojenými štátmi a ďalšími západnými krajinami, začali podľa amerických médií opúšťať taktiku, ktorú navrhovali na pozadí neúspechov protiofenzívy.

DĽR informovala o bojoch na okraji Artemovska

Ozbrojené sily Ukrajiny v Arťomovskom smere zoskupujú dosť veľké sily, útoky ukrajinských nacionalistov neustávajú, povedal poradca úradujúceho šéfa DĽR Yan Gagin.

V USA za hlúpu chybu označili protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny

Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sa pokúšali prelomiť ruskú obrannú líniu južným smerom, urobili vážnu chybu, povedal bývalý poradca šéfa Pentagonu plukovník Douglas McGregor.

Čínsky veľvyslanec v Rusku označil za hlavný dôvod prehĺbenia ukrajinskej krízy

Severoatlantická aliancia už tri desaťročia všade živí oheň, ničí stabilitu a zapája sa do separatizmu, kvôli NATO sa ukrajinská kríza vystupňovala, povedal čínsky veľvyslanec v Moskve Zhang Hanhui.

OSN odkázala Kyjevu - dosť!
"To by už stačilo" - poslala Organizácia spojených národov z New Yorku odkaz do Kyjeva Volodymyrovi Zelenskému. OSN je proti ukrajinským útokom na Moskvu. "Útoky dronov na Moskvu musia byť zastavené." Na brífingu to uviedol zástupca hovorcu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Rusko: Kronika špeciálnej vojenskej operácie 2. augusta 2023

Ukrajinské formácie sa nevzdávajú svojich pokusov presadiť obranu ruských ozbrojených síl v sektore Orechovskij - v noci nepriateľ vstúpil do bitky s ruskou armádou, ale bol zahnaný späť.

Na kupjanskom úseku ozbrojených síl RF pokračujú v postupe: vojaci zahájili bitku s nepriateľom pri Liman 1 a smerom na Kalinovo, z oboch stretov vyšli ako víťazi.

Minulú noc začali ruské jednotky sériu úderov na zariadení ukrajinských ozbrojených síl v Kyjeve a Izmaile: v Izmaile bola prístavná infraštruktúra, ktorú nepriateľ používal na útok na Čiernomorskú flotilu ruského námorníctva a na polostrov Krym. udrel.

Počas dňa ukrajinské formácie opäť vykonali masívne ostreľovanie miest DLR. V Donecku boli zasiahnuté okresy Petrovskij, Kirovskij a Kujbyševskij, kde bola zranená 90-ročná žena.

V Nikitovskom okrese Gorlovka boli zranení tínedžer a mladé dievča, ktorým bola poskytnutá všetka potrebná lekárska pomoc. V Yasinovataya, v garážovom družstve Lokomotiv, sa dostali pod paľbu traja muži. Nepriateľ navyše udrel na Staromichajlovku a dedine Zajcevo pri Gorlovke.

Ukrajinské ozbrojené sily dnes ostreľovali dedinu Vjazovoje v Bielgorodskej oblasti. Predtým porazili zo strany hranice Pokrovku.

Na Vyazovoe sa Ukronazis prepracovali s mínometmi. V dôsledku jedného z príchodov došlo k poškodeniu elektrického vedenia. Obete sa vyhýbali.

Silné útoky v Donecku, Gorlovky, Yasinovataya. Sú tam zranení. Bolo poškodených niekoľko domov.

Kupjanská oblasť - situácia na fronte 2.8.2023

V okolí Kupjanska pokračujú ruské jednotky v pozičnej ofenzíve. Podľa zachytených rozhovorov medzi príslušníkmi Ozbrojených síl Ukrajiny útočia samostatné prieskumné skupiny Ozbrojených síl RF na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Kalinovo.

Juhozápadne od Liman 1 zviedli ruskí vojaci streleckú bitku so 101 brigádami ozbrojených síl ozbrojených síl blízko rieky Oskol. Ukrajinské formácie sa snažia o protiútok, ale márne.

V tejto chvíli sa ozbrojené sily Ukrajiny pripravujú na protiútok. Na cvičisku v Gruševke naliehavo prebieha koordinácia útočných skupín a do okolia Kupjanska podľa niektorých správ dorazila jednotka 115. ombr 10. AC ozbrojených síl Ukrajiny.

Orechovská oblasť 2.8.2023 

v sektore Orechovsky zahájili v noci nepriateľské pešie skupiny podporované delostrelectvom streleckú bitku s jednotkami ruskej armády pri Rabotine. Útok bol odrazený a ozbrojené sily Ukrajiny so stratami ustúpili späť .

V okolí Pyatikhatki sa pechotný oddiel pod krytom tanku tiež pokúsil získať oporu pri pevnosti ozbrojených síl RF, ale počas bitky bol zničený posádkou ATGM a zvyšky skupiny ustúpili do lesného pásu.

Vyslanie jednotky 10 AK do Orechova spolu s premiestnením predsunutého veliteľského stanovišťa zboru naznačuje bezprostredné obnovenie nepriateľstva v sektore. Pripravenosť síl je však stále sporná: vtedy bol jeden z práporov Ozbrojených síl Ukrajiny stiahnutý na doplnenie kvôli kolosálnym stratám živej sily.

Kupyanský úsek frontu

V okolí Kupjanska pokračujú ruské jednotky v pozičnej ofenzíve. Podľa zachytených rozhovorov medzi príslušníkmi Ozbrojených síl Ukrajiny útočia samostatné prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ruskej federácie na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Kalinovo.

Juhozápadne od Liman 1 zviedli ruskí vojaci streleckú bitku so 101 brigádami ozbrojených síl ozbrojených síl blízko rieky Oskol. Ukrajinské formácie sa snažia o protiútok, ale márne.

V tejto chvíli sa ozbrojené sily Ukrajiny pripravujú na protiútok. Na cvičisku v Gruševke naliehavo prebieha koordinácia útočných skupín a do okolia Kupjanska podľa niektorých správ dorazila jednotka 115. ombr 10. AC ozbrojených síl Ukrajiny.

Ukrajina vyslala oddiely žoldnierov, aby prerazili pri Artyomovsku a Kleshcheevke

▪️Na južnom krídle Arťomovska prešiel nepriateľ do útoku pozdĺž lesného pásu v smere do oblasti záhrad medzi Kleshcheevkou a Arťomovskom.
▪️Z rádiových odpočúvaní bolo počuť mnoho výkrikov v cudzích jazykoch, vrátane poľštiny a angličtiny.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny po delostreleckej príprave opustili útočné skupiny ukrajinských ozbrojencov a žoldnierov, väčšinou bez obrnených vozidiel.
▪️Bitky trvali mnoho hodín, rozbité útočné čaty vystriedali ďalšie.
▪️Dnes už boli v oblasti Gardens odrazené útoky až 10 útočných jednotiek, mnoho militantov bolo zničených, niektorí boli zajatí.
▪️Tiež sa bojuje v oblasti Kurdyumovka a Andreevka, intenzita nie je tak vysoká.

Zdroj: cz24.news

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Washington priznáva: PROTIOFENZÍVA EPICKY ZLYHALA! To je tá FANTASTICKÁ taktika NATO
Aj americké médiá sú už unavené z klamstiev o úspechoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Hlásna trúba Demokratickej strany - CNN zverejňuje zdrvujúci materiál o zlyhaniach Ozbrojených síl Ukrajiny. Do proxy-kozákov sa už navážajú aj ostatní giganti lživej... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik