Indický premiér z G20: Globálne riadenie zlyhalo! Východoeurópska územná šarvátka nie je náš konflikt!
04 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Indický premiér Narendra Modi vo štvrtok na zhromaždení najvyšších diplomatov z členských krajín G20 povedal, že „globálna správa vecí verejných zlyhala“ vo svojich misiách zabrániť budúcim vojnám a prinútiť krajiny, aby spolupracovali na spoločných výzvach, informuje Breitbart.

Ministri zahraničných vecí krajín G20, najvyšších svetových ekonomík, sa tento týždeň stretli v Indii. Bol to predvoj stretnutia G20 hláv štátov, ktoré sa má v krajine uskutočniť toto leto. India prevzala hostiteľské povinnosti pre G20 od Indonézie.

India aj Indonézia čelia výzve zabezpečiť, aby bol summit G20 aspoň čiastočne produktívny v tieni prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá dominovala programu minuloročného stretnutia, aj keď Putin odvolal svoje ubezpečenia indonézskemu prezidentovi Joko Widodovi, že sa zúčastní.

Modi vo svojom štvrtkovom prejave naliehal na diplomatov, aby sa vo svojich diskusiách pozreli za inváziu na Ukrajinu aj na témy, ako sú dlhy chudobnejších krajín, „pomoc pri katastrofách“ a trvalé stabilné dodávky potravín.

Na konci dňa sa však zdalo, že podnety na diskusiu o iných témach boli do značnej miery ignorované. Podľa indického ministra zahraničných vecí S. Jaishankara nezhoda v súvislosti so situáciou na Ukrajine bránila diplomatom G20 podpísať spoločné vyhlásenie, ako sa tradične na stretnutiach stáva. Napätie na summite zvyšuje aj čoraz nestálejší vzťah medzi Indiou a Čínou, ktorý je výsledkom toho, že jednotky Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) opakovane porušujú suverenitu Indie tým, že sa pokúšajú o nelegálnu prítomnosť na indickej strane spoločnej hranice. Jaishankar po rozhovore s čínskym ministrom zahraničných vecí Qin Gangom lamentoval, že vzťah zostal „abnormálny“ s malým pokrokom v riešení.

Výsledky globalizmu sú katastrofálne

Modi vo svojom prejave priamo nespomenul napätie s Čínou alebo ruskú inváziu na Ukrajinu, ale jasne odsúdil výsledky globalizmu v období po druhej svetovej vojne.

„Architektúra globálneho riadenia vytvorená po druhej svetovej vojne mala slúžiť dvom funkciám. Po prvé, zabrániť budúcim vojnám vyvážením konkurenčných záujmov. Po druhé, podporovať medzinárodnú spoluprácu v otázkach spoločných záujmov,“ povedal Modi . „Skúsenosti z posledných rokov – finančná kríza, zmena klímy, pandémia, terorizmus a vojny – jasne ukazujú, že globálne riadenie zlyhalo v oboch svojich mandátoch.

„Musíme tiež priznať, že tragickým následkom tohto zlyhania čelia predovšetkým rozvojové krajiny,“ pokračoval. „To je dôvod, prečo sa indické predsedníctvo G20 pokúsilo dať hlas globálnemu juhu. Žiadna skupina si nemôže nárokovať globálne vedenie bez toho, aby si vypočula tých, ktorých sa jej rozhodnutia najviac dotýkajú," uviedol Modi.

Nová pomoc Ukrajine: Ukrajina dodá vojakov, USA a NATO to ostatné
Celková suma pomoci USA Ukrajine je teraz 32 miliárd dolárov a stúpa! Očakáva sa, že v piatok bude schválený nový balík priamej vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov. Posilnenie predstavuje celkovú sumu v dolároch... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Východoeurópska územná šarvátka nie je náš konflikt!

Modi povedal diplomatom, že hoci „je len prirodzené, že vaše diskusie sú ovplyvnené geopolitickým napätím dneška“, mali by sa pokúsiť využiť miesto na diskusiu o pomoci „tým, ktorí nie sú v tejto miestnosť,“ to znamená chudobnejším alebo nerozvinutým krajinám. Problém Ukrajiny podľa neho teda nie je celosvetovým problémom a v postojoch k ukrajinsko-ruskému konfliktu sa stavia na stranu globálneho juhu, teda Ruska.

„Svet očakáva, že G20 zmierni výzvy rastu, rozvoja, ekonomickej odolnosti, odolnosti voči katastrofám, finančnej stability, nadnárodnej kriminality, korupcie, terorizmu a potravinovej a energetickej bezpečnosti,“ povedal Modi. "Nemali by sme dovoliť, aby sa problémy, ktoré nedokážeme vyriešiť spoločne, postavili do cesty tým, ktoré dokážeme."

Spoločné vyhlásenie členských krajín G20 by sa pravdepodobne zaoberalo otázkami, akými sú potravinová a energetická bezpečnosť a zaťažujúce dlhy – problémy, ktoré ešte zhoršila ruská invázia na producenta pšenice na Ukrajinu a čínsky program na zadržiavanie dlhov „Iniciatíva pásu a cesty“ (BRI), napríklad. Žiadne takéto vyhlásenie nebolo úspešne vypracované, vysvetlil Jaishankar, indický najvyšší diplomat, kvôli „problémom týkajúcim sa ukrajinského konfliktu“.

Jaishankar pokarhal členské krajiny za to, že nedospeli k dohode o situácii na Ukrajine, pričom zdôraznil, že obmedzenie schopnosti Ukrajiny predávať obilie – alebo Ruska predávať chemické hnojivá – má vplyv na štáty, ktoré vo východoeurópskych územných šarvátkach zohrávajú len malú politickú úlohu.

„India už rok veľmi dôrazne hovorí, že pre veľkú časť globálneho juhu ide o problém, ktorý by sa mal zmeniť. Náklady na palivo, jedlo a dostupnosť hnojív sú mimoriadne naliehavé problémy,“ uviedol Jaishankar. „Dominové účinky rusko-ukrajinskej krízy sú pre nich dvojnásobne škodlivé. Táto záležitosť vyvoláva hlboké znepokojenie. To je dôvod, prečo sme sa zamerali na tieto stretnutia na globálny juh a zraniteľné krajiny."

Prvé osobné stretnutie Lavrova a Blinkena

Summit znamenal prelom v tom, že predstavoval prvé osobné stretnutie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, odkedy Rusko vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. 

Blinken a Lavrov sa vo štvrtok krátko stretli na neplánovanej výmene názorov. Anonymné zdroje indické médiá informovali, že Blinken využil príležitosť a povedal Lavrovovi, že administratíva ľavicového prezidenta Joea Bidena bude pokračovať v posielaní miliárd dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine, „tak dlho, ako to bude potrebné“. Stretnutie neprinieslo žiadne verejne známe politické zmeny ani plány na opätovné stretnutie.

Stretnutie medzi Jaishankarom a Qinom, čínskym ministrom zahraničných vecí, sa zdalo byť rovnako neplodné. Jaishankar o tom otvorene diskutoval a rozhovor opísal tak, že trval asi 45 minút, „a väčšina nášho rozhovoru sa pochopiteľne týkala aktuálneho stavu nášho vzťahu.“

BACHMUT MÁ NA MÁLE! Útek AFU sa začal
Ruský minister obrany Sergej Šojgu uskutočnil vzácnu návštevu ruských síl na Ukrajine. Posledné cesty z Bakhmutu sú pod intenzívnym ruským ostreľovaním. Vydržia ukrajinské sily intenzívny tlak Rusov? Informuje The Guardian. Pokroky... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik