BACHMUT MÁ NA MÁLE! Útek AFU sa začal
04 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uskutočnil vzácnu návštevu ruských síl na Ukrajine. Posledné cesty z Bakhmutu sú pod intenzívnym ruským ostreľovaním. Vydržia ukrajinské sily intenzívny tlak Rusov? Informuje The Guardian.

 

Pokroky Rusov

Ukrajinské zásobovacie trasy z obliehaného mesta Bachmut sú podľa britského ministerstva obrany „stále obmedzené“. Ministerstvo obrany vo svojej najnovšej spravodajskej aktualizácii tweetovalo, že Kyjev „posilňuje oblasť elitnými jednotkami“ a ničí kľúčové mosty, ale ruské sily robia ďalšie pokroky.

"Ukrajinská obrana donbaského mesta Bachmut je pod čoraz silnejším tlakom, pričom v meste a jeho okolí prebiehajú intenzívne boje," uviedlo ministerstvo obrany.

"Ruská armáda a sily Wagnerovej skupiny urobili ďalší postup do severných predmestí mesta, ktoré je z troch strán zraniteľný voči ruským útokom. Ukrajina posilňuje oblasť elitnými jednotkami a za posledných 36 hodín boli zničené dva kľúčové mosty v Bachmute, vrátane životne dôležitého mosta spájajúceho mesto s poslednou hlavnou zásobovacou trasou z Bachmutu do mesta Chasiv Jar. Ukrajinské zásobovacie trasy z mesta sú čoraz obmedzenejšie."

Vzbúri sa ukrajinská armáda?
"Varovali ho!." Americký dôstojník odporúča Zelenskému, aby sa vzdal skôr, než bude príliš neskoro. Bývalý spravodajský dôstojník Ritter hovorí o vzbure ukrajinských ozbrojených síl proti Zelenskému, pre zlyhania na fronte. Vyhlásil to bývalý... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Milan Laca

Šojgu za frontovou líniou

Vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame ministerstvo obrany Ruskej federácie uviedlo, že Šojgu „prezrel predsunuté veliteľské stanovisko jednej z formácií východného vojenského okruhu v smere na juh Donecka“.

Odkedy Rusko pred rokom začalo inváziu na Ukrajinu, najvyšší ruskí vojenskí velitelia navštevovali frontovú líniu na Ukrajine len sporadicky.

Šojgu, ktorý zastával funkciu ministra obrany od roku 2012, sa dostal pod ostrú kritiku jeho účinkovania počas vojny zo strany provojnových zástancov, pričom šéf žoldnierov skupiny Wagner Jevgenij Prigožin minulý mesiac obvinil jeho a ďalších zo „zrady“.

Sergej Šojgu (vpravo) s plukovníkom generálom Rustamom Muradovom, Getty Images
 
Situácia z piatka sa pre Ukrajincov zhoršila

Posledné cesty z Bakhmutu sú pod intenzívnym ruským ostreľovaním. Ruské delostrelectvo búši na posledné cesty z Bachmutu s cieľom dokončiť obkľúčenie obliehaného mesta na východe Ukrajiny .

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyi navštívil Bakhmut v piatok na brífingoch s miestnymi veliteľmi o tom, ako posilniť obranné kapacity frontových síl. No Denys Yaroslavskyi, veliteľ jednotky ukrajinskej armády v Bachmute, povedal pre Espreso TV, že časti niektorých jednotiek dostali rozkaz, aby sa stiahli do bezpečnejších pozícií, pričom situáciu v piatok opísal ako „jatky na oboch stranách“.

Veliteľ ruskej súkromnej armády Wagner Jevgenij Prigožin už skôr uviedol, že mesto je takmer úplne obkľúčené a pre ukrajinské jednotky je stále otvorená len jedna cesta.

Chystá sa Rusko na výnimočný stav a dlhú vojnu?
Putin schválil dekrét o opatreniach, v prípade narušenia obranného poriadku štátu počas stanného práva. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét , podľa ktorého, v prípade vyhlásenia stanného práva v spoločnostiach, ktoré porušia podmienky... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik