OSN v úlohe mierotvorcu: Požadujeme okamžitý MIER!
22 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Po tom, čo OSN bola takmer po celú dobu ruskej invázie na Ukrajinu ignorovaná, odhalí organizácia v stredu prísnu rezolúciu vyzývajúcu na „spravodlivý a trvalý mier“ medzi bojovníkmi a zároveň požaduje okamžité prímerie, píše portál Breitbart. Výzva prichádza dva dni pred ročným výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

O návrhu rezolúcie, ktorú sponzoruje asi 60 krajín, sa bude hlasovať po skončení rozpravy, pričom sa očakáva najneskôr vo štvrtok.

Komplexný, spravodlivý a trvalý mier čo najskôr

Text „podčiarkuje potrebu čo najskôr dosiahnuť komplexný, spravodlivý a trvalý mier na Ukrajine v súlade s princípmi Charty Organizácie Spojených národov“.

Snaha o mier prichádza po tom, čo bývalý americký prezident Donald Trump varoval, že tretia svetová vojna „nikdy nebola bližšie“, ale riešenie možno nájsť so „správnym vedením“ na Ukrajine.

Rovnako, ako predchádzajúce rezolúcie, opätovne potvrdzuje veľký „záväzok OSN k suverenite, nezávislosti, jednote a územnej celistvosti Ukrajiny“ a vyzýva na okamžité zastavenie nepriateľských akcií, uvádza správa AFP.

Text, ktorý na rozdiel od rezolúcie Bezpečnostnej rady nevytvára záväzný zákon, požaduje, aby Rusko „okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo všetky svoje vojenské sily z územia Ukrajiny“.

„Myslím si, že sme prišli s textom, ktorý sa skutočne snaží zhromaždiť medzinárodné spoločenstvo, snaží sa byť súdržný a čo najpozitívnejší,“ povedal pre médiá jeden európsky diplomat.

Biden buď primitívne klame, alebo je to "iba" demencia
Miláčik liberálneho mainstreamu, predseda Európy, svätá ikona našej prezidentky a najrôznejších vojnychtivých maršálov Ruswormov na Slovensku a nová "matka božia" Poliakov, americký prezident Joe Biden, klame. Lži starého pána si na mušku vzala... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Rusko nemôže dosiahnuť svoje ciele silou

Rok po invázii na Ukrajinu to bude aj odkaz Rusku, že „nemôže dosiahnuť svoje ciele silou“, dodal diplomat v nádeji, že ak sa Moskva „cíti izolovaná, v určitom bode bude tlak príliš silný na to, aby sa mu dalo odolať.”

Toto „zastavenie bojov na oboch stranách“ sprevádza podmienka, že Rusko stiahne svoje jednotky, pretože jednoduché prímerie by mohlo byť len prestávkou, ktorá Rusku umožní preskupiť sa, poznamenali diplomati.

Niekoľkodňová diskusia o rezolúcii, ktorej sa zúčastní množstvo ministrov na návšteve New Yorku, vrátane ministra zahraničných vecí USA  Antonyho Blinkena, sa má začať v stredu o 15:00 miestneho času (20:00 SELČ).

https://www.hlavnydennik.sk/2023/02/21/nemecko-je-v-soku-studie-na-schvalenie-korona-vakcin-boli-sfalsovane

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik