Smer-SD avizuje trestné oznámenie na GP SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa
17 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Opozičná strana Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. Obráti sa aj na predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), aby preveril, či vláda neobišla právomoci NR SR, keďže medzivládnu dohodu s Ukrajinou považuje strana za dohodu vojenskej povahy.

Ako poukázal líder strany Robert Fico na tlačovej konferencii, takéto zmluvy si vyžadujú súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentky.

"Nikto neukázal žiadnu právnu analýzu, na základe ktorej sa vláda rozhodla konať. Naďalej sme presvedčení, že vláda a prezidentka konajú protiústavne," vyhlásil Fico. Vládny kabinet aj prezidentka Zuzana Čaputová sa podľa neho dopustili trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trvá na tom, že darovanie vojenskej techniky je zásadnou otázkou zahraničnej politiky a nemôže o ňom rozhodovať dočasne poverený kabinet.

Darovanie stíhačiek hodnotí Fico ako zbytočné politické gesto. Päť bojových lietadiel schopných letu podľa poslanca nezmení nič na priebehu vojny. Krok hodnotí ako akt otvoreného nepriateľstva voči Ruskej federácii. Pýta sa, čo viedlo vládu a prezidentku k tomu, aby s poskytnutím techniky súhlasili. Slovensko sa podľa neho zaťahuje do vojnového konfliktu. Strana naďalej odmieta akúkoľvek vojenskú pomoc Ukrajine. Je otvorená humanitárnej pomoci, pomoci pri rekonštrukcii krajiny či ľuďom utekajúcim pred konfliktom.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta tvrdenia, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik