Británia posiela Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom! RUSKO BUDE REAGOVAŤ, varuje Putin
22 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

EÚ posiela na Ukrajinu jeden milión delostreleckých granátov v hodnote dvoch miliárd eur. A Spojené kráľovstvo zároveň potvrdilo, že pošle protitankové náboje s ochudobneným uránom spolu s hlavnými bojovými tankami. Putinova odpoveď: Rusko bude odpovedajúcim spôsobom reagovať! O téme informuje Breitbart.

Bola odsúhlasená dlho očakávaná dohoda o obstarávaní zbraní medzi členmi EÚ a Nórskom prostredníctvom Európskej obrannej agentúry s cieľom obstarať a poslať jeden milión 155 mm delostreleckých nábojov na Ukrajinu, čím sa ukončili mesiace diskusií.

EÚ uviedla, že cena 2 miliardy eur bude rozdelená do dvoch tranží, pričom prvá miliarda sa použije na kompenzáciu krajín Európskej únie za uvoľnenie granátov z ich vlastných vojenských zásob, s cieľom poslať ich do dvoch mesiacov. Druhé kolo financovania bude vyplatené zbrojárskym továrňam v európskych krajinách na výrobu nových nábojov.

Ambíciou EÚ je dokončiť túto dodávku do 12 mesiacov, no je otázne, či európske zbrojovky dokážu zvýšiť výrobu dostatočne rýchlo, aby tento cieľ splnili. Ďalšie granáty by mohli byť zakúpené mimo Európskej únie, ale Francúzsko trvá na nákupnej európskej politike na ochranu európskeho priemyslu.

Josep Borrell, minister zahraničných vecí EÚ, povedal, že dohoda je „historická“ a že dokazuje, že únia podporuje Ukrajinu.

Európskejšia Ukrajina

Masívne darovanie zbraní je oddelené od ďalšej platby 1,5 miliardy EUR Ukrajine zo strany Európskej únie vo forme „makrofinančnej pomoci“, inými slovami, peňažnej podpory, ktorá má pomôcť udržať ukrajinskú vládu pred bankrotom. Predsedníčka Ursula von der Leyenová povedala, že peniaze majú Ukrajine pomôcť pri prechode k tomu, aby sa stala „európskejšou“, a podobne ako Borrell povedala, že ide o znak podpory Európy ich susedovi.

Napriek tomu sa utíšil vietor z plachiet masívnej dohode EÚ o obstarávaní zbraní po ohlásení, že Spojené kráľovstvo daruje s hlavnými bojovými tankami Challenger 2 Ukrajine aj špeciálne náboje, ktoré využívajú ochudobnený urán v extrémnej hustote. Špeciálne materiálové vlastnosti ochudobneného uránu v mieste nárazu z neho robia výnimočný materiál na rozbitie tankov.

Chceli dostať Rusko na kolená a sami padajú na hubu
Táto chyba vyjde USA veľmi draho. Rusko sa im nepodarilo dostať do sankčnej izolácie. Pritom, vedľajším, no veľmi vážnym efektom tejto úpornej snahy Washingtonu je, že USA si pod sebou samé rúcajú piedestál svetového hegemóna. Všíma si to srbský... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Hnev Ruska 

Hovorca vlády Spojeného kráľovstva o darovaní tankov a sprievodnej munície povedal: „Popri našom poskytnutí eskadry hlavných bojových tankov Challenger 2 Ukrajine poskytneme muníciu vrátane priebojných nábojov, ktoré obsahujú ochudobnený urán. Takéto náboje sú vysoko účinné pri porážke moderných tankov a obrnených vozidiel.“

Rusko na správu okamžite reagovalo hnevom, pričom prezident Vladimir Putin po stretnutí s čínskym Si Ťin-pchingom, ktorý v pondelok pricestoval do Moskvy na štátnu návštevu, prehovoril, aby pohrozil odvetou. Povedal: "Ak sa toto všetko stane, Rusko bude musieť zodpovedajúcim spôsobom reagovať, hovorím o skutočnosti, že Západ už začína používať zbrane s jadrovou zložkou."

Toto spájanie nábojov s ochudobneným uránom s frázou „jadrový komponent“ bolo zase kritizované v Spojenom kráľovstve, ktoré tvrdí, že Rusko sa snaží vyvolať falošný dojem, že NATO posiela jadrové zbrane na Ukrajinu. Používatelia nábojov s ochudobneným uránom v boji – predovšetkým Spojené štáty a Spojené kráľovstvo – trvajú na tom, že sú bezpečné a nepredstavujú radiačnú hrozbu pri použití ani po ňom.

Americké tanky M1 Abrams dokonca používajú vo svojom pancieri ochudobnený urán, čo je vďaka rovnakým vlastnostiam superhustého kovu dobré na ochranu aj na prienik.

Iní na druhej strane dlho kritizovali NATO za používanie nábojov s ochudobneným uránom v boji a jedným z najhlasnejších z nich je už tradične Rusko. V nadväznosti na tieto minulé sťažnosti ruský minister obrany Sergej Šojgu citoval používanie ochudobneného uránu v Kosove a Srbsku v 90. rokoch a povedal: 

Malo to následky. Boli následky na zdraví tých, ktorí túto muníciu použili. Boli tam vážne zdravotné problémy a boli študované. Neskúmali však, aký účinok mala munícia na tých, proti ktorým bola použitá.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne údajne britskej vláde povedalo, že „tento krok je spojený s rizikom ďalšej eskalácie konfliktu. Rádioaktivita, vysoká toxicita a karcinogenita takýchto zbraní sú dobre známe“.

Až do posledného Ukrajinca
Západ chce podľa ruského prezidenta Putina bojovať až do posledného Ukrajinca, informovali mnohé zahraničné médiá, vrátane BBC. Čínsky prezident po rokovaní s ruskou hlavou štátu uviedol, že čínsky postoj je nestranný. "Chcel by som zdôrazniť... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Vysoké náklady 

155 mm delostrelecký granát, ktorého dodávky teraz pre Ukrajinu financuje Európska únia, je v podstate univerzálnym nábojom NATO použiteľným v niekoľkých rôznych modeloch zbraní používaných desiatkami krajín na celom svete. Existuje množstvo spoločností, ktoré ho vyrábajú vrátane BAE Systems, General Dynamics, Northrop Grumman a Rheinmetall v NATO. Vyrábajú sa aj v Číne, Indii a Rusku. General Dynamics, ktorá vyrába 11 000 nábojov mesačne v Scrantone v Pensylvánii, opisuje 155 mm muníciu ako „nízkonákladovú muníciu pre všeobecné palebné misie proti obťažovaniu a zákazu“ (H&I).

Cena, ktorú zaplatí konzorcium Európskej únie za objednávku jedného milióna 155 mm delostreleckých granátov len podčiarkuje náhly skok v cenách vojenského materiálu, ktorý vojna na Ukrajine, spôsobila. Za starú technológiu, ktorá sa za posledné desaťročia výrazne nezmenila – a v osemdesiatych rokoch stála len 150 dolárov za kus – ste zaplatili za 155 mm delostrelecké granáty už pred začiatkom vojny okolo 2 000 dolárov za kus. Dnes, ako ukazuje dohoda EÚ, sa táto cena zdvojnásobila na 4 000 dolárov.

Táto cena môže byť podstatne vyššia v prípade riadených delostreleckých granátov. Takéto náboje môžu stáť desiatky alebo stovky tisíc dolárov za jeden výstrel, ale stále sú podstatne lacnejšie ako riadené strely, z ktorých každá môže stáť milióny dolárov.

Je azerbajdžanská ropa pre Slovensko SKUTOČNE z Azerbajdžanu?
Ruská ropa má dokorán otvorené zadné vrátka do Európy! Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila závislosť Európy od ruskej ropy a zemného plynu za „históriu“. Iní, od vysokých ukrajinských predstaviteľov až po poslancov... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik