Ukrajinci už vraj nasadili britské STORM SHADOW! Bombardujú vlastné okupované územie
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Veľká Británia potvrdila, že poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Možno už sú na Ukrajine a už sú nasadené na bojisku. Napovedal by tomu výbuch v okupovanom Luhansku. K výbuchom došlo aj v okupovanom Melitopole, kde malo dôjsť k naozaj masívnej explózii, informujú české Parlamentní Listy. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny tvrdí, že kvôli vojne na Ukrajine hustne napätie aj na juhu Afriky.

Paseka z vlastných území

Ruská vojna proti Ukrajine zúri už 444 dní a v okupovanej časti Melitopolu a v okupovanom Luhansku sa podľa americkej spravodajskej stanice CNN ozvali výbuchy. Časti okupovaného mesta Melitopol sú po výbuchu v piatok neskoro večer podľa Ruskom dosiahnutej správy bez prúdu.

„Bez prúdu sú Mikrorajón, Chanda a Krasnaja Gorka,“ uviedla správa. „Prosím, zachovajte pokoj, technici pracujú na čo najrýchlejšom obnovení dodávok elektriny.“

Ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov, ktorý nie je v meste, uviedol, že výbuch bol taký silný, že zasiahol „východné a severné štvrte mesta a narobil paseku dokonca aj v susedných dedinách“.

Tiež východoukrajinským mestom Luhansk, ktoré je obsadené ruskými silami a podľa miestnych predstaviteľov je významným centrom takzvanej špeciálnej vojenskej operácie Moskvy, otriasli explózie. Šéf Luhanskej ľudovej republiky (LLR) Leonid Pasečnik z útoku obvinil Ukrajinu a označil ho za „ďalší pokus kyjevského teroristického režimu zastrašiť civilistov“.

"Toto je neprijateľná situácia!" – reaguje Szijjártó na najnovší nezákonný dekrét Ukrajiny
Od septembra tohto roku školy vyučujúce v maďarskom jazyku, v súčasnej podobe nebudú môcť na Ukrajine fungovať, informuje maďarský portál Mandiner. Túto situáciu považuje minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Péter Szijjártó, za absolútne... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

BBC sa rozpísala, ako rakety fungujú

Ruská tlačová agentúra TASS citovala bývalého úradníka v Luhansku, ktorý uviedol, že "ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili rakety s doletom 150 kilometrov". Spojené kráľovstvo tento týždeň oznámilo, že na Ukrajinu boli prevezené riadené strely Storm Shadow. Tie sú obvykle odpaľované zo vzduchu. Ukrajina sa k žiadnemu útoku proti ruským silám v Luhansku nevyjadrila.

BBC upozornila, že tieto rakety môžu mať podľa výrobcu dolet až 250 kilometrov, čo je o poznanie viac ako americké rakety systému HIMMARS, ktoré majú deklarovaný dolet 80 kilometrov.

Sú odpaľované z lietadiel, takže dlhší dolet znamená, že ukrajinskí piloti budú môcť zostať ďalej od frontovej línie. Po odpálení klesne Storm Shadow do malej výšky, aby sa vyhol detekcii nepriateľskými radarmi, a potom sa na cieľ zameria pomocou infračerveného vyhľadávača.

Zelenskyj predpovedá smrť ruskému vedeniu! A ako má skončiť ukrajinský prezident?
"Skončia zle." Zelenskyj predpovedal smrť vedeniu Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že tí v Kremli skončia zle a nezomrú prirodzenou smrťou. Hystericky a agresívne na to odpovedal námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruska... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Milan Laca

Ruské zbrane sú schopné doletieť oveľa ďalej, varujú Briti

Britský minister obrany Ben Wallace oznámil, že niektoré tieto rakety už sú na Ukrajine. "Nič z toho by nebolo nutné, keby Rusko nevykonalo inváziu," povedal. Varoval však tiež, že dolet rakiet Storm Shadows dodaných Britmi „nie je v rovnakej lige“ ako pri vlastných ruských raketových systémoch – pričom niektoré moskovské zbrane sú schopné doletieť oveľa ďalej.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov opakovane uisťoval západných spojencov, že rakety dlhšieho doletu nebudú použité na útoky na ciele v samotnom Rusku. "Ak by sme mohli udrieť na vzdialenosť až 300 kilometrov, ruská armáda by nebola schopná zaistiť obranu a musela by prehrať," povedal na zasadnutí EÚ. „Ukrajina je pripravená poskytnúť akékoľvek záruky, že sa vaše zbrane nebudú podieľať na útokoch na ruské územie.

Strely dodané Britmi môžu byť odpaľované iba z lietadiel, ale francúzske verzie týchto striel vraj môžu byť odpaľované z lodí a ponoriek.

Kam udrú britské rakety z Ukrajiny?
Sevastopoľ má byť na pozore. Na internete sa objavil plán na použitie britských rakiet proti Rusku. Ministerstvo vysvetľuje Ministerstvo obrany Ukrajiny objasnilo, že raketami dlhého doletu Storm Shadow, ktoré dostali ozbrojené sily Ukrajiny z... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Milan Laca

Ukrajinský úspech

Medzitým washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ukrajinské sily dosiahli severozápadne od Bachmutu ďalšie lokálne úspechy a prinútili ruské jednotky k úteku.

„Ukrajinské sily dosiahli od 12. mája úspechy severozápadne od Bachmutu pri lokálnych protiútokoch. Geolokačné zábery zverejnené 12. mája ukazujú ruské sily utekajúce pred ukrajinskou delostreleckou paľbou na južnom brehu Berchovskej nádrže, asi 4 km severozápadne od Bachmutu. Niekoľko ruských zdrojov varovalo, že ukrajinské sily sa možno pokúšajú obkľúčiť skupinu Wagner v Bachmute. Jeden z ruských milblogerov tvrdil, že situácia juhozápadne od Bachmutu pri Mayorsku sa stabilizovala po ukrajinských útokoch na pozície 1. armádneho zboru Doneckej ľudovej republiky. Ruské ministerstvo obrany (MO) odmietlo tvrdenie iných ruských zdrojov o ukrajinskom postupe a namiesto toho uviedlo, že prvky 4. samostatnej motostreleckej brigády (Luhanská ľudová republika) a 200. samostatnej motostreleckej brigády (14. armádny zbor, Severná flotila) odrazily všetky útoky v oblasti Berchivky‚ s ohľadom na priaznivé podmienky Berchivskej nádrže‘,“ uviedol inštitút.

Ruskí provojnoví blogeri debatujú podľa ISW o tom, nakoľko je možné brať správy o ukrajinských protiútokoch a úspechoch vážne a na koľko sú len propagandistickou snahou nepriateľa zasiať v radoch ruského obyvateľstva strach a pochybnosti.

Ukrajinci útočia!
Ukrajina spustila operáciu na obkľúčenie ruskej armády v Arťomovsku (Bachmute). Ozbrojené sily Ukrajiny začali operáciu na obkľúčenie ruských jednotiek v Arťomovsku (Bachmute). Informáciu zverejnil ruský vojnový korešpondent Jevgenij Poddubnyj vo... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Milan Laca

Protiofenzíva ešte vraj nezačala

Ukrajinskí a americkí predstavitelia uviedli, že ukrajinské sily zatiaľ nezačali plánovanú protiofenzívu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová 12. mája vyhlásila, že ukrajinské sily stále vykonávajú obranné operácie, ktoré niekedy zahŕňajú protiútoky a ďalšie nešpecifikované aktívne akcie.

Bývalý ruský dôstojník a zanietený nacionalista Igor Girkin usporiadal 12. mája tlačovú konferenciu, na ktorej informoval o svojej nespokojnosti so súčasným ruským vedením vojny na Ukrajine. Podľa ISW Girkin zopakoval svoje presvedčenie, že ruská armáda v súčasnom stave nemôže dosiahnuť rozhodujúce výsledky na bojisku, a kritizoval nečinnosť ruského vedenia.

ISW tiež upozornil, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine hustne napätie aj na juhu Afriky, konkrétne v Juhoafrickej republike, ktorá podľa Spojených štátov naložila na jednu z ruských lodí zbrane a muníciu a nechala loď odplávať do prístavu v Novorosijsku, čo je podľa Washingtonu v rozpore s proklamovanou neutralitou Juhoafrickej republiky v tomto konflikte. Predstavitelia Juhoafrickej republiky však tvrdia, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by juhoafrická krajina predala Rusku zbrane.

Rusko posilňuje bombardéry! (VIDEO)
Ruské vzdušné sily vytvárajú elitný oddiel bombardovacích lietadiel. Na posilnenie bombardovacieho letectva vo vojnovej zóne uvažujú o nábore dobrovoľníkov z radov pilotov leteckých síl, vrátane tých, ktorí v posledných rokoch odišli do... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik