Chorvátsky prezident o vojne a šialencoch
31 | 01 | 2023 I Milan Laca

Chorvátsky prezident kladie Západu nepríjemnú otázku o Rusku.

Prezident Zoran Milanovič označil za šialené predstavy o možnej porážke Ruska na Ukrajine.

Veria
Veriť, že Rusko môže byť porazené v "konvenčnej" vojne, je podobné šialenstvu, povedal chorvátsky prezident Milanovič. "Čo je cieľom? Rozpad Ruska? Zmena moci? Hovorí sa, že Rusko treba roztrhať. Vojna proti jadrovej veľmoci? To je šialenstvo," povedal.
Proti zbraniam

Okrem toho sa hlava štátu postavila proti dodávke akýchkoľvek smrtiacich zbraní do Kyjeva a označila Spojené štáty  za krajinu, ktorá za ukrajinský konflikt platí najnižšiu cenu. "Som proti posielaniu smrtiacich zbraní na Ukrajinu. Táto konfrontácia je pre Európu príliš nákladná ," zdôraznil Milanovič. Chorvátsky líder už predtým povedal, že Moskvu provokovali na spustenie "špeciálnej operácie" od roku 2014.

Británia navrhuje vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu
Bývalý námestník ministra obrany Británie Howarth vyzval na vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu Západ by mal vytvoriť koalíciu krajín NATO, ktoré by chceli poslať svoje jednotky na Ukrajinu, povedal bývalý námestník britského ministra obrany... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale
Trvá to dlho

„Od roku 2014 sledujeme, ako „niekto“ provokuje Rusko, s úmyslom vyvolať túto vojnu. A začalo sa to a aký je plán? Prešiel rok a o tankoch hovoríme až teraz. Prečo ich tam neposlali hneď v prvý deň?" povedal Milanovič. Aj keď na Ukrajinu dodajú nemecké, či americké tanky, podľa hlavy štátu ich čaká rovnaký osud ako sovietske obrnené vozidlá, ktoré mal kedysi Kyjev. Budú zničené. Milanovič zároveň zdôraznil, že v takejto vojenskej podpore nevidí zmysel, keďže poraziť jadrovú superveľmoc konvenčnými zbraňami je nemožné.

Len reči 

Prezident poznamenal, že o tomto nebezpečenstve hovorí už rok, no politika západných krajín sa nemení. Vo všeobecnosti je to vo vzťahu k Ukrajine nemorálne, keďže zostane bez mužskej populácie. „Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred dvoma mesiacmi prezradila, že zomrelo 100 tisíc ukrajinských vojakov. To znamená ďalších 250 tisíc zranených. Ak je to tak, teraz je 150 tisíc  mŕtvych. Rusi majú výhodu v munícii, delostrelectve, majú jej neobmedzený počet. "Aké je riešenie, aby Ukrajina zostala úplne bez mužov?" spýtal sa Milanovič.

Nebudú sa podieľať
Okrem toho Milanovič opakovane vystupoval proti akejkoľvek účasti chorvátskej armády na udalostiach na Ukrajine. Vyjadril pochybnosti o účinnosti sankcií, ktoré nezabránili Plenkovičovej vláde zaujať jednu z najtvrdších pozícií voči Rusku na západnom Balkáne. Ide o poskytovanie pomoci Kyjevu, ako aj usporiadanie jesenného stretnutia v Záhrebe, stretnutia " Krymskej platformy ", za účasti vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej.
Neschopní

Nie je to prvýkrát, čo Milanovič ostro kritizoval vedenie EÚ a pozíciu kolektívneho Západu voči Ukrajine. Prezident už dávnejšie vyzval na odvolanie Josepa Borrella pre zlyhania európskej diplomacie. Lídrov EÚ označil za „najneschopnejšiu generáciu politikov v histórii“.

Nerozvážny krok Západu?
Západné krajiny dosiahli bod ľahkomyseľnosti v snahe poraziť ruského prezidenta Vladimira Putina, píše Bloomberg . Podľa autora článku Pankaja Mišru o tom svedčia nové záväzky, ktoré USA a ich spojenci v NATO prijali vyslaním tankov na... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme