Český diplomat o strednej Európe: Zbláznili sme sa! Až na Maďarsko
11 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Niekdajší český diplomat Jaromír Novotný sa domnieva, že sa svet opäť delí na bloky a Česko podľa neho v tomto novom svete nepochopilo svoje miesto, ani možnosti. Vznikol tu podľa neho neporaziteľný blok Ruska a Číny, ku ktorému sa stredná Európa postavila zvláštne. „Tu na východe, postkomunistické krajiny, s výnimkou Maďarska, sa jednoducho zbláznili, jednoducho chceme byť americkejší ako Američania,“ uviedol pre české Parlamentní Listy.

Vo svete sa podľa Jaromíra Novotného tvoria nové bloky. Jedným z týchto blokov tvorí Čína a Rusko. Podľa Novotného je to blok „neporaziteľný“ a Západ by mal zabudnúť na to, že Rusko bude v agresii proti Ukrajine porazené. 

A k štátom východnej Európy mal ešte jednu veľkú výhradu. „Tu na východe, postkomunistické krajiny, s výnimkou Maďarska, sa jednoducho zbláznili, jednoducho chceme byť americkejší ako Američania.“ 

Novotný je presvedčený, že by sme mali hájiť svoje národné záujmy a nerobiť poskoka niekomu druhému.
Naciolalistická horúčka podporovaná EÚ a USA
Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, Ukrajinci podľa Novotného trpia „nacionalistickou horúčkou“ a Západ by si mal uvedomiť, že Rusko je jadrová veľmoc a má svoju hrdosť. Ukrajinci sú teraz závislí od pomoci EÚ a USA. 
 
Novotný v tejto súvislosti pripomínal, že niekedy na začiatku tisícročia vzišiel z Ruska návrh, ako Ukrajinu rozdeliť. Značnú časť krajiny mala prehltnúť Ruská federácia a západná časť mala pripadnúť Poľsku, skrátka nemali prísť ani Maďarsko a Rumunsko. Ukrajina sama o sebe mala zostať malým vnútrozemským štátom s hlavným mestom Kyjevom.
 
PRIESKUM Česi si dávajú pozor na jazyk: VRACIA SA CENZÚRA!
Otázka, na ktorú nikto nechcel poznať odpoveď. Až teraz. Reprezentatívny februárový prieskum spoločnosti SANEP ukázal, že viac ako polovica Čechov sa bojí otvorene vyjadriť svoje názory a má pocit, že sa vracia cenzúra, píše sa v tlačovej správe... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
Adorovanie vojnových zločincov
„Presadzovať národný záujem, a nie naskakovať niekomu ako kanónenfuter tým, že sa obetujeme, a budeme bojovať za niečo, čo nie je v našom záujme. Mali by sme predovšetkým mať, tak ako každá krajina, národný záujem, a politici by mali reprezentovať národný záujem danej krajiny. Našim národným záujmom nie je to, aby sme ako Česi vykrikovali heslá, šli s práporom na front, a nechali sa pozabíjať. Pretože vojna na Ukrajine je rusko-ukrajinský spor, kde Rusi bránia ruskú menšinu, Ukrajinci bránia, alebo si vybavujú historické účty s Ruskom, alebo s Rusmi, a boli tam vybičované nacionalistické vášne. V každom väčšom meste je ulica Banderu alebo Šuchevyča, čo boli vojnoví zločinci. V každom väčšej ukrajinskom meste je námestie, ulica, alebo pomník Šuchevyča alebo Banderu. To všetko o niečom vypovedá,“ povedal Novotný.
 
Foto: AP
Svet sa mení, tvoria sa nové mocenské bloky

Skutočnosťou podľa Novotného je, že sa vo svete tvoria nové mocenské bloky a jedna z otázok je, ako sa nakoniec zachová Turecko, ktoré teraz trápi množstvo problémov. Či už vysoká inflácia alebo riešenie následkov niekoľkých ničivých zemetrasení.

„Dočkáme sa tvorby nových vojenskopolitických, vojenskoekonomických blokov. Pozrite, už vznikol blok Austrália, Nový Zéland, Veľká Británia, Spojené štáty, hovorí sa tomu AUKUS. Medzi tým India nelenila, a vytvorila blok India, Japonsko, Spojené štáty. Takže tam ešte zostáva, aby sa zapojila Južná Kórea, buď k Indii, alebo k Britom. Ale tento AUKUS je v podstate anglosaský blok, kam asi medzi seba nikoho iného nepustia. Ale Južná Kórea by mohla ísť k Indii: India, Japonsko, Južná Kórea,“ vyložil svoj pohľad na možný ďalší svetový vývoj.

„Zaujímavé je, keď Spojené štáty prevádzajú pozornosť na Čínu, a Európu tu nechajú byť. Tým pádom Ukrajina bude daná napospas, pretože európske krajiny bez americkej pomoci Ukrajinu neudržia. A keď sa Američania sústredia na Čínu, tak možno Ukrajina skončí,“ pokračoval.

Čína navrhuje Rusku zostreliť satelity StarlInk
Reuters: Čína radí Rusku zostreliť satelity Starlink. Čína sa chcela naučiť, ako zostreliť satelity Starlink kvôli možnej vojne s Taiwanom. Učenliví partneri Armáda Čínskej ľudovej republiky sa chcela na základe skúseností z ruskej... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Milan Laca

Ak by sa konflikt rozšíril, je to katastrofa

Ak by sa konflikt z Ukrajiny rozšíril ďalej na západ, podľa Novotného by to bol pre Česko veľký problém, pretože mladí muži po zrušení povinnej základnej vojenskej služby ani nevedia poriadne vziať zbraň do ruky. Podľa diplomata im dokonca chýba čosi ako rešpekt k autoritám. 

„Máme tridsať tisíc vojakov v profesionálnej službe, to je tak všetko, a tak päť alebo šesť tisíc ľudí v zálohách. A ostatní nevedia vziať zbraň do ruky a nevedia, čo je to rešpekt k niekomu, k niečomu, k poriadku, a tak ďalej. To by bola akurát potrava pre delá,“ uviedol Novotný.

Médiám vyčítal, že nekriticky stránia Ukrajine a prehliadajú, čo všetko je v tejto krajine zle, že napr. aj armádu, konkrétne napríklad dodávky potravín pre armádu, sprevádza korupcia.

Pokiaľ ide o domácu politiku, vládna päťkoalícia, ktorú prirovnáva ku komunistickej Národnej fronte, tak tá si vraj teraz myslí, že si môže dovoliť úplne všetko, pretože má väčšinu v Snemovni, v Senáte, má svojho prezidenta a navyše má aj nakloneného predsedu Ústavného súdu SR Pavla Rychetského. Novotný sa domnieva, že vláda Petra Fialu je najhoršou vládou od roku 1989.

Nešetril ani svojich spoluobčanov. „Naše školstvo upadá, a ľudia už zabúdajú uvažovať nezávisle, a robiť si vlastný názor. Sú ako stádo. Jednoducho nasledujú šéfov, a‚ keď sa hovorí toto, tak je to pravda, tak to budeme hovoriť'.“

Pápež o vojne na Ukrajine: Konflikt živený ZÁUJMAMI IMPÉRIÍ! Nielen Ruskej ríše
Na Ukrajine sa odohráva svetová vojna, tvrdí pápež. V nej obhajujú svoje záujmy všetky mocnosti. Národy sú pre nich až na druhom mieste. Podľa Františka je vojna na Ukrajine poháňaná záujmami viacerých mocností, nielen Ruskej ríše. Pontifik to... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik