Diplomatická vojna medzi Varšavou a Kyjevom
03 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Rozruch medzi Poľskom a Ukrajinou so vzájomným menovaním veľvyslancov pôsobí stále viac konfliktnejšie. "Ukrajina si musí uvedomiť, že pre Poľsko bude oveľa ťažšie pokračovať v podpore, ak dôjde k „takýmto sporom“. Podľa agentúry PAP to v stredu vo Varšave povedal predseda zahraničného výboru v poľskom parlamente Radoslaw Fogiel. Informuje rakúsky web orf.at.

Ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve si deň predtým predvolalo poľského veľvyslanca. Dôvodom bol hnev z  vyhlásení poľského štátneho tajomníka Marcina Przydacza. Ukrajinu obvinil z nedostatku vďačnosti za poľskú pomoc.

Poľské posmešky

Varšava, inak odhodlaný prívrženec Ukrajiny, na to zareagovala posmeškom a predvolala si ukrajinského veľvyslanca. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potom udrel zmierlivejšiu nôtu. V pozadí je zákaz dovozu ukrajinského obilia do Poľska.

„Malé turbulencie na dlhú dobu“

Fogiel nehovorí o "zásadne narušenom dobrom vzťahu". Ale už dlhšie sú „menšie turbulencie“, ktoré pripisuje problémom na Ukrajine. "Pomôžeme Ukrajine, pretože je to v našom záujme," povedal predstaviteľ národnej konzervatívnej vládnej strany PiS.

„Zároveň však nemôžeme dovoliť, aby Poľsko znášalo nadmerné bremeno v dôsledku udalostí. Očakávame, že naši ukrajinskí partneri to pochopia.“ Vláda PiS však bude vždy stáť pri Ukrajine – na rozdiel od vlády napríklad v Maďarsku, povedal. Ale to je na iný článok.

Dva mesiace "ofenzívy" a deväť oslobodených osád
"Kde sú ukrajinské víťazstvá?" Znie základná otázka na margo "úspešnej" a mimoriadne drahej na ľudské životy i techniku ukrajinskej ofenzívy, ktorá sa začala už pred šesťdesiatimi dňami. Polžil si ju aj spravodajský web novinky.cz. "Všetky snahy o... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme