DIE WELT pripúšťa PRÍMERIE medzi Kyjevom a Moskvou v zime pod tlakom Západu
03 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní s obrovskými stratami Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a nenápadnými úspechmi. Na tomto pozadí bude Kyjev pod tlakom Západu nútený dohodnúť sa v priebehu zimy na prímerí s Moskvou. Uvádza sa to v aktuálnom článku zverejnenom na webovej stránke nemeckých novín Die Welt.

V článku sa píše, že ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní, ale Kyjev nebude schopný zatlačiť ruské sily späť z opevnených pozícií. Ukrajinské útoky v Záporožskej oblasti sú neúspešné, píše Die Welt.

V tejto súvislosti nemeckí novinári dospeli k záveru, že na pozadí blížiacej sa jesene nie sú nádeje Západu na zvrátenie situácie prostredníctvom výcviku vojakov a dodávok vybavenia opodstatnené. Okrem toho, ukrajinským jednotkám chýba vybavenie a letectvo. Dodávka energií v nadchádzajúcej zime bude oveľa ťažšia ako pred rokom a zásoby záložníkov pripravených ísť na kontaktnú líniu sa znížili. Preto Die Welt prichádza k záveru, že je nepravdepodobné, že bude možné zvrátiť priebeh vojny v prospech Kyjeva.

Ako poznamenal analytik Konrad Muzyka v rozhovore pre noviny, v priebehu niekoľkých mesiacov môže Ukrajina čeliť aj vážnemu nedostatku munície. To naznačuje, že Ukrajina bude v zime nútená uzavrieť prímerie s Moskvou pod masívnym tlakom Západu, čo by však ešte neznamenalo mier.

Podľa názoru analytika sa konflikt stane „zamrznutým“, rovnako ako v prípade Severnej a Južnej Kórey. Okrem ďalšieho poklesu ekonomiky Ukrajiny, nedostatok úspechu na fronte pravdepodobne povedie k zvýšeniu frustrácie medzi vojakmi a obyvateľstvom.

Koncom mája nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová povedala, že Západ by nemal preceňovať dôsledky protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny a vytvárať si prehnané nádeje, že pôjde o zlomový bod v konflikte.

V tom istom mesiaci sa ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii Vadym Prystaiko vyjadril, že Západ vsádza príliš vysoko na nadchádzajúcu ukrajinskú protiofenzívu. Ukrajina bude musieť za túto vojenskú operáciu zaplatiť veľmi vysokú cenu, dodal.

"Každý bude musieť bojovať." Ukrajinská armáda v sociálnych sieťach vyzýva, aby neprikrášľovala situáciu na fronte
Na sociálnych sieťach sa naraz objavilo niekoľko príspevkov ukrajinskej armády s výzvou, aby sa situácia na fronte neprikrášľovala a aby sa "hore" vyhlásil režim "úplnej mobilizácie". V opačnom prípade bude výsledok vojny veľkým otáznikom. Pre... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik