Pavel už ide VYHLÁSIŤ VOJNU a oblieka Čechov do MASKÁČOV! Spacifikoval ho Šándor. ALEBO AJ NIE...
17 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Pavel sa vyfarbil! Kandidát na českého prezidenta generál Petr Pavel, i keď pred druhým kolom volieb ešte kreslo hlavy štátu nemá vôbec isté, už presne vie, čo urobí ako prvé na poste najvyššieho veliteľa Armády Českej republiky. Oblečie Čechov a Češky do maskáčov a plnej poľnej a pošle ich na ukrajinský front. "Som vojakom telom i dušou, sme vo vojne, je povinnosťou každého bojaschopného muža, či ženy brániť slobodný svet," uviedol v statuse na sociálnej sieti, ktorý vzápätí stiahol. Reagoval naň však stihol jeho protikandidát Andrej Babiš slovami: "Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat, nie vojak." Oboch spacifikoval bezpečnostný poradca Andor Šándor. "Prezident nemá žiadnu právomoc, pokiaľ ide o vstup krajiny do vojnového konfliktu." Môžu teda naši českí bratia očakávať zmenu šatníku, pušku v ruke a podstatne inú destináciu dovolenky?

Každý padlý Čech bude pre mňa hrdina

Boj dvoch prezidentských kandidátov v Česku pred druhým kolom graduje. A ani z jednej strany to nie je pozitívna kampaň. Je to kampaň polarizovaná, útočná, konfrontačná a negatívna. Treba však usúdiť, že bývalý predseda vojenského výboru Organizácie Severoatlantickej zmluvy medzi rokmi 2015 až 2018 (ako prvý predseda z krajín bývalej Varšavskej zmluvy) a bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky (AČR) – najvyšší vojenský predstaviteľ Armády Českej republiky medzi rokmi 2012 až 2015 Petr Pavel si poriadne zavaril.

Ak teda nehľadá svojich voličov medzi puberťákmi, ktorým sa už zunovalo hrať na počítači vojnové hry, a na oživenie by prijali nejaký reál so zbraňou v ruke a so skutočnými svištiacimi bombami nad hlavou.

"Ukrajina má dostatok zbraní, ale nemôže zvíťaziť vďaka kvantitatívnej prevahe Ruska. Ak vyrovnáme nepomer ľudských síl z 1:4 na 4:4, Rusko porazíme. Sme vo vojne, je povinnosťou každého bojaschopného muža, či ženy brániť slobodný svet pred agresorom," napísal na sociálnej sieti Twitter možný budúci český prezident.

Dajú im aj svoje gate!
Veľká Británia poskytne Ukrajine 100 obrnených vozidiel. Minister obrany Ben Wallace hovorí, že Londýn dá Kyjevu sto obrnených vozidiel, vrátane obrnených transportérov Bulldog. Vyhlásil to v Dolnej snemovni, počas prejavu o... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Milan Laca

Na zmene ústavy sa už pracuje

Ako bývalý vrchný veliteľ síl NATO chce odporučiť ako Parlamentu ČR, tak ostatným predstaviteľom štátov zastúpených v NATO navýšenie vojenskej pomoci Ukrajine, ako v materiálnych, tak v ľudských zdrojoch.

"Vojna prináša obete, ale pre mňa bude každý padlý hrdinom, nie len číslom. Na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú profesionálnu armádu, tak ostatných bojaschopných do boja proti zlu sa už pracuje a ako prezidentovi mi bude cťou toto podporiť a podpísať. Som vojakom telom i dušou a ako vrchný veliteľ AČR k tomu budem mať ústavnú právomoc," neskrýva svoje bojové nadšenie Pavel.

Babiš nezaháľal

Tento volebný prešľap svojho oponenta okamžite využil Pavelov protikantidát politik a podnikateľ slovenského pôvodu, od decembra 2017 do decembra 2021 predseda vlády Českej republiky Anrej Babiš. A na Facebooku zverejnil výrečnú ilustráciu.

Zdroj: FB/Andrej Babiš

"Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat, nie vojak. Prezident Babiš." Toto heslo použil Babiš aj na volebné billboardy. 

Bezpečnostný poradca bojuchtivého generála schladil

„Obávam sa, že nasledujúcich 14 dní kampane bude slušný brutus. Chcel by som len povedať, že prezident nemá žiadnu právomoc, pokiaľ ide o vstup krajiny do vojnového konfliktu. To je vecou Parlamentu, ktorý ako jediný môže odsúhlasiť vyhlásenie vojnového stavu, či schváliť vyslanie vojsk do zahraničia. Je síce vrchným veliteľom ozbrojených síl ČR, jeho vplyv na armádu je skôr formálny a armádu neriadi. Menuje iba náčelníka generálneho štábu,“ napísal na sociálnej sieti brigádny generál vo výslužbe a bezpečnostný poradca, tiež rodený Slovák, Andor Šándor. 

Hatia právnici Pavelovi plány?

Podobne hovoril aj ústavný právnik Jan Kysela. Ten uviedol, že píše na okraj aktuálnej „debaty“ o prezidentovi „mierovom“ a „vojnychtivom“. "Český ústavný poriadok vôbec neobsahuje inštitút vyhlásenia vojny, takže prezident republiky nás do nej nemôže zatiahnuť," poznamenal Kysela.

„Česká ústava zakotvuje vojnový stav pre prípad nášho napadnutia alebo plnenia spojeneckých záväzkov. O vojnovom stave však rozhodujú obe komory Parlamentu absolútnou väčšinou hlasov (101 poslancov a 41 senátorov). Prezident republiky v tomto rozhodovaní žiadnu úlohu nemá,“ dodal Kysela. 

Spomína tiež, že česká ústava tiež upravuje možnosť vysielať ozbrojené sily do zahraničia, resp. prijímať cudzie ozbrojené sily na českom území. „Rozhodovanie o tom však opäť prislúcha obom komorám Parlamentu, prípadne – vo vymenovaných situáciách – vláde. Prezident republiky nemá žiadnu úlohu ani v tomto rozhodovaní,“ prízvukuje Kysela.

"Prezident republiky síce rozhoduje o mobilizácii, avšak jednak na návrh a so súhlasom vlády, jednak len za vojnového stavu, o ktorom rozhodol Parlament," spomenul ďalej Kysela.

EK RUSKU: Nepýtajte poplatky, odmeníme sa vám sankciami!
EK žiada Rusko ukončiť vyberanie poplatkov za prelety nad Sibírou. Európska komisia chce, aby Rusko prestalo účtovať leteckým spoločnostiam poplatky za lety cez Sibír. Informuje o tom agentúra Reuters, s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa Generálneho... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Milan Laca

„Veliteľom Armády ČR je náčelník generálneho štábu, ktorého prezident republiky menuje a odvoláva na návrh vlády. Prezident republiky armádu neriadi, väčší vplyv má iba na hradnú stráž, avšak aj tú riadi náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta republiky. Objem finančných prostriedkov na prevádzku a vyzbrojovanie ozbrojených síl určuje zákon o štátnom rozpočte, ktorý pripravuje vláda a schvaľuje Poslanecká snemovňa. Prezident republiky ho môže nanajvýš vetovať, aj to je však neobvyklé vzhľadom na výrazné dopady na činnosť vlády a štátu vôbec,“ povedal tiež Kysela.

„Prezident republiky vymenuje a povyšuje generálov, schvaľuje základné vojenské poriadky alebo prepožičiava vojenským útvarom prápory. To však nemá žiadny vplyv na to, či je ‚mirotvorca alebo bojovník'. Zhrnutie: Náš ústavný poriadok ani právny poriadok ako taký nezveruje prezidentovi republiky žiadne kompetencie, ktorými by mohol ‚zatiahnuť' Českú republiku do vojny, aj keby si to nakrásne prial,“ zakončil Kysela. 

Je to na Čechoch

Nuž, ako sa zdá, tak odborníci urobili budúcemu potenciálnemu českému prezidentovi Pavelovi škrt cez rozpočet. Navyše, ako vojakovi telom aj dušou a ešte k tomu najvyššiemu vojenskému predstaviteľovi Armády Českej republiky, Pavelovi stav mieru určite nie je príliš po srsti. Veď ako nás kŕmia všetky vojnové americké filmy, tak vojak, ktorý zakúsil vojnu sa už v stave mieru necíti ani sebaisto, ani komfortne, ani sám sebou. 

Čo dodať? Teraz už len musíme čakať na výsledky volieb u našich najbližších susedov. A nebudú to mať veru ľahké. Babiša nám už Česi na Slovensko chceli poslať mnohokrát. Ale chcú naši bratia riskovať stav, keď generál "každým coulem" Pavel prehovorí Parlamentu ČR a bude mobilizovať? Veď na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú profesionálnu armádu, tak ostatných bojaschopných do boja sa už podľa Pavela pracuje!

Dozvieme sa to všetci už o pár dní.

Zdroj: Parlamentní Listy, FB/Andrej Babiš, FB/Andor Šándor, FB/Jan Kysela, Twitter/Petr Pavel

Robia si z nás žarty? POPLETENÁ Čaputová chce podporovať Zelenského bezzubú VÝZVU NA KAPITULÁCIU!
ZELENSKÉHO NÁVRH NIE JE MIEROVÝ PLÁN, ALE BEZZUBÁ VÝZVA NA KAPITULÁCIU ODSÚDENÁ NA NEÚSPECH! Začal svoj status na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. A naša popletená prezidentka ho mieni podporovať! Názor Eduarda... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme