Problémov s plynom z Nórska v Česku pribúda
08 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Po tom, ako sa Česká republika odpojila od dodávok plynu z Ruska, sa objavujú vážnejšie technické problémy. Zatiaľ ich riešia hlavne domácnosti s plynovými kotlami, ktoré budú musieť investovať do ich opráv nemalé peniaze.

Servisné firmy začali v posledných týždňoch evidovať prípady častejšieho zanášania plynových kotlov nečistotami. Technici zatiaľ evidujú desiatky takýchto prípadov. Výrobcovia to podľa nich pripisujú najmä zmene v dodávke plynu. Dôsledkom zanášania môže byť ako horšia výhrevnosť kotlov, tak prípadne aj ich poškodenie. Samotná kvalita plynu by pritom mala zodpovedať normám. Vyplýva to z aktuálnych informácií firiem. Zákazníkom preto odporúčajú pravidelnú údržbu svojich kotlov a prípadne aj častejšie čistenie. Pred podobným scenárom už v lete minulého roku varoval aj slovenský politik, predseda SNS Andrej Danko.

Pri vstupe bez anomálií

Niekoľko desiatok sťažností na upchatie plynových kotlov a v niektorých prípadoch aj ich poškodenie v uplynulých dňoch už zaznamenalo aj ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO),“ uviedol v pondelok minister Jozef Síkela (za STAN). Podľa neho pri kontrolách na vstupe plynu do Česka žiadne anomálie v jeho zložení odhalené neboli. Vec teraz rieši s Českým plynárenským zväzom, spoločnosťou Net4gas, ktorá zaisťuje prepravu zemného plynu cez Českú republiku, a tiež Energetickým regulačným úradom.

Nové zistenia, alebo "hodíme to na Volodymyra?"
The New York Times: Explózie na Nord Stream zinscenovala proukrajinská skupina. Spravodajské služby naznačujú, že útok na Nord Stream zinscenovala istá proukrajinská skupina, píše The New York Times s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. V... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Problém nie je plošný

Podľa informácií technikov je po celej republike zatiaľ hlásených niekoľko desiatok prípadov zanášania spotrebičov nečistotami. Český plynárenský zväz upozornil, že nečistoty sa usadzujú hlavne na medených inštaláciách, nejde však doteraz o plošný problém.

„Vyšetrovanie distribučných spoločností potvrdilo, že nečistoty v podobe sulfidu meďnatého neprichádzajú do odberného miesta plynovody, ale tvoria sa až na odberných miestach,“ uviedol zväz v správe, ktorú dostala servisná spoločnosť Seplyko. Kvalita plynu však podľa zväzu zodpovedá normám. Zväz zároveň odporučil kontrolu a vyčistenie všetkých sitiek a filtrov alebo dodatočnú inštaláciu nových filtrov.

Kotly môžu horšie kúriť

„Máme informácie od výrobcov, že tieto prípady pribúdajú,“ povedal Martin Šácha zo spoločnosti Plynoservis Jílek. Dôsledkom upchatia kotlov podľa neho často je napríklad horšia výhrevnosť. Ako najrizikovejšie v tomto ohľade označil atmosférické kotly, ktoré môžu pri zanášaní niektorých častí kotla horšie kúriť a navyše tvoria splodiny. Zároveň však upozornil, že prípady sa môžu líšiť podľa toho, ako jednotliví zákazníci svoje kotly udržujú. Pri pravidelnej kontrole sa podľa neho možné problémy môžu zistiť včas, čo predchádza poškodeniu kotlov.

Výhovorka o plynovode sa našla
EK vylúčila možnosť vyšetrovania teroristických útokov na Nord Stream v Haagu. Explózie na plynovode Nord Stream nebude vyšetrovať Medzinárodné centrum v Haagu, vyhlásil na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie Christian... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Treba vymeniť filtre

Spoločnosť Jirsakservis sa zatiaľ s podobnými prípadmi nestretla, rovnako však dostala od výrobcov správy o ich možnom výskyte. Podľa nej ide najmä o nánosy v plynovode, ktoré zanášajú predovšetkým ventily. Ako riešenie vidí okrem čistenia aj možnú výmenu niektorých dielov alebo inštaláciu filtra.

Do Česka sa podľa Prima News plyn z Ruska už nedováža. Hospodárske noviny minulý týždeň informovali o tom, že plyn mieriaci do Česka zo Západu obsahuje viac sírovodíka. U niektorých kotlov to údajne môže viesť k poškodeniu, oprava vyjde na tisíce korún. Plyn, ktorý teraz domácnosti aj firmy odoberajú, pochádza z Nórska a LNG terminálov.

Andrej Danko varoval už v minulosti

„Každý z nás bude platiť o minimálne sto percent viac, ako doteraz. Čo budú robiť, keď nám budú odchádzať horáky, plynové kotle, ktoré sú nastavené na spotrebu ruského plynu. Každá fabrika bude musieť prerobiť svoju technológiu,“ upozornil ešte v júli 2022 Andrej Danko.

VIDEO Problémy s plynom? Danko mal PRAVDU!
Prišiel na psa mráz, mohol by si povedať Andrej Danko. Pred ani nie trištvrte rokom varoval pred tým, ako budú naše plynové spotrebiče reagovať na iný, ako ruský plyn. Satirická stránka Zomri sa na ňom vtedy dobre bavila. Dnes sú poruchové... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik