Nové zistenia, alebo "hodíme to na Volodymyra?"
07 | 03 | 2023 I Milan Laca

The New York Times: Explózie na Nord Stream zinscenovala proukrajinská skupina.

Spravodajské služby naznačujú, že útok na Nord Stream zinscenovala istá proukrajinská skupina, píše The New York Times  s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. V článku, ktorého autorom sú Adam Anthus, Julian E. Barnes a Adam Goldman, sa uvádza, že americkí predstavitelia dostali „nové informácie“ o útoku na plynovod.

Nevedia, alebo...

Zdroje novín neuvádzajú kto bol v skupine, kto viedol operáciu a zaplatil za ňu. Podotýkajú však, že nemajú žiadne dôkazy o účasti ukrajinského prezidenta a jeho podriadených na výbuchoch. "Americkí predstavitelia uviedli, že nemajú žiadne dôkazy o tom, že by bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo jeho poprední pomocníci zapojení do operácie." Alebo že páchatelia konali na základe pokynov niektorých ukrajinských vládnych predstaviteľov,” píšu The New York Times. Podľa správ citovaných denníkom,  je však možné, že operácia mohla byť vykonaná „neoficiálne“ s pomocou sprostredkovateľov s väzbami na ukrajinskú vládu a tajné služby.

Výhovorka o plynovode sa našla
EK vylúčila možnosť vyšetrovania teroristických útokov na Nord Stream v Haagu. Explózie na plynovode Nord Stream nebude vyšetrovať Medzinárodné centrum v Haagu, vyhlásil na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie Christian... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Naši nič, naši ...

Podľa spravodajských informácií, na ktoré sa noviny odvolávajú, sa na útoku na plynovod nezúčastnili občania Spojených štátov a Veľkej Británie. Vyplýva z nich, že za operáciou boli „skúsení potápači“, ktorí nemali nič spoločné s armádou alebo špeciálnymi službami žiadnej krajiny. "Oficiálni predstavitelia, ktorí preskúmali spravodajské informácie, vyhlásili, že sa domnievajú, že sabotéri boli s najväčšou pravdepodobnosťou občania Ukrajiny alebo Ruska," píše sa v článku .

Rusi to vraj neboli 
Americkí predstavitelia však zároveň vyhlásili, že nenašli žiadne dôkazy o ruskej účasti na útokoch na Nord Stream. Tvrdia  tiež, že občania Veľkej Británie a Spojených štátov sa na sabotáži nezúčastnili. Zároveň zostáva otvorená možnosť, že by útoky mohli „neoficiálne“ vykonať ľudia spojení s ukrajinskými úradmi.
Vymyslel si to?

Americký novinár Seymour Hersh, ktorý zverejnil vyšetrovanie účasti USA na incidente s Nord Stream, informoval, že vyhodenie plynovodov do vzduchu odložili z júna na neskôr, pretože americký prezident Joe Biden sa obával následkov. Hershovo vyšetrovanie tvrdí, že americkí potápači zamínovali Nord Stream. Operovali pod záštitou cvičenia BALTOPS 22, ktoré sa konalo v Baltskom mori od 5. do 17. júna 2022. Ako napísal novinár, priame odpálenie vykonalo nórske námorníctvo v septembri 2022.

Čína varuje USA: Smerujeme k nevyhnutnému konfliktu s USA a posilňujeme vzťahy s Ruskom!
Čínsky minister zahraničných vecí varuje pred možným konfliktom s USA a víta vzťahy s Ruskom! Na tlačovej konferencii Qin Gang pokarhal Washington za jeho politiku na Taiwane a incident s balónom, pričom ocenil vzťah Pekingu s Ruskom, informuje... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik