PRIESKUM Česi si dávajú pozor na jazyk: VRACIA SA CENZÚRA!
10 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Otázka, na ktorú nikto nechcel poznať odpoveď. Až teraz. Reprezentatívny februárový prieskum spoločnosti SANEP ukázal, že viac ako polovica Čechov sa bojí otvorene vyjadriť svoje názory a má pocit, že sa vracia cenzúra, píše sa v tlačovej správe Spoločnosti pre obranu slobody prejavu. Prieskum navyše nechcela realizovať takmer žiadna z veľkých renomovaných agentúr - vraj nemali čas. „Otrasné zistenie o stave mediálnej scény,“ zaznelo v tejto súvislosti. Nás by zaujímalo, kedy sa niekto odváži urobiť podobný prieskum aj na Slovensku. O téme informujú české Parlamentní Listy (PL).

Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry SANEP z februára 2023 sa viac ako polovica Čechov bojí otvorene vyjadriť svoje názory. Takmer 61 % opýtaných považuje v prípade šírenia nepravdivých informácií za najviac nebezpečnú provládnu propagandu bagatelizujúcu energetickú a ekonomickú krízu. 

Skoro dve tretiny respondentov si myslia, že s tzv. dezinformáciami, ako s prirodzeným javom sprevádzajúcim demokraciu, nie je potrebné bojovať novou legislatívou, ale skôr diskusiou a vzdelávaním. Vyplýva to z februárového prieskumu agentúry SANEP zadaného Spoločnosťou pre obranu slobody prejavu, na ktorom sa zúčastnilo 3 256 opýtaných.

To sú slová charakterizujúce výsledky prieskumu zo spomínanej tlačovej správy.

Poďme sa ale pozrieť, kto vlastne za týmto prieskumom stojí. Spoločnosť pre obranu slobody prejavu bola podľa svojich webových stránok založená v nadväznosti na petičnú iniciatívu Stop cenzúre. Jej poslaním je podpora slobody slova ako základnej podmienky demokracie a obrana proti novým formám cenzúry na sociálnych sieťach, ktoré sa stávajú hlavnými verejnými fórami občianskej diskusie.
 
TOTO je tá SLOBODA! Kresťanského kazateľa zatkla protiteroristická polícia. NEUVERÍTE za čo!
Kresťanský pouličný kazateľ bol údajne zatknutý britskou protiteroristickou políciou po tom, čo povedal, že takzvaná „transžena“ je v skutočnosti „muž v ženskom oblečení“, informuje Breitbart. David McConnell, kresťanský kazateľ, bol už minulý rok... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
 
Medzi zakladateľov projektu patrí napríklad Daniel Vávra, český videoherný dizajnér, scenárista a režisér a spoluzakladateľ a kreatívny riaditeľ Warhorse Studios. Poradný zbor spoločnosti tvoria napr. Martina Kociánová, Ivo Budil, Peter Drulák či Jana Zwyrtek Hamplová.
 

Ak sa vrátime k tlačovej správe a pozrieme sa na konkrétne výsledky prieskumu, vyplýva z neho, že sa Česi najčastejšie boja verejne vyjadrovať k migrácii (50,8 %), ochoreniu Covid-19, zdravotníckym opatreniam a očkovaniu (48,7 %) a otázkam týkajúcim sa pohlavia, rodiny a manželstva (42,9 %).

 

Kto šíri dezinformácie? Politici, verejnoprávne a mainstreamové médiá!

Správa uvádza, že respondenti boli opýtaní aj na to, kto podľa ich názoru šíri nepravdivé informácie. V tomto ohľade si najhoršie viedli politici (67,7 %), nasledovaní verejnoprávnymi médiami (59,6 %) a mainstreamovými médiami (56,2 %).

Je znepokojujúce vidieť, že väčšina občanov sa bojí otvorene vyjadriť svoje názory. Sloboda prejavu je základnou podmienkou pre uchovanie demokracie a na jej obrane by sme mali mať záujem všetci, hoci nemusíme so všetkými prejavmi súhlasiť,“ uviedol ďalší spoluzakladateľ Spoločnosti pre obranu slobody prejavu Vlastimil Veselý.

„Reprezentatívny prieskum sme plánovali viac ako rok a postupne oslovili niekoľko agentúr. Sme veľmi radi, že sa ho konečne podarilo realizovať, aby si každý mohol urobiť obrázok o vnímaní cenzúry a tzv. dezinformácií v spoločnosti,“ dodal.

Opoziční politici sa zhodli: ŠTÁTNA CENZÚRA STRATILA VŠETKY ZÁBRANY! RpMS treba zrušiť
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. Štátna cenzúra stratila všetky zábrany, reaguje podpredseda... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

K problému s výberom Agentúr sa na svojom Facebooku vyjadril aj Daniel Vávra

"Keďže sa dnes neustále skloňujú dezinformácie, cenzúra, fake news a kde kdo sa tým oháňa zo všetkých možných uhlov, rozhodli sme sa v SOSP, že si na tom dáme spraviť reprezentatívny prieskum, opýtať sa občanov ako to vidia a aká veľká názorová medzera existuje medzi občanmi, vládou a masmédiami.

Avšak hneď z kraja sme narazili. Väčšina veľkých agentúr, takmer celý rok, čo sme sa to snažili zadať, "nemala čas" na objednávku v radoch státisícov korún. Jedna agentúra nám férovo priznala, že toto je pre nich príliš horúca téma, a tak bol veľký problém prieskum vôbec realizovať."

Amerických Oscarov odovzdajú bez Zelenského
Zelenskému opäť odopreli prejav na Oscaroch. Variety: Zelenskému už druhý rok po sebe nedovolili vystúpiť. Nedovolili mu Volodymyr Zelensky nesmie vystúpiť na odovzdávaní Oscarov už druhý rok po sebe, píše americký magazín Variety . Podľa... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Milan Laca

„Nakoniec sa podarilo a bol som naozaj zvedavý, či to za tie nemalé peniaze nedopadne presne obrátene, než si myslíme a neukáže sa, že sme naozaj len partia bláznov, ktorí bojujú za niečo, čo nikto nechce,“ pokračoval Vávra vo svojom príspevku.

„Naozaj som sa bál, či mediálna masáž posledných niekoľkých rokov nepresvedčila väčšinu z vás o tom, že cenzúra je dobrá pre väčšiu demokraciu, že vláda je správny arbitr pre určovanie toho, kde je pravda a že je lepšie zveriť rozhodovanie o tom, čo môžeme čítať a sledovať, úradníkom a aktivistom z factcheckerských neziskoviek,“ obával sa podľa svojich slov Daniel Vávra.

Odpovede z reprezentatívnej vzorky ľudí niekoľkokrát väčšej ako sa bežne používajú v podobných prieskumoch ukázali, že ľudia majú rovnaké obavy ako predstavitelia Spoločnosti pre obranu slobody prejavu. Väčšina ľudí:

  • 57 % ľudí si myslí, že cenzúra sa vracia do našich životov.
  • 68 % ľudí považuje politiku za najväčšieho šíriteľa dezinformácií.
  • Len 31 % respondentov je v poriadku s "politickou korektnosťou".
  • Takmer dve tretiny respondentov si myslia, že s tzv. dezinformáciám, rovnako ako pri prírodnom jave sprevádzajúcom demokraciu, netreba bojovať novou legislatívou, ale diskusiou a vzdelávaním.
  • 55 % ľudí sa bojí otvorene vyjadriť svoje názory.
  • A máme aj odpoveď na to, koľko ľudí číta "dezinformačné weby" a je to podľa nášho prieskumu 6%.

"Takže keď zase niekto začne vyťahovať strašiaky, presadzovať nejaké drakonické totalitné opatrenia, alebo sa niečím chváliť, máme k dispozícii konkrétne čísla, čo to vlastne je," dodal Vávra.

Rozpor medzi verejnosťou a vládou

Výsledky prieskumu ukazujú na to, že ľudia sa stále viac obávajú o slobodu slova, a naznačujú rozpor medzi názorom verejnosti a krokmi, ktoré vláda v otázke slobody prejavu a cenzúry podniká. Je potrebné s týmto vývojom bojovať a hájiť základné slobody, na ktorých naša demokratická spoločnosť stojí,“ komentuje za SOSP Natálie Vachatová.

"Otrasné zistenie o stave mediálnej scény," doplnil ešte Veselý. 

Nuž, a my môžeme iba dodať, že na Slovensku sa na takýto prieskum ešte neodvážil nikto. Obávame sa, že výsledky by preukázali ešte väčšiu priepasť medzi názormi verejnosti a krokmi dočasne poverenej vlády. Zvýraznila by sa ešte viac štátna cenzúra a tí pri moci by zistili, že nielen Čech, ale aj Slovák sa už bojí otvoriť "hubu"!

TO JE TÁ SLOBODA SLOVA! RpMS ide TRESTAŤ TA3 a Rádio Frontinus! Za rozhovory z Jeffreym Sachsom a Ľubošom Blahom
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. TASR o výstupoch zo zasadania RpMS informovala jej hovorkyňa... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik