Svet by mal byť opatrný, keď sa americkí obchodníci so zbraňami smejú
13 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Aké veľké je riziko vojny vo svete? Odpoveď je ľahká. Stačí sa práve teraz iba pozrieť na celkové množstvo amerických výdavkov na zbrojenie, aby sme si zhruba urobili správny úsudok.

USA majú najsilnejší vojenský priemysel na svete so schopnosťou rýchlo rozšíriť svoje dlhé zbrane do ktoréhokoľvek kúta zemegule a často dobrovoľne vystupujú ako svetový policajt.

Bidenova administratíva zverejnila rozpočet na vojenské výdavky USA v roku 2023 vo výške 842 miliárd dolárov, čo je štvornásobok vojenských výdavkov Číny. Okrem toho je však zásadný rozdiel v tom, že Čína prijíma obrannú politiku, zatiaľ čo v zahraničnej vojenskej stratégii USA je princípom roztržka medzi krajinami.

Vyššie vojenské výdavky USA naznačujú vyššie riziko vojny vo svete

Singapurský minister zahraničných vecí Vivian Balakrishnan nedávno povedal, že zvyšovanie globálnych vojenských výdavkov ukazuje, že posledných sedem až osem desaťročí mierových výhod po druhej svetovej vojne sa skončilo.  Aby sme zistili dôvod, musíme si najprv ujasniť, kto najviac profituje z globálneho nárastu vojenských výdavkov a komu najlepšie slúži zmiznutie mierovej dividendy.

Veľká časť rozpočtu Bidenovej administratívy sa vynaloží na vývoj nových zbraní a vojenskej technológie, najmä útočných a presných zbraní na preventívne útoky, aby sa zabezpečilo absolútne vedúce postavenie USA v oblasti zbrojenia a aby sa uspokojili potreby exportu.

Zle nasmerovaný tok peňazí?

Naivní ľudia sa budú pýtať, prečo vláda USA nemôže dať časť peňazí priamo na oživenie ekonomiky alebo zlepšenie života ľudí. Je určená ekonomickou a politickou štruktúrou USA a záujmom vojensko-priemyselného komplexu. Bez ohľadu na to, kto je v Bielom dome, takáto situácia sa pravdepodobne nezmení. Vojensko-priemyselný komplex je vnímaný ako základná súčasť tvorby americkej politiky a ešte viac – „dojná krava“ pre veľký biznis amerického impéria.

Spôsob, akým funguje americká ekonomika a jej hegemónne postavenie, diktujú, že vývoz zbraní je významným kanálom, z ktorého majú USA globálne výhody. Viac ako 40 percent svetových exportovaných zbraní pochádza z USA, uviedlo v januári tohto roku americké ministerstvo zahraničných vecí, predaj americkej vojenskej techniky zahraničným vládam v poslednom fiškálnom roku vzrástol o 49 percent na 205,6 miliardy dolárov.

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | USA

Jasný predpoklad vzniku konfliktu

Na to, aby sa zbrane predávali viac a za vyššie ceny, je predpokladom väčšie napätie vo svete a väčšie riziko vojny, takže bude existovať rastúci a rozširujúci sa trh so zbraňami. Čím viac je svet zmietaný konfliktmi, tým viac má USA dôvod rozširovať svoj vývoz zbraní a zvyšovať svoje vojenské nasadenie po celom svete.

Komu a v akom objeme USA predávajú zbrane, na jednej strane zvýši regionálne napätie a následne podnieti ďalšie nákupy.

Podľa SIPRI Yearbook 2022 súčasná americká zbrojná politika a prax príliš často podnecujú vojnu, a nie ju odrádzajú. Zhruba dve tretiny súčasných konfliktov – 34 zo 46 – zahŕňa jednu alebo viacero strán vyzbrojených USA.

V minulom roku minuli európske krajiny kvôli vojne medzi Ruskom a Ukrajinou výrazne viac na americké zbrane, čo umožnilo americkému vojensko-priemyselnému komplexu solídny zisk. Vezmite si predaj zbraní z USA na ostrov Taiwan. Celková hodnota dodávok amerických zbraní na ostrov presiahla do mája 2022 70 miliárd dolárov.

V očiach sveta môže väčší predaj zbraní znamenať slabší mier, ale pre USA by mohli generovať príjmy. Výskum a vývoj sofistikovaných zbraní môže posunúť americkú výrobu na špičkovú úroveň. V konečnom dôsledku môžu zaistiť vojenskú silu USA a globálnu dominanciu špičkových technológií. Najmä v čase, keď je americká ekonomika na pokraji tvrdého pristátia, budú vojenské výdavky hrať ešte dôležitejšiu úlohu.

Veľkí šéfovia na Wall Street a v Bielom dome vidia príležitosť zarobiť peniaze na globálnych konfliktoch a svet vidí narastajúce konflikty a rastúce riziká vojny. Dá sa takto bez zmeny zachovať „poriadok“ navrhnutý v USA?

Pavel a Čaputová chcú spoločne vycestovať na Ukrajinu
Český prezident Petr Pavel pricestoval na svoju prvú zahraničnú cestu na Slovensko. Ako prvý bod programu bolo stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Slovenská prezidentka privítala Petra Pavla a vyzdvihla dobré vzťahy s naším susedom.... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme