Je India pripravená zaujať miesto Číny v globálnej ekonomike?
15 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Austrália a ďalší spojenci USA, ktorí hľadajú potenciálnych obchodných a investičných partnerov, aby znížili svoju závislosť od Číny, klopú na dvere Indie. Ale skromná ekonomická veľkosť Indie, náročné investičné prostredie a nevyhovujúca infraštruktúra sú hlavnými prekážkami plodnej spolupráce

Keď čelila sankciám z Pekingu, Canberra preukázala pružnú frontu . Vnútorné obavy z vplyvu na jeho ekonomiku však viedli premiéra Anthonyho Albaneseho k tomu, aby nedávno navštívil Indiu , potenciálny exportný trh a náhradu za ekonomické väzby Austrálie s Čínou.

Porovnávať Čínu s Indiou je ako porovnávať jablká s pomarančmi, pričom jedinou podobnosťou je ich miliardová populácia. Spojené štáty povzbudzujú svojich spojencov, ako je Austrália, aby vo veľkom stavili na Indiu, keďže začína pomalý proces oddeľovania investícií od Číny.

India je čoraz viac vnímaná ako prirodzený spojenec krajín ako Austrália, ktoré ju považujú za ekonomickú a vojenskú protiváhu Číny. Veria, že najlepším spôsobom, ako sa to môže stať, sú priame zahraničné investície do krajiny, aby sa umožnil postupný prechod podnikov z Číny do Indie.

Čínski a indickí vojaci na hraničnom priechode Nathu La v severovýchodnom indickom štáte Sikkim. / TASR (via AFP)

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo svojom vyhlásení o investičnej klíme o Indii z roku 2022 označilo krajinu za „náročné miesto na podnikanie“ a zdôraznilo jej protekcionistické opatrenia, zvýšené clá a neschopnosť prispôsobiť sa „indickým normám“ medzinárodným normám.

Kanadská ministerka zahraničia PRIZNÁVA: Cieľom je ZMENA REŽIMU V RUSKU!
Kanadská ministerka zahraničia Mélanie Joly priznala, že cieľom kanadskej vlády nie je len to, aby Rusko opustilo Ukrajinu, ale aj zvrhnutie samotnej vlády ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje americký portál Breitbart. Feudovský... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Index ekonomickej slobody z roku 2023 zaraďuje Indiu na 131. miesto na svete a 27. miesto z 39 ekonomík v ázijsko-tichomorskom regióne. Indická vláda stanovuje limity vlastného imania na zahraničný kapitál v niektorých sektoroch ekonomiky. V týchto sektoroch musí byť podľa vládneho obežníka o politike priamych zahraničných investícií, nad rámec limitu pre zahraničné vlastníctvo, subjekt „vlastnený/držaný/v rukách rezidentov indických občanov a indických spoločností, vlastnený a kontrolovaný rezidentom Indie. občania“.

Nejasnosti v daňovom zákonníku navyše spôsobili, že spoločnosti ako Vodafone, Cairn Energy a GE Capital sa ocitli v hľadáčiku daňových úradov , čo spochybnilo vyspelosť Indie ako centra priamych zahraničných investícií.

Navštevujúceho austrálskeho premiéra Anthonyho Albaneseho víta indický premiér Narendra Modi počas slávnostnej recepcie v Prezidentskom dome v Naí Dillí v Indii 10. marca. začína oddeľovanie investícií od Číny. Foto: EPA-EFE

Takéto kroky zaznamenali pokles indického prílevu priamych zahraničných investícií ako podiel na celkovom globálnom počte v rokoch 2019 až 2021 z 3,4 percenta na 2,8 percenta, zatiaľ čo podiel Číny vzrástol zo 14,5 percenta na 20,3 percenta. V posledných rokoch spoločnosti ako Harley-Davidson a Royal Bank of Scotland buď zmenšili, alebo opustili Indiu, pričom nemecký maloobchodník Metro AG po dvoch desaťročiach v krajine predáva svoje prevádzky.

Keď porovnáme relatívnu veľkosť ich ekonomík, Čína mala v roku 2021 nominálny hrubý domáci produkt 17,7 bilióna USD , kým India 3,2 bilióna USD . India investuje len 30 percent svojho HDP v porovnaní s 50 percentami v Číne; a 20 percent jeho ekonomiky pochádza z výroby, na rozdiel od 30 percent Číny.

Zdroj: oilprice.com

Investície do domácej siete ciest, letísk, námorných prístavov a železničných tratí , ako aj zefektívnenie predpisov o priamych zahraničných investíciách , umožňujú Číne efektívne presúvať svoje produkty z tovární k spotrebiteľom, čo z nej robí atraktívnu investíciu. Nehovoriac o infraštruktúre svetovej úrovne , ktorá zmenila mestskú krajinu starých aj nových miest v krajine.

Napriek hospodárskemu pokroku Indie je chudoba stále charakteristickým znakom jej rozľahlých metropol. Bývalý guvernér Indickej centrálnej banky Raghuram Rajan tiež zhodnotil súťaž medzi Indiou a Čínou a uviedol: „Argument, že India nahradí Čínu, je veľmi predčasný, keďže India je odteraz oveľa menšou ekonomikou.

India, žiaľ, momentálne nie je schopná splniť očakávania, ktoré do nej vkladajú krajiny ako Austrália, ktoré zostávajú uviaznuté v geopolitickom gambite s Čínou. Jednoducho spoľahnúť sa na veľkú populáciu je premenlivý spôsob, ako si prezerať možnosti uprostred odlúčenia od čínskej ekonomiky. India je ešte desiatky rokov vzdialená od realizácie svojho skutočného potenciálu.

Kým naši to vedia na tisíc percent, americkí politici aspoň váhajú
„Malé trhliny“ - Vojnová jednota medzi USA a Ukrajinou sa pomaly rozpadá - tak znie titulok zaujímavého textu na serveri politico.com. Konštatuje, že "po viac ako roku vojny medzi Washingtonom a Kyjevom v zákulisí narastajú rozdiely, pokiaľ ide o... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik