National Interest: Systém PATRIOT Ukrajinu NEZACHRÁNI!
14 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Cesta k mieru na Ukrajine nemusí byť vydláždená zbraňami, ale diplomatickou jemnosťou. Taktické prostriedky nemôžu dosiahnuť Ukrajinou vytýčené strategické ciele. Zbraňové systémy sa neukážu ako rozhodujúce, ale diplomatická moc áno, píše americký portál National Interest.

Systém Patriot dorazili na Ukrajinu, no realita nemusí zodpovedať tomu humbuku. Ukrajinských operátorov protivzdušnej obrany síce chválili pri výcviku, ale prostredie hrozieb, ktorým Ukrajina čelí, predstavuje výzvy, ktoré sú pre systém Patriot skľučujúce.

Ukrajina čelí hrozbám, ktoré pokrývajú celý arzenál ruských rakiet a bezpilotných lietadiel. Ruské bezpilotné vzdušné systémy siahajú od prieskumných bezpilotných lietadiel na spotrebiteľskej úrovni až po sofistikovanejšie kamikadze bezpilotné prostriedky vyrobené v Iráne. Patriot dokáže zachytiť niekoľko tried dronov, ale potom sa to stáva taktickým aj ekonomickým problémom: drony môžu využiť svoju manévrovateľnosť a terénne obtiažne letové vzory, aby zostali neodhalené radarmi Patriot. Okrem toho je otázne použiť stíhačky za 3 milióny dolárov na odstránenie dronov, ktoré stoja rádovo menej. 

Ide najmä o prípad, keď sa ukrajinská zásoba stíhačiek zo sovietskej éry čoskoro minie a americké dodávky rakiet Stinger zostávajú v nedohľadne. Patriot by tak zostal jedinou obranou Ukrajiny pred ruskou vzdušnou prevahou. Ani Spojené štáty nemôžu na Ukrajinu len tak hodiť viac stíhačiek. Po prvé, sú vzácnou komoditou; Washington tento rok kúpil len 252 stíhačiek PAC-3 MSE pre celú americkú armádu a mnohé z nich sa použijú na postupné vyraďovanie zastaranejších stíhačiek.
Obmedzenie Patriotov
Patriot vo svojej osamelosti je prinajlepšom chabý návrh; aj keď ide o prvotriedny technologicky systém, Patriot nemožno plne využiť, ak je oddelený od doktríny protivzdušnej obrany. Systémy Patriot sú obmedzené na presnú obranu hlavných aktív a sú navrhnuté tak, aby fungovali v tandeme s protivzdušnou obranou zasahujúcou ciele vo vyšších a nižších nadmorských výškach. Bez týchto dodatkov bude mať Patriot príliš veľa hrozieb, ktoré by bolo potrebné zapojiť, a výsledkom bude buď priepustné pokrytie, ktoré nechráni jeho bránené aktíva, alebo pokrytie, ktoré rýchlo ustúpi, keď sa Patriotu minú rakety.
 
Systémy Patriot sú navyše zraniteľné. Prevádzka radarového systému Patriot prezrádza jeho polohu, čím sa stáva otvoreným cieľom ruských útokov. To znamená, že Patriot nie je jediným kontaktným miestom na obranu vojenských prostriedkov Ukrajiny alebo jej obyvateľov.
 
VOJNA NAVEKY: Nemecko venuje Ukrajine ďalšie 3 miliardy dolárov
Nemecko poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc v hodnote viac ako 2,7 miliardy eur (3 miliardy USD), vrátane tankov, protilietadlových systémov a munície, uviedla v sobotu vláda. Oznámenie prišlo v čase, keď v Berlíne prebiehajú prípravy na... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková
Vyjednávať už nikoho nenapadne?

Pokrytie Patriotmi, alebo ich nedostatok, vojnu na Ukrajine neskončí. Letecká vojna je vo všeobecnosti prostriedkom na formovanie operácií pre manévrovacie sily a na tomto fronte ukrajinské a ruské sily zostávajú na mŕtvom bode. Izolácia Ukrajiny pred leteckým útokom tiež odrádza od vyjednávania tým, že vytvára falošný dojem, že vzdušnú hrozbu možno zmierňovať donekonečna. Čím dlhšie sa proces vyjednávania oneskoruje, tým viac Ukrajincov je zabitých a tým viac škôd je z dlhodobého hľadiska na ukrajinskej infraštruktúre. 

Vzhľadom na tieto taktické a operačné nedostatky existuje pre Spojené štáty pochybná strategická hodnota vyslania ďalších systémov na Ukrajinu. Systémy Patriot neukončia vojnu na Ukrajine ani neumožnia Kyjevu vyjednávať alebo získať späť Krym alebo Donbas. To, čo signalizujú, je falošný americký záväzok, ktorý môže predĺžiť krviprelievanie Ukrajiny.

Ukrajinci už vraj nasadili britské STORM SHADOW! Bombardujú vlastné okupované územie
Veľká Británia potvrdila, že poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Možno už sú na Ukrajine a už sú nasadené na bojisku. Napovedal by tomu výbuch v okupovanom Luhansku. K výbuchom došlo aj v okupovanom Melitopole, kde malo dôjsť k... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Maximalistické – a nedosiahnuteľné – ciele Kyjeva

Ideologické rámcovanie posvätnosti územnej celistvosti musí skončiť, pretože to zhoršuje maximalistický – a nedosiahnuteľný – cieľ Kyjeva, ktorým je opätovné dobytie Krymu. Konečný stav rusko-ukrajinskej vojny pravdepodobne nebude vyzerať ako status quo ante a Washington by to mal uznať. Ukrajine sa v roku 2022 podarilo získať zisky na Donbase, ale dlho očakávané jarné ofenzívy oboch strán sa ešte ani neuskutočnili, pričom patová situácia v Bachmute ako v Stalingrade bráni akýmkoľvek územným ziskom.

Spojené štáty môžu nasledovať iný model, konkrétne model mediácie a deeskalácie. Spojené štáty sa vzdávajú iniciatívy a vplyvu, keď dovolia iným, aby boli tvorcami obchodov, ako napríklad nedávne sprostredkovanie iránsko-saudskoarabského zblíženia zo strany Číny alebo turecké uľahčenie dohody o vývoze obilia medzi Ukrajinou a Ruskom počas vojny. Francúzsky prezident Emmanuel Macron začal spoločne s Čínou pripravovať základy na vyjednané ukončenie vojny. Spojené štáty môžu využiť stagnujúcu frontovú líniu na dosiahnutie dohodnutého konca alebo aspoň prímeria. Čakanie na to obmedzuje to, čo môže Washington dosiahnuť, keď sa vyčerpajú vojenské prostriedky Ukrajiny.

Washington urobil chybu, keď Ukrajine poskytol systémy Patriot, ktoré pravdepodobne prinesú len málo výhod. Pre Washington však stále existuje príležitosť zohrať potrebnú úlohu pri uzavretí vojny. Taktické prostriedky nemôžu dosiahnuť tieto strategické ciele; zbraňové systémy sa neukážu ako rozhodujúce, ale diplomatická moc áno. Washington môže stále dosiahnuť veľa tým, že urobí menej. Cesta k mieru na Ukrajine nemusí byť vydláždená zbraňami, ale diplomatickou jemnosťou.

Redakcia HD môže iba dúfať, že názor Američanov nebude spadať pod kategóriu "ruský špión", ako nazýva slovenská vládna moc a médiá hlavného prúdu každého, kto sa len zmieni o diplomatickom riešení vojny na Ukrajine.

Blanár: ČO JE TEDA HOAX A ČO PRAVDA O VOJNE NA UKRAJINE?
Vojna na Ukrajine je bojom dvoch veľmocenských blokov. Ruska a USA so Západom. Áno, takéto tvrdenia zaznievajú počas celého konfliktu, ale kým spočiatku to bolo atlantistami a podporovateľmi vojnových riešení označované za hoax a propagandu, v... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik