Chceli dostať Rusko na kolená a sami padajú na hubu
22 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Táto chyba vyjde USA veľmi draho. Rusko sa im nepodarilo dostať do sankčnej izolácie. Pritom, vedľajším, no veľmi vážnym efektom tejto úpornej snahy Washingtonu je, že USA si pod sebou samé rúcajú piedestál svetového hegemóna. Všíma si to srbský web Informer.rs.

„USA pri uvalení sankcií na Rusko nezohľadnili dôležitú „drobnosť“. Povedal to podľa citovaného webu Jonathan Ward, zakladateľ analytického centra „The Atlas Foundation“. Po začatí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine USA oznámili zavedenie sankcií proti Rusku s cieľom rozdrviť jeho ekonomiku. Washington však nebral do úvahy, že Moskva buduje obchod nielen so západnými krajinami, ale aj s Pekingom.

Arogantné podcenenie Pekingu

Ward na webe informer.rs konštatoval, že „Čína poskytuje Rusku ekonomickú pomoc, rozširovanie spolupráce a vojenskú pomoc – od začiatku ukrajinskej krízy obe superveľmoci pravidelne viedli vojenské cvičenia na súši, na mori aj vo vzduchu.“ Pre Moskvu aj Peking je čínsko-ruské partnerstvo ústredným bodom ich stratégií pre Európu a Áziu. „Toto partnerstvo im umožňuje čeliť spojencom USA v dvoch regiónoch súčasne“ – povedal expert.

Hurásankcionizmus

Hlavnou chybou Washingtonu pri zavádzaní protiruských sankcií bolo podľa analytika to, že nezaviedol sankcie proti Číne, čím podcenil priateľstvo medzi oboma krajinami.

Nárast armády Si Ťin-pchinga v Tichomorí a ruská „špeciálna operácia“ na Ukrajine znamená, že USA a ich spojenci musia teraz čeliť tejto osi v oboch horúcich regiónoch, nemôžu sa rozhodnúť postaviť sa len jednému z nich.

Zároveň Jonathan Ward predpokladá, že „vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sa budú rýchlo rozvíjať vzhľadom na indikatívnu návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve, ktorá sa uskutočnila v týchto dňoch.“ Ak Čína prijme rozhodnejšie opatrenia, vrátane začiatku dodávok zbraní do Ruskej federácie, západné krajiny budú mať podľa Warda veľké problémy.

A ešte varovanie

„Dokonca aj malé množstvá vojenskej pomoci Moskve by zmenili hru, najmä ak by prichádzali cez veľké štátne podniky“, - varoval na srbskom webe informer.rs expert Jonathan Ward.

Až do posledného Ukrajinca
Západ chce podľa ruského prezidenta Putina bojovať až do posledného Ukrajinca, informovali mnohé zahraničné médiá, vrátane BBC. Čínsky prezident po rokovaní s ruskou hlavou štátu uviedol, že čínsky postoj je nestranný. "Chcel by som zdôrazniť... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme