Opoziční politici sa zhodli: ŠTÁTNA CENZÚRA STRATILA VŠETKY ZÁBRANY! RpMS treba zrušiť
10 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. Štátna cenzúra stratila všetky zábrany, reaguje podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Rada pre mediálne služby - cenzorský orgán, ktorý treba zrušiť, skonštatoval exminister školstva Juraj Draxler.

Správne konanie voči vysielateľovi TA3 sa týka programu Tak takto?!, odvysielaného 6. februára s hosťom Jeffreym Sachsom, témou bola vojne na Ukrajine. "V diskusii mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky," spresňuje dôvod iniciovaného správneho konania hovorkyňa RpMS Lucia Michelčíková.

Správne konanie voči Rádiu Frontinus sa týka programu Debata Na telefón s hosťom - poslancom Národnej rady SR za Smer-SD Ľubošom Blahom. "V programe mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky a k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe národného pôvodu, štátnej príslušnosti a príslušnosti k národnosti," informovala Michelčíková.

Blaha: Štátna cenzúra stratila všetky zábrany - najväčší problém je Jeffrey Sachs a ľuboš Blaha!

Rada pre mediálne služby spustila konanie proti TA3 za to, že televízia odvysielala rozhovor s Jeffrey Sachsom, významným americkým ekonómom - väčšiu medzinárodnú hanbu Slovensko už dlho nezažilo! Upozorňuje na to Blaha na sociálnej sieti.

V tomto rozhovore profesor Sachs zdôraznil, že zbrojenie Ukrajiny len predlžuje vojnu a s Ruskom je nevyhnutné sa dohodnúť a čo najskôr zabezpečiť mier. "Tento mierový názor zdieľa väčšina Slovákov a americký profesor Sachs použil množstvo argumentov a faktov. TA3 sa vzápätí tak preľakla Sachsových názorov, že tento rozhovor okamžite stiahla z archívu," pripomína opozičný poslanec.

Podľa Blahu tento akt cenzúry na upokojenie štátnych aparátčikov nestačil. TA3 je aktuálne predmetom vyšetrovania štátnych cenzorov za to, že vôbec rozhovor s významným svetovým ekonómom odvysielala.

TO JE TÁ SLOBODA SLOVA! RpMS ide TRESTAŤ TA3 a Rádio Frontinus! Za rozhovory z Jeffreym Sachsom a Ľubošom Blahom
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. TASR o výstupoch zo zasadania RpMS informovala jej hovorkyňa... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vitajte v stredoveku

"Vraj rozhovor s profesorom Sachsom nebol objektívny. No chápete - keď Naď bez akejkoľvek oponentúry mele v Slovenskom rozhlase hodinu americkú propagandu a jeho oponentovi zo Smeru SBS-kári bránia vo vstupe do relácie, tak to je vrchol objektivity. Keď extrémny rusofób Havran do relácie RTVS zavolá troch ďalších extrémnych rusofóbov a nepripustí ani náznak odlišného názoru, tak je to takisto vrchol objektivity. Ale keď sa raz za rok objaví v telke rozhovor so svetovo známym intelektuálom, ktorý má iný názor ako štátna propaganda, tak je okamžite spustené kárne konanie zo strany režimových cenzorov. Vitajte v stredoveku," krúti hlavou smerák.

Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Ľuboš Blaha

Blaha pripomína, že Jeffrey Sachs nie je jediným tŕňom v oku slovenských cenzorov. "Je pre mňa obrovskou cťou, že som na lavici obžalovaných spolu s profesorom Sachsom. Ďakujem režimovým cenzorom. Je to veľká lichôtka. Budem si to hrdo uvádzať v životopise. Rada pre mediálne služby začala konanie proti Rádiu Frontinus, ktoré ako jediné rádio (s výnimkou internetových) našlo odvahu a pozvalo ma do relácie. A tak, samozrejme, musel prísť trest. Rádio Frontinus je okamžite zastrašované vládnou mocou - nie je predsa možné, že opozičný politik Ľuboš Blaha mohol vyjadriť svoj názor. Žijeme predsa v slobode a demokracii." 

Podľa politika táto vláda Slovensko premenila na totalitný štát, kde už je zakázaný akýkoľvek iný názor, než aký predpisuje režimová propaganda. 

"Cenzori, o ktorých odbornosti či verejnej dôveryhodnosti, existujú vážne pochybnosti, dnes idú vynášať súdy o svetoznámych intelektuáloch ako je Jeffrey Sachs. Slávny profesor Sachs o takýchto blškách nikdy ani nepočul a snáď mu to ani nikdy nikto nepovie, lebo Slovensko bude vo svojich knihách a prednáškach po celom svete používať ako príklad toho najbizarnejšieho totalitného štátu. To by bola strašná hanba," prízvukuje politik.

Budapešť kritizuje už aj Naďa. Je vraj neznalý a v omyle
Po kritike na rusofóba Káčera, prichádza kritika z Maďarska aj na ministra obrany. Tvrdenie dočasne povereného ministra obrany SR Jaroslava Naďa o tom, že maďarské ozbrojené sily sa zúčastňujú na výcviku ukrajinských vojakov, je výsledkom... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Draxler: Rada pre mediálne služby - cenzorský orgán, ktorý treba zrušiť

Ku kritike sa pridal aj exminister školstava Juraj Draxler. "Médiá regulovať treba, ale táto organizácia pod Ministerstvom kultúry sa na to celkom určite nehodí. Je to jedna bývalá televízna redaktorka plus šesť totálne neznámych ľudí, bez čohokoľvek, čím by vedeli preukázať príslušné analytické schopnosti pre reguláciu mediálneho prostredia. A majú pomerne rozsiahle právomoci," upozorňuje Draxler na sociálnej sieti.

Podľa neho niečo, ako podnet na konanie ohľadom rozhovoru so Sachsom, mali po krátkom preskúmaní zhodiť zo stola.

Sachs sa úplne zjavne snaží vyjadrovať tak, že spomenie čo najviac relevantných faktov, nielen jednostranne vybrané. A celkom zjavne aj ukrajinskú situáciu nevníma ako nekritický obdivovateľ jednej alebo druhej strany, hovorí exminister.

A pripomína kontext: Je profesorom Kolumbijskej univerzity a popri tom má dlhé roky celý rad svetovo významných postov. Donedávna bol poradcom generálneho tajomníka OSN aj poradcom "ministra zahraničia" EÚ Borrella, minulý rok predsedal komisii pre skúmanie covidovej pandémie časopisu Lancet, najprestížnejšej svetovej vedeckej publikácie pre medicínu a biomedicínu.

Juraj Draxler / Facebook (Nové Slovensko) | Juraj Draxler

Zloženie tohto orgánu je úplne zúfalé

"A teraz ho ide skúmať bývalý moderátor nejakého komerčného rádia, ďalej bývalý "externý spolupracovník Maďarskej štátnej televízie", aj vedúci katedry žurnalistiky v Ružomberku (jedno z našich najhorších VŠ pracovísk) a podobne. Naozaj, pozrite si to na webe, zloženie tohto orgánu je úplne zúfalé," upozorňuje politik.

A upozornil aj na druhú stranu argumentov k situácii pred inváziou: na to, že viacerí prominentní členovia americkej diplomaticko-bezpečnostnej elity (žiadni "putinofili" a niektorí, naopak, skôr jastrabi) roky varovali pred tým, aby USA tlačili Ukrajinu do tesnej vojenskej spolupráce.

"Transparentá protikorupčná" moc - sme medzi najskorumpovanejšími v Únii
Ak by vás niekto chcel presvedčiť, že web euractiv je webom opíc, dezolátov a hoaxerských konšpirátorov, povedze mu toto: Euractiv je celoeurópska spravodajská webová stránka špecializovaná na politiky EÚ, ktorú v roku 1999 založil francúzsky... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Ako u Orwella

"Ale to sa dnes doslova nesmie. Je to naozaj ako u Orwella: ak v obrovskom jednostrannom kriku upozorníte na niektoré fakty, o ktorých sa nehovorí, normalizátori VÁS obvinia zo zaujatosti. Mimochodom, ja síce nie som Sachs, ale, s dovolením, je tiež značne úsmevné, keď niekoho s mojou kariérou, a nehovorím o politickej, posudzuje takáto skupinka," vyjadril sa exminister.

Podľa Draxlera však hlavný problém je, že nemáme jasné pravidlá a kvalitné orgány, ktoré by mediálne prostredie profesionálne regulovali, je jedno, o aké témy ide.

"V tomto štáte je jednoducho toho na opravovanie toľko, že ak sa aj náhodou podarí po septembri zostaviť aspoň ako-tak príčetnú koalíciu, na tých pár ministerstvách, ktoré sa podarí obsadiť akčnými ľuďmi, sa bude musieť celé štyri roky pracovať naozaj veľmi intenzívne," uzavrel politik.

Peter Pellegrini vyzýva prezidentku, ukončite tento CHAOS!
HLAS - sociálna demokracia dnes vyzval prezidentku, aby odstránila politický a ústavný podvod Hegerovcov a vymenovala uradnícku vládu. Varovali sme ju, že tento podvod rozvracia štát, a ohrozuje dôveru ľudí v demokraciu. Prezidentka sa rozhodla... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik