Čo bude s Ukrajinou po vojne? Na Západe VLÁDNE CHAOS
24 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Obrovský chaos! Prekvapivý postoj Spojeného kráľovstva k odvážnej, no vágnej bezpečnostnej „charte“ pre Ukrajinu zdôraznil rozpory a zmätok, ktoré v tejto otázke dominujú, píše POLITICO. Západní spojenci chcú ochrániť Ukrajinu pred ďalšou ruskou vojnou – ale ani rok od začiatku vojny stále neexistuje dohoda o tom ako to urobiť, kedy o tom diskutovať alebo čo to vôbec znamená.

Zmätené posolstvo spojencov sa naplno prejavilo odvtedy, čo britský premiér Rishi Sunak minulý víkend prekvapil niektorých svojich kolegov odvážnym, no vágnym návrhom novej „charty“, ktorá má zaistiť dlhodobú bezpečnosť Ukrajiny. 

"Musíme ukázať, že zostaneme po ich boku, ochotní a schopní pomôcť im brániť ich krajinu znova a znova," povedal britský líder na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Sunak pred júlovým summitom NATO v Litve sľúbil, že „spojíme našich priateľov a spojencov, aby sme začali budovať tieto dlhodobé záruky“. 

"Naším cieľom," dodal, "by malo byť vytvorenie novej charty vo Vilniuse, ktorá pomôže ochrániť Ukrajinu pred budúcou ruskou agresiou." 

Európski úradníci však vyjadrili vážnu zmätenosť ohľadom návrhu. "Skvelé, aké záruky?" pýtal sa lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkēvičs, keď sa ho pýtali na Sunakove komentáre. „Briti a ich spôsob vyjadrovania,“ zavtipkoval vysoký predstaviteľ z východnej Európy, ktorý pod podmienkou anonymity hovoril o dynamike vnútornej aliancie. 

Zmätok ilustruje, aká citlivá sa táto téma stala v rámci západnej aliancie, kde sa presadila myšlienka dlhodobého obranného usporiadania s Ukrajinou – ale väčšinou teoreticky. Pre mnohých sú špecifiká jednoducho príliš náročné na diskusiu až po vojne. 

"Nie je jasné, aké záruky by sa dali poskytnúť," povedal vysoký predstaviteľ zo severnej Európy a zároveň zdôraznil, že Ukrajina je považovaná za súčasť euroatlantickej rodiny. 

USA v rozpakoch? Čo s tým Krymom?
Zelenského slová o plánoch zmocniť sa Krymu viedli k rozkolu v rámci Spojených štátov. Vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o snahe zmocniť sa Krymu, vyvolávajú v Spojených štátoch kontroverziu, píše novinárka Ellie Cooková v... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Milan Laca

Čo predchádza členstvu v NATO?

Kyjev už dlho túži vstúpiť do NATO čo najskôr a chce zaviazať Ukrajinu k základnému princípu aliancie: Útok na jedného je útokom na všetkých. 

Ale začlenenie Ukrajiny do NATO je potenciálne horľavý krok. Ruský vodca Vladimir Putin pravidelne kritizuje expanziu aliancie na východ a používa ju ako ospravedlnenie svojej súčasnej vojny.

Takže medzitým Ukrajina prinútila spriatelené hlavné mestá, aby krajine poskytli „bezpečnostné záruky“ – v podstate prísľuby, že prídu na pomoc krajine, ak by ju Rusko znova napadlo.  

Mnohí spojenci NATO sa však týmto požiadavkám opatrne vyhýbajú, čím sú v rozpore s kontingentom krajín, ktoré skutočne presadzujú užší vzťah medzi NATO a Ukrajinou.

NATO zo svojej strany opakovane trvá na tom, že hoci podporuje Kyjev, nie je stranou konfliktu. Formálne aliancia poskytuje Ukrajine iba nesmrtiacu pomoc, zatiaľ čo jej členovia posielajú zbrane, pričom sa koordinujú prostredníctvom skupiny vedenej USA známej ako formát Ramstein. 

Rishi Sunak a Volodymyr Zelenskyj, Foto: Getty Images

Kyjevský bezpečnostný pakt?

Sunakova reč vyniesla všetky tieto trhliny do popredia Z prejavu britského vodcu nebolo jasné, či si predstavuje alianciu rovnako zmýšľajúcich krajín, ktoré by dali bezpečnostné prísľuby Ukrajine, alebo samotné NATO, ktoré poskytne záruky. Sunak tiež neposkytol podrobnosti o tom, čo by „charta“ obsahovala, ani žiadne podrobnosti o „uisteniach“. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zasadzoval za „mierový vzorec“, ktorý by zahŕňal medzinárodnú konferenciu o európskej povojnovej „bezpečnostnej architektúre“, ktorá by vyvrcholila podpísaním takzvaného Kyjevského bezpečnostného paktu.

Kompakt – koncept, ktorý vypracovala Zelenského kancelária s bývalým generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom – by zahŕňal hlavné mestá, ktoré by Ukrajine umožnili brániť sa z dlhodobého hľadiska, a to aj prostredníctvom obranných investícií a dodávok zbraní. 

OSN v úlohe mierotvorcu: Požadujeme okamžitý MIER!
Po tom, čo OSN bola takmer po celú dobu ruskej invázie na Ukrajinu ignorovaná, odhalí organizácia v stredu prísnu rezolúciu vyzývajúcu na „spravodlivý a trvalý mier“ medzi bojovníkmi a zároveň požaduje okamžité prímerie, píše portál Breitbart.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Sunakovo gesto na upokojenie Ukrajiny?

Niektorí predstavitelia interpretovali znenie Sunakovho mníchovského prejavu ako gesto na upokojenie Ukrajiny, ktorej bolo pôvodne na summite v Bukurešti v roku 2008 prisľúbené (prípadné) členstvo v NATO. Ukrajina v septembri požiadala o urýchlené rozmrazenie dlho zmrazenej ponuky. 

Zatiaľ čo v rámci aliancie existuje porozumenie, že Ukrajina nemôže vstúpiť, kým prebieha vojna, existuje tiež tlak zo strany krajín na východnom krídle, aby dali Kyjevu silný signál, keď sa lídri NATO v júli zídu v Litve.  

Vo Vilniuse tak trochu dúfame, že by Ukrajincom mohli byť ponúknuté nejaké politické ponuky,“ povedal vysoký predstaviteľ, „o palec viac alebo trochu jasnejšie v jazyku bukurešťského samitu alebo aspoň o „novej charte“ – čo znamená politický balík, zvýšenie ich postavenia a ich priblíženie k NATO." 

Lotyš Rinkēvičs povedal, že konečným cieľom Ukrajiny zostáva členstvo v NATO, ale neočakáva žiadne rozhodnutia v tomto roku. V dôsledku toho povedal, že „sme pripravení zapojiť sa“ do bezpečnostnej charty, pokiaľ to bude „odvážny nástroj na pomoc Ukrajine, nie opakovanie starých vyhlásení“. 

Pápež František žiada ukončiť vojnu na Ukrajine! Naď by ho nazval mierový štváč
Pápež František na Popolcovú stredu, keď sa blíži prvé výročie ruskej invázie, vyzval na prímerie vo vojne na Ukrajine, informuje Breitbart. Zároveň sa pýta, či sa urobilo všetko pre zastavenie vojny. Apeluje na kompetentných, aby ukončili túto... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Nie je však jasné, ako ďaleko budú spojenci ochotní zájsť

Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom víkendovom prejave trval na tom, že jeho krajina sa musí „držať mimo“ vojny. "Vojna na Ukrajine nie je vojnou medzi armádami dobra a zla, ale vojnou medzi vojskami dvoch slovanských krajín," povedal maďarský vodca. "Je to ich vojna, nie naša."

Na druhej strane spektra sú spojenci, ktorí považujú Sunakov návrh za nedostatočný. 

"Bol som trochu prekvapený," povedal vysoký európsky diplomat. "Vo všeobecnosti si nemyslím, že existuje dostatočne dobrá náhrada za členstvo v NATO." 

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA

Všetky oči na Ameriku, členstvo v NATO pre Ukrajinu v nedohľadne

Washington – ktorý má najväčšiu váhu v citlivých otázkach, akými sú budúce bezpečnostné opatrenia Ukrajiny – zostal opatrný. 

"Práve teraz sa zameriavame na to, čo môžeme urobiť na podporu úsilia Ukrajiny na mieste, keď ukrajinské sily bránia svoju krajinu pred ruskou agresiou," povedal americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie hovoriť verejne. 

Amerika, povedal predstaviteľ, je „oddaná dlhodobému výcviku, pomoci a partnerstvu, ktoré Ukrajine umožní odradiť a brániť sa na základe vlastných zásluh“. 

Na otázku o Sunakovom prejave americký veľvyslanec pri EÚ Mark Gitenstein podobne zdôraznil potrebu zamerať sa na tu a teraz. Povedal: "Snažíme sa pomôcť Ukrajine vyhrať túto vojnu."

Mnohí spojenci pripúšťajú, že v konečnom dôsledku v tejto veľmi citlivej záležitosti bude veľa záležať na USA. Američania, povedal vysoký predstaviteľ z východnej Európy, „držia kľúč“. 

Kde sa končia zásoby zbraní pre ukrajinskú vojnu?
Ruská federácia v priebehu roka odpálila na Ukrajinu viac ako 5000 rakiet a uskutočnila takmer 3500 náletov. Od začiatku totálnej invázie z konca februára 2022 Rusko vypálilo na územie Ukrajiny takmer päťtisíc rakiet, píše Ukrajinská... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik