Vladimir Putin nie je šialený, len RADIKÁLNE RACIONÁLNY, hovorí bývalý francúzsky prezident
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Vladimir Putin je „radikálne racionálny“ vodca, ktorý stavia na tom, že západné krajiny budú unavené z podpory Ukrajiny a dohodnú sa na vyjednanom ukončení konfliktu, ktorý bude priaznivý pre Rusko, povedal bývalý francúzsky prezident François Hollande pre POLITICO.

Hollande, ktorý slúžil v rokoch 2012 až 2017, má s Putinom množstvo skúseností z prvej ruky. S ruským lídrom viedol spolu s bývalou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou rokovania v rámci takzvaného normandského formátu v roku 2014 po tom, čo Moskva anektovala Krym a podporovala proruských separatistov v oblasti Donbasu.

„Putin je radikálne racionálny človek, alebo racionálne radikálny človek, ako chcete,“ odpovedal bývalý francúzsky vodca na otázku, či by sa Putin mohol snažiť rozšíriť konflikt aj za hranice Ukrajiny. „Má svoje vlastné zdôvodnenie a v tomto rámci je pripravený použiť silu. Je schopný pochopiť iba dynamiku moci, ktorú sme schopní proti nemu postaviť.“

Pred ročným výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára Hollande dodal, že Putin sa bude snažiť „skonsolidovať svoje výdobytky na stabilizáciu konfliktu v nádeji, že verejná mienka bude unavená a že Európania sa budú obávať eskalácie, aby v tejto fáze vyvolali vyhliadku na vyjednávanie.“

Hollande varoval

Ale na rozdiel od doby, keď bol pri moci a Paríž a Berlín viedli rozhovory s Putinom, tentoraz úloha sprostredkovateľa pravdepodobne pripadne Turecku alebo Číne – „čo nebude pre nikoho upokojujúce,“ povedal Hollande.

Macron, ktorý pôsobil ako Hollandov minister hospodárstva predtým, ako v roku 2017 získal prezidentské kreslo, si vyskúšal diplomaciu s Ruskom a uskutočnil množstvo osobných rozhovorov s Putinom pred aj po jeho invázii na Ukrajinu. 

Oslovenie však neprinieslo žiadne jasné výsledky, čo vyvolalo kritiku zo strany Ukrajiny a Východoeurópanov, ktorí tiež namietali proti Macronovi , že Rusko bude po skončení vojny vyžadovať „bezpečnostné záruky“. 

Frustrácia z vedenia Francúzska a Nemecka, alebo jeho nedostatok počas vojny na Ukrajine posilnil argumenty, že moc v Európe sa presúva na východ do rúk krajín ako Poľsko, ktoré boli pri podpore Ukrajiny najotvorenejšie. 

Turecko neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO
Čavušoglu: Turecký parlament neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO Turecký parlament neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO bez splnenia svojich záväzkov, povedal minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu na... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Americká ochrana ako štít

Ale Hollande o tom nie je presvedčený a tvrdí, že severné a východné krajiny sa rozhodujú so Spojenými štátmi na vlastné riziko. „Tieto krajiny, v podstate Pobaltie, Škandinávci, sú v podstate späté so Spojenými štátmi. Americkú ochranu vnímajú ako štít.“ 

„Až do dnešného dňa,“ pokračoval, americký prezident Joe Biden preukazoval „príkladnú solidaritu a dokonale si plnil svoju úlohu v transatlantickej aliancii. Ale zajtra, s iným americkým prezidentom a viac izolacionistickým Kongresom, alebo aspoň s menším záujmom o míňanie, budú mať Spojené štáty rovnaký postoj?"

Hádzanie tieňa

Hollande bol jedným z najnepopulárnejších francúzskych prezidentov, keď bol v úrade, s kladným hodnotením v nízkych jednociferných číslach. Od odchodu z Elysejského paláca si však užil niečo ako oživenie a teraz je druhým najpopulárnejším politikom krajiny. Hneď za bývalým premiérom Edouardom Philippom, päť bodov pred Macronom – v súlade s príslovím, že Francúzi uprednostňujú svojich vodcov, keď sú už mimo kanceláriu.

Jeho čas v úrade bol plný kríz. Okrem neúspešnej diplomacie ohľadom Ukrajiny viedol Hollande francúzsku odpoveď na sériu teroristických útokov, spolu s Merkelovou predsedal európskej dlhovej kríze a čelil masívnym pouličným protestom proti reformám práce.

Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande s bývalou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, foto: Thierry Chesnot/Getty Images

Čo sa týka tohto posledného bodu, Macron teraz pociťuje určitú horúčavu, ktorú Hollande cítil počas posledných mesiacov svojho prezidentovania. Viac ako milión francúzskych občanov sa pripojilo k pochodom proti plánovanej reforme dôchodkového systému a plánujú sa ďalšie štrajky. Hollande kritizoval reformné plány, ktoré by zvýšili vek odchodu do dôchodku na 64 rokov, ako zle naplánované.

„Vybral si prezident správny čas? Vzhľadom na postupnosť kríz a zvýšenú infláciu chcú byť Francúzi upokojení. Navrhla vláda správnu reformu? Ani ja si to nemyslím – považuje sa to za nespravodlivé a brutálne,“ povedal Hollande. "Ale teraz, keď sa dal do pohybu parlamentný proces, exekutíva bude musieť nájsť kompromis alebo riskovať, že pôjde až na koniec a zvýši úroveň hnevu."

Alfred Nobel by tancoval od radosti!
Ekoaktivistku Gretu Thunbergovú pravdepodobne už štvrtýkrát nominovali na Nobelovu cenu. Nobelov výbor oficiálne nekomentuje zoznam kandidátov nominovaných na Nobelovu cenu. Tieto údaje sú podľa štatútu ceny utajované najmenej 50 rokov. Zároveň... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Zhoršenie vzťahov s Nemeckom

Významným rozdielom medzi ním a Macronom je kvalita francúzsko-nemeckého vzťahu. Zatiaľ čo Hollande a Merkelová sa snažili predviesť formu politického priateľstva, obe strany boli pod Macronom jasne v rozpore – čo vyvolalo starostlivo formulované varovanie od bývalého vrchného veliteľa.

„V týchto chvíľach, keď sa všetko nanovo definuje, je francúzsko-nemecký pár nevyhnutným jadrom, ktoré zabezpečuje súdržnosť EÚ. Potrebuje však predefinovať prínos oboch strán a stanoviť nové ciele – vrátane európskej obrany,“ povedal Hollande.

„Nejde o to, aby sme sa častejšie stretávali alebo hovorili jasnejšie, ale aby sme vzali do úvahy novú situáciu, pretože ak sa táto práca nevykoná, ak ten politický základ nie je bezpečný a ak pretrvávajú nedorozumenia, nie je to len bilaterálna nezhoda medzi Francúzskom a Nemeckom, ktorú budeme mať, ale zablokovanú Európsku úniu,“ povedal a dodal, že „dúfa“, že nedávny francúzsko-nemecký summit „vyjasnil nedorozumenia“.

Socialistický líder mal pre Macrona aj niekoľko slov, pokiaľ ide o spôsob, akým sa snaží zhromaždiť Európanov okolo silnej reakcie na Bidenov zákon o znižovaní inflácie (IRA), ktorý ponúka veľké dotácie americkému zelenému priemyslu . Niekoľko krajín EÚ sa postavilo proti plánom, ktoré ponúka Paríž, na vytvorenie „Buy European Act“ a získanie nových peňazí na podporu priemyslu EÚ.

Macron a holandský premiér Mark Rutte sa v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii dohodli, že sa nezhodnú na reakcii EÚ.

„V prípade IRA Francúzsko zisťuje, že jeho partnermi sú z väčšej časti liberálne vlády. Keď poviete Holanďanom alebo Škandinávcom o priamej pomoci pre firmy, počujú niečo, čo je v rozpore nielen s duchom, ale aj s literou zmlúv,“ povedal Hollande.

Nová americká hypersonická raketa
Pentagon oznámil úspešný skúšobný štart hypersonickej rakety. Americké letectvo úspešne otestovalo hypersonickú strelu Lockheed Martin. Armáda vykonala úspešný skúšobný let strely, píše RIA Novosti, s odvolaním sa na vyhlásenie vydané... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Výzva pre suverenitu Poľska a Maďarska

Ďalšou témou, ktorá v poslednej dobe otriasa európskou politikou, je korupčný škandál Kataru, v ktorom sú súčasní a bývalí europoslanci, ako aj lobisti obvinení z preberania hotovosti výmenou za ovplyvňovanie práce Európskeho parlamentu v prospech Kataru a Maroka. 

Hollande pripomenul, že jeho vlastnú administratívu zasiahol škandál, keď sa zistilo, že jeho minister pre rozpočet klamal o účtoch vo švajčiarskych bankách, ktoré nezverejnil daňovým úradom. Škandál viedol k tomu, že Hollande založil Haute autorité pour la transparence de la vie publique – nezávislý orgán, ktorý kontroluje verejných činiteľov a má právomoc postúpiť akékoľvek priestupky prokurátorovi.

Teraz by bol vhodný čas, aby EÚ nasledovala tento príklad a zriadila vlastný nezávislý etický orgán, povedal Hollande.

„Myslím si, že je to dobrá inštitúcia, ktorá by mala v Bruseli zohrávať úlohu,“ povedal. „Niektoré krajiny budú úplne za, pretože integrita a transparentnosť sú súčasťou ich základných hodnôt. Iní, ako Poľsko a Maďarsko, uvidia výzvu pre svoju suverenitu.

Chorvátsky prezident o vojne a šialencoch
Chorvátsky prezident kladie Západu nepríjemnú otázku o Rusku. Prezident Zoran Milanovič označil za šialené predstavy o možnej porážke Ruska na Ukrajine. Veria Veriť, že Rusko môže byť porazené v "konvenčnej" vojne, je podobné šialenstvu,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme