Putin spresnil pojmy. Myslel tým aj Slovensko!
16 | 03 | 2023 I Milan Laca

Putin označil definíciu „nepriateľských krajín“ za nepresnú.

Ruský prezident objasnil, že je správnejšie hovoriť o nepriateľských elitách, nie o krajinách.

Treba rozlišovať

Výraz „nepriateľské krajiny“ nie je presný, Rusko má nepriateľské elity, ktoré nevedia, o čom hovoria a škodia vlastnému obyvateľstvu, vyhlásil prezident Vladimir Putin.

Je India pripravená zaujať miesto Číny v globálnej ekonomike?
Austrália a ďalší spojenci USA, ktorí hľadajú potenciálnych obchodných a investičných partnerov, aby znížili svoju závislosť od Číny, klopú na dvere Indie. Ale skromná ekonomická veľkosť Indie, náročné investičné prostredie a nevyhovujúca... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Tibor Malý
Nepriateľské krajiny?

"Viete, slovné spojenie "nepriateľské krajiny" vstúpilo do nášho verejného povedomia a do obehu. Nezodpovedá presne existujúcej realite. Dalo by sa povedať, že vôbec, pretože v určitom počte krajín máme nepriateľské elity, nepriateľských vládcov. Politický systém je, žiaľ, v mnohých krajinách sveta taký, že často vynesie na vrchol ľudí s dosť nízkou úrovňou vzdelania a všeobecnej kultúry. Niekedy nerozumejú tomu, čo hovoria a robia. A výsledok, ako viete, je zrejmý – ich práca poškodzuje ich vlastné obyvateľstvo, ich vlastný biznis,“ povedal Putin na kongrese Ruskej únie priemyselníkov a podnikateľov.

Ruský prístup
Prezident povedal, že Rusko má záujem na tom, aby európski partneri boli nezávislí, suverénni a rozhodovali sa na základe národných záujmov. Ale, žiaľ, to tak celkom nie je a často vôbec nie. "Krajinu tvorí obyvateľstvo, ľudia. V týchto krajinách máme veľa priateľov. Veľa," zdôraznil.
Zoznam "nepriateľov

Zoznam nepriateľských krajín prijali v Rusku  v roku 2021,  po masovom vyhostení ruských diplomatov zo západných krajín. Štáty v ňom zahrnuté, sa podľa Moskvy, dopúšťajú nepriateľských akcií voči ruským diplomatom. Na zozname sú Spojené štáty, aj napríklad Česká republika. V júli 2022 ho rozšírili o Grécko, Dánsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko. Týmto krajinám obmedzili možnosť najímať zamestnancov na veľvyslanectvá, konzuláty a zastupiteľské vládne agentúry so sídlom v Rusku.

PREMENOVAŤ RUSKO? Zelenskyj sa na to chce pozrieť
Zmeňte meno nepriateľa na „Muscovy“, žiada petícia. Ukrajinci by chceli premenovať Rusko – a prezident Volodymyr Zelenskyj sa o túto myšlienku zaujíma, informuje POLITICO. Ukrajinci sa asi príliš nudia Petícia vyzýva ukrajinskú vládu, aby... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik