Zima ešte neskončila a sú tu ďalšie zlé správy pre Európanov
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Šéf IEA Birol: nedostatok plynu z Ruska a dopyt z Číny skomplikujú budúcu zimu v Európe

Energetická kríza sa ešte neskončila, budúca zima môže byť oveľa ťažšia ako táto, povedal Fatih Birol, šéf Medzinárodnej energetickej agentúry, v rozhovore pre Der Spiegel . "Absencia ruského plynu, návrat Číny ako importéra, mierne zvýšenie dodávok paliva: tieto tri faktory budú robiť budúcu zimu problém," povedal.

Birol zdôraznil, že Európa musí pokračovať v znižovaní spotreby plynu.

Na pozadí napätej situácie kritizoval šéf IEA aj postupné vyraďovanie Nemecka z jadrovej energetiky. Odborník zároveň poznamenal, že situácia s veternou energiou a solárnymi elektrárňami v krajinách EÚ sa zlepšila.

Západ vystupňoval sankčný tlak na Rusko kvôli Ukrajine , čo viedlo k vyšším cenám elektriny, palív a potravín v Európe a Spojených štátoch . Prezident Vladimir Putin opakovane povedal, že lacné a spoľahlivé ruské energetické zdroje sú pre EÚ konkurenčnou výhodou a aj ich čiastočné odmietnutie negatívne ovplyvňuje ekonomiku a obyvateľov cudzích krajín.

VIDEO: Rusi ďalej stupňujú útok pri Bachmute, Ukrajinci zostrelili tri bojové vrtuľníky
Ruské jednotky ďalej útočia pri Bachmute a Avdijivke s cieľom ovládnuť celú Doneckú oblasť, uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj podľa serveru The Kyiv Independent povedal, že ruské vedenie... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!