VOJNA NAVEKY: Nemecko venuje Ukrajine ďalšie 3 miliardy dolárov
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecko poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc v hodnote viac ako 2,7 miliardy eur (3 miliardy USD), vrátane tankov, protilietadlových systémov a munície, uviedla v sobotu vláda.

Oznámenie prišlo v čase, keď v Berlíne prebiehajú prípravy na možnú prvú návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku od minuloročnej invázie Ruska do jeho krajiny, informuje americký portál Breitbart.

Minister obrany Boris Pistorius uviedol, že Berlín chce najnovším balíkom zbraní ukázať, „že Nemecko to myslí s podporou Ukrajiny vážne“. "Nemecko poskytne všetku pomoc, ktorú môže, pokiaľ to bude potrebné," povedal.

Nemecko sa prebralo...

Zatiaľ čo Zelenského nedeľná návšteva ešte nebola oficiálne potvrdená, bolo by to znamenie, že vzťahy medzi Ukrajinou a Nemeckom sa po naštrbených vzťahoch výrazne zlepšili. Kyjev už dlho odsudzuje nemecké spoliehanie sa na ruskú energiu a podporu plynovodov Nord Stream obchádzajúce Ukrajinu, ktoré obhajovala vtedajšia kancelárka Angela Merkelová.

Jej nástupca Olaf Scholz súhlasil s postupným ukončením dovozu ruskej energie po invázii, ale spočiatku váhal poskytnúť Ukrajine smrtiace zbrane, pretože sa obával, že by do konfliktu mohlo byť zatiahnuté Nemecko. Keďže Washington, Varšava a Londýn otvorenejšie podporovali snahy Ukrajiny, Kyjev bol k Berlínu chladne diplomatický. 

Nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera minulý rok nepozvali na Ukrajinu, čo vyvolalo rozhorčenie v Nemecku, ktoré poukázalo na to, že Kyjevu poskytlo značnú finančnú pomoc a prijalo viac ako milión ukrajinských utečencov. Scholz nakoniec v júni navštívil Kyjev s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a ďalšími lídrami.

Ukrajinci už vraj nasadili britské STORM SHADOW! Bombardujú vlastné okupované územie
Veľká Británia potvrdila, že poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Možno už sú na Ukrajine a už sú nasadené na bojisku. Napovedal by tomu výbuch v okupovanom Luhansku. K výbuchom došlo aj v okupovanom Melitopole, kde malo dôjsť k... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

...a stalo sa jedným z najväčších dodávateľov zbraní na Ukrajinu

Hoci Nemecko poskytuje vojenskú pomoc pomaly, odvtedy sa stalo jedným z najväčších dodávateľov zbraní na Ukrajinu, čo zásadne dáva zelenú dodávkam moderných bojových tankov, ako je jeho vlastný Leopard 1 a 2, spolu so sofistikovanými protilietadlovými systémami potrebnými na obranu. 

Nový balík vojenskej pomoci, o ktorom ako prvý informoval nemecký týždenník Der Spiegel, zahŕňa 30 tankov Leopard 1 A5, 20 obrnených transportérov Marder, viac ako 100 bojových vozidiel, 18 samohybných húfnic, 200 prieskumných bezpilotných lietadiel, štyri protilietadlové IRIS-T SLM. systémy lietadiel a iné vybavenie protivzdušnej obrany. Stalo sa tak po tom, ako ukrajinskí vojenskí velitelia uviedli, že ich vojaci získali späť ďalšie územie od ruských síl v blízkosti mesta Bachmut na východe krajiny v čase špekulácií o možnej protiofenzíve zo strany Kyjeva.

Ukrajinský prezident by pricestoval z Ríma, kde sa v sobotu stretol s pápežom Františkom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Berlínska polícia minulý týždeň potvrdila, že sa pripravuje na možnú návštevu Zelenského a v nedeľu zaviedla bezpečnostný kordón vo veľkej časti vládnej štvrte hlavného mesta.

Zelenskyj a jeho ľud dostane cenu

Po stretnutí so Scholzom a ďalšími vysokými predstaviteľmi kancelárie sa očakáva, že obaja lídri odletia do mesta Aachen na západe krajiny, kde by Zelenskyj prevzal Medzinárodnú cenu Karola Veľkého udelenú jemu a ľudu Ukrajiny. Organizátori tvrdia, že cena uznáva, že ich odpor proti ruskej invázii je obranou „nielen obranou suverenity ich krajiny a života jej občanov, ale aj Európy a európskych hodnôt“.

Zelenskyj naposledy navštívil Berlín v júli 2021. Zúčastnil sa aj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii nasledujúci február, niekoľko dní predtým, ako Rusko spustilo útok na Ukrajinu v plnom rozsahu.

Začala sa ďalšia ofenzíva, tentoraz na Európu
"Migrantov v Stredozemnom mori prudko pribudlo. To som ešte nevidel, čuduje sa šéf Frontexu" podľa českého spravodajského webu novinky.cz. Množstvo migrantov prichádzajúcich do Európskej únie cez centrálnu časť Stredozemného mora vzrástlo podľa... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik