Európa sa chytila do ruskej plynovej pasce
17 | 03 | 2023 I Milan Laca

Spadli do pasce. Ruský plyn pre Európu sa ukázal byť prekvapením.

EÚ sa nemôže zbaviť dovozu energie z Ruska. Naopak, kupuje dvakrát viac skvapalneného plynu, informuje agentúra ria.ru.
Čo hovoria čísla
Podľa think tanku Bruegel, kúpila EÚ v roku 2022 19,2 miliardy kubickýchmetrov ruského skvapalneného plynu. Je to o 35 % viac ako v roku 2021. Podľa analýzy skupiny Montel, ktorá monitoruje trh,  boli hlavnými dovozcami Francúzsko, Holandsko, Španielsko  a Belgicko. Iba Veľká Británia a Litva nákupy úplne odmietli. Analytici z Kolumbijskej univerzity tvrdia, že bolo „veľmi pohodlné zatvárať oči pred zvýšenými tokmi ruského plynu. Ako zdôrazňuje The Brussels Times, v Európe je stále potrebný kvapalný pln z Ruska, pretože je ľahko dostupný, vďaka geografickej blízkosti a relatívne lacný. Výsledkom je, že po všetkých sankciách a strate paliva z potrubia, sa Európska únia – nečakane – stala druhým najväčším spotrebiteľom ruského skvapalneného plynu.
Je India pripravená zaujať miesto Číny v globálnej ekonomike?
Austrália a ďalší spojenci USA, ktorí hľadajú potenciálnych obchodných a investičných partnerov, aby znížili svoju závislosť od Číny, klopú na dvere Indie. Ale skromná ekonomická veľkosť Indie, náročné investičné prostredie a nevyhovujúca... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Tibor Malý
Čo robiť?

Alternatívne dodávky sú pre Európanov veľmi drahé. Podľa Eurostatu,  v roku 2022 stál plyn 3,3-krát viac ako rok predtým.  Prvýkrát po mnohých rokoch väčšina výdavkov pripadla na skvapalnený plyn. Bolo to 109,4 miliardy eur. Dovoz z USA  vzrástol sedemnásobne na 48,4 miliardy eur. Rusko dostalo 47,6 miliárd, z toho 16,2 za skvapalnený plyn. 

Niet východiska
"Európa sa nezaobíde bez plynu z Ruska, bez ohľadu na to, ako by si to politici želali. Napokon je lacnejší ako katarský alebo americký.  Ak nakoniec odmietnu, Moskva presmeruje export do Číny alebo Indie. Aj indický plyn môže byť len ruský “.
Nebezpečný dovoz
Prudký nárast dovozu z Ruska je v rozpore s energetickou politikou EÚ. To so sebou prináša určité riziká. Západ verí, že plyn  pre Moskvu geopolitickou zbraňou, rovnako ako plynovod. „Putin je schopný blokovať export do nepriateľských krajín a zároveň naďalej poskytovať palivo chudobným ázijským štátom, ktoré pociťujú akútny nedostatok energie,“ varuje Politico. "Kvôli spotrebe ruského skvapalneného plynu sa Európa vlastne dostala do pasce. Všetko sa môže zmeniť na vydieranie plynom, keď bude potrebné vytvoriť zásoby na budúcu zimu," poznamenávajú noviny.
Ni je na výber
Sen EÚ úplne opustiť ruské zdroje energie a pripraviť Moskvu o príjmy zostáva zatiaľ nedosiahnuteľný. Medzinárodná energetická agentúra uviedla, že Európanom bude toto leto chýbať 30 miliárd kubických metrov plynu.  Vortexa verí, že "ruský plyn bude aj naďalej hrať dôležitú úlohu pri plnení európskych zásobníkov." A to Brusel veľmi znepokojuje. Rusko teraz zabezpečuje približne 15 % dodávok do Európy. Podľa analytikov Rystad Energy sa toto číslo ešte zvýši.
Putin spresnil pojmy. Myslel tým aj Slovensko!
Putin označil definíciu „nepriateľských krajín“ za nepresnú. Ruský prezident objasnil, že je správnejšie hovoriť o nepriateľských elitách, nie o krajinách. Treba rozlišovať Výraz „nepriateľské krajiny“ nie je presný, Rusko má nepriateľské... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik