Varovanie Pavlovi z jeho VLASTNÉHO tábora: TOTO má byť ten PORIADOK A POKOJ?
25 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Štváč? Aj mnohí sympatizanti Petra Pavla už začínajú pochybovať, či autor hesla „poriadok a pokoj“ nerobí príliš málo na to, aby krotil svojich horkokrvných priaznivcov. Tí totiž útočia na Andreja Babiša, ale aj na jeho priaznivcov. Najmä potom, čo generál v utorok večer v televízii Nova odmietol vyzvať svojich fanúšikov, aby prestali chodiť na mítingy Andreja Babiša a dokonca mu odkázal, že kto seje vietor, ten žne búrku. Informácie prinášajú české Parlamentní Listy.

Neskutočná polarizácia Česka... presne ako na Slovensku

Česká advokátka Klára Long Slámová bola v tohtoročnej predvolebnej kampani pomerne výrazne v „tíme Pavel“. Najmä pre svoj veľmi negatívny postoj k brnenskej rektorke Nerudovej, vďaka ktorému sa do dejín tohtoročných českých prezidentských volieb nezmazateľne zapísal jej odkaz kolegovi z brandže Nerudovi: „Roberte, už si zober tú svoju fake Čaputovú a ťahajte do riti“.

Lenže to, čo sa odohráva pred druhým kolom, už bolo veľa aj na svojráznu právničku. Útoky na Andreja Babiša a jeho kampaň, najmä vyhrážky smrťou, sú podľa nej v demokratickom systéme úplne neprípustné.

V demokracii úplne neprípustné

Slámová podotýka, že to, čo sa medzi ľuďmi odohráva teraz, prekonáva aj rozdelenie spoločnosti počas covidu, nieto ešte kampane pred minulými prezidentskými voľbami, ktoré pritom tiež boli všetko, len nie pokojné.

„Domnievala som sa, že jednou z vízií väčšiny kandidátov, ktorí sa o najvyššiu ústavnú funkciu usilovali, je spájanie spoločnosti. Bohužiaľ napĺňanie tejto dôležitej vízie už nevidím. To, čo sa tu v poslednej dobe deje, nemá skutočne obdoby,“ píše právnička. Vidia vraj okolo seba dokonca ľudí, ktorí sa boja svoj politický názor prejaviť, čo je v demokracii úplne neprípustné.

Vidí ale aj iných ľudí. Takých, ktorí sa úplne otvorene vyhrážajú. Nielen druhej strane, ale dokonca aj tým, ktorí jasanie nad ich kandidátom neprejavujú patrične horlivo.

Vojak ruských médií by už dnes zúčtoval so Západom a zaútočil na Varšavu a Berlín
Vladimír Solovjov je považovaný za jedného z nejpopulárnejších ruských novinárov. Je to moderátor, ktorý se pohybuje v médiách posledných dvadsať rokov a u Vladimíra Putina je mimoriadne obľúbený. Mnohí ho považujú za vojaka ruských médií. V... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kto seje vietor...

Sám Petr Pavel sa k téme vyjadril obsiahlejšie v rozhovore v TV Nova. Tam svojich fanúšikov vyzval, nech sa správajú slušne, ale znovu zopakoval, že za všetko môže Andrej Babiš, dokonca použil príslovie „kto seje vietor, žne búrku“. Nápad moderátorky, nech vyzve svojich priaznivcov, aby nechodili robiť kravál na mítingy Andreja Babiša však jednoznačne odmietol, voliči podľa neho musia mať právo vyjadriť svoj názor na kandidáta.

Advokátka v tom zďaleka nie je jediná

Novinár z Aktuálně.cz Radek Bartoníček vždy sympatizoval s Petrom Pavlom a veľmi sa aj vo svojej práci zameriaval na agresivitu Andreja Babiša a jeho priaznivcov.

Teraz prišiel na twitteri s videom natočeným pri štábe Andreja Babiša.

„Snáď vezmete s pochopením aj toto moje video číslo 30, úplne neplánované a točené na pôde Andreja Babiša. Hovorím v ňom o úžasnom mužovi, pánovi Ivanovi Medkovi, aj o tom, aby sme sa stavali proti nenávisti – vrátane nenávisti, ktorá mieri na Andreja Babiša a jeho blízkych či priaznivcov,“ prosil svojich sledujúcich.

Zima ešte neskončila a sú tu ďalšie zlé správy pre Európanov
Šéf IEA Birol: nedostatok plynu z Ruska a dopyt z Číny skomplikujú budúcu zimu v Európe Energetická kríza sa ešte neskončila, budúca zima môže byť oveľa ťažšia ako táto, povedal Fatih Birol, šéf Medzinárodnej energetickej agentúry, v rozhovore pre... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

„Nech už je kampaň Andreja Babiša, jeho motivácia, jej štýl akékoľvek, nič z toho neoprávňuje k tomu, aby bol terčom takej nenávisti. Zaspomínal na dávne senátne voľby, v ktorých proti sebe kandidovali Ivan Medek a Jiřina Jirásková. Tá bola kandidátkou Klausovej ODS a pri jednej predvolebnej diskusii sa na ňu odtrhol jeden Medkov fanúšik. „Pán Medek vstal a dôrazným hlasom povedal, že si nepraje, aby bola pani Jirásková urážaná. Bolo to úžasné, často na to myslím,“ spomínal.

 

 

Mnohí však majú pocit, že generál Pavol nič také na upokojenie emócií neurobil.

„Určite ste si všimli, že takmer od začiatku podporujem Petra Pavla. Teraz však musím úplne nestranne konštatovať, že dlhšiu dobu nemám jednoznačnú výzvu od neho smerom k skupine jeho radikálnych podporovateľov, aby prestali s útokmi na občanov, ktorí majú iný názor a iné preferencie,“ poznamenáva Klára Long Slámová.

Pavel diktuje Babišovi, čo má robiť

Iní podporovatelia Pavla ale namietali, že pán generál sa už k upokojeniu situácie vyjadril. A odkazovali na jeho Výzvu Andrejovi Babišovi, aby upokojil situáciu, ktorú pretlačilo Forum24.cz. Vo výzve nadiktoval svojmu súperovi, čo má urobiť: Stiahnuť reklamné materiály, kde pracuje so slovom „vojna“. Ospravedlniť sa vojakom za poškodenie ich povesti. Verejne vysloviť záväzok neútočiť v televíznych debatách. Práve tieto Babišove kroky majú podľa predstáv Petra Pavla obnoviť spoločenský konsenzus.

"Ako nikdy predtým." Zelenskyj dal Západu núdzový signál, píšu médiá
Asia Times: Požiadavky Zelenského na americké dodávky zbraní odhaľujú paniku Kyjeva Výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Západ, aby poskytol ukrajinským ozbrojeným silám stále sofistikovanejšie zbrane, svedčia o panike v Kyjeve,... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Advokátka sa ale jeho výzve vysmiala. Upozornila, že nikdy a absolútne nijako nevyzval svojich priaznivcov, aby sa krotili.

Okrem toho v diskusii dostala aj prísne otázky: „Naozaj naznačujete, že s Pavlom sa nám tu plíži nejaká nesloboda?“ Alebo poznámky, že nikto nevie, či si Babiš tie nábojnice neposiela sám.

Nasledovala hádka, či videospot Petra Pavla, v ktorom síce vyzýval na pokoj, ale súčasne naznačoval, že Babiš si za útoky môže sám, bol dostatočným dištancovaním sa od násilia.

Voľbu zvažujú aj dosiaľ verní Pavlovi

Pokiaľ sa to nezmení, bude vraj Slamová nútená uvažovať nad tým, čo má vlastne znamenať to generálovo heslo „pokoj a poriadok“, a či po jeho prípadnom víťazstve nenastane ešte väčší hon na voliča jeho oponenta. Tu už sa bavíme o porušovaní ústavne garantovaných práv, a to právnička vyhlásená svojim temperamentom rozhodne nemieni tolerovať.

Ďalší rozruch okolo Georgea Sorosa: Miliardár skupuje svetové médiá. Ovplyvňuje už 253 mediálnych skupín
Kontroverzný americký miliardár George Soros, ktorého nadáciu považujú mnohé krajiny sveta ako sponzora revolúcií, stretov a nepokojov namierených proti vláde, je podozrivý z podplácania 253 médií po celom svete. Názor Rafaela E. Rafaja prinášame... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!