Vojak ruských médií by už dnes zúčtoval so Západom a zaútočil na Varšavu a Berlín
25 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Vladimír Solovjov je považovaný za jedného z nejpopulárnejších ruských novinárov. Je to moderátor, ktorý se pohybuje v médiách posledných dvadsať rokov a u Vladimíra Putina je mimoriadne obľúbený. Mnohí ho považujú za vojaka ruských médií. V najnovšej relácii uviedol, že už dnes by zúčtoval so Západom a zaútočil na Varšavu a Berlín.

Kto je Vladimir Solovjov? Je naozaj Putinovým propagandistom číslo jeden? Píše denník Mandiner.

Podľa tých, ktorí ho poznajú zblízka, vie polemizovať a byť v centre pozornosti. Je to človek, ktorý v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou vyhlásil, že Anglicko, Francúzsko a Nemecko by malo byť napadnuté Ruskom. Ide vraj o propagandistu Vladimíra  Putina číslo jeden a jeho diskusná relácia (Večer s Vladimirom Solovjovom) je široko sledovaná v ruskej štátnej televízii, kde pravidelne analyzuje činy „cára“ v súvislosti s ukrajinskou vojnou s proputinovskými hosťami.

60-ročný televízny moderátor moderuje diskusné relácie v Rusku od roku 1999. Pri pohľade na jeho štýl a vyhranenosť sa nemožno čudovať, že mu na krk vešali už mnohé súdne spory, no on sa tým absolútne nezaoberá.

V roku 2017 vraj vyšlo najavo, že Solovjov má honosnú vilu na brehu jazera Como (odvtedy sa hovorí o dvoch), len v Moskve má tri byty a dom a hovorilo sa aj o drahom aute Maybach. Jeho majetok sa vtedy odhadoval na 17 miliónov amerických dolárov, čo samozrejme vysoko presahuje to, čo dokáže zarobiť, ako moderátor.

Od vojny na Ukrajine jeho vilu v Taliansku obsadili talianske úrady

Pre Putina je Solovjov dokonalý: vie si robiť srandu z Európy a Spojených štátov, a keby mu jeho často ohromujúce komentáre vadili, zrejme by mu nasadil náhubok, ale namiesto toho ho vyznamenal. Nie je náhoda, že Putin sám oznámil, že proti Solovjovovi sa uskutočnil pokus o atentát, ale bolo v ňom zabránené. Nie vždy bol Putinovou hlásnou trúbou číslo jeden, v roku 2013 bol napríklad ešte proti anexii Krymu, no odvtedy vyrástol a stal sa určujúcou tvárou ruskej vojnovej propagandy.

Solovjov ako moderátor ďaleko presahuje svoje hranice, čo je na druhej strane pre ruskú propagandu dobré. V súvislosti s ukrajinsko-ruskou vojnou napríklad raz vyhlásil: "Čo nám bráni zaútočiť na územie Spojeného kráľovstva a zamerať sa na logistické centrá, z ktorých sú tieto zbrane posielané?"

Povedal tiež: „Ak Macron pošle tanky, preventívne by som zasiahol Francúzsko, keďže ich možno považovať aj za bojujúcu stranu.“

Poslal však aj odkaz Poľsku, že ruské špeciálne jednotky by mali vstúpiť do Varšavy a najnovšie sa vyhrážal Nemecku. "Rusko musí zaútočiť na Nemecko!" vyhlásil a potom pokračoval: "Musíme poslať vojakov do Berlína a nikdy z neho neodísť!"

Solovjov je k Maďarsku zhovievavejší a v jednom prípade dokonca uviedol: Donald Trump, Vladimir Putin a Viktor Orbán zdieľajú spoločné hodnoty. Isté je, že Solovjov, Putinov mediálny vojak, čoskoro urobí ďalšie veľkolepé odhalenie, vediac, že ​​jeho odstrašujúce frázy budú citovať na Západe.

Mnohí si možno spomenú na nedávno zosnulého ruského ultranacionalistického politika Vladimira Žirinovského, ktorý urobil podobné ohromujúce vyhlásenia. Mohol by sa Solovjov čoskoro ocitnúť v Kremli? Ostáva nateraz otvorenou otázkou.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik