EK RUSKU: Nepýtajte poplatky, odmeníme sa vám sankciami!
16 | 01 | 2023 I Milan Laca

EK žiada Rusko ukončiť vyberanie poplatkov za prelety nad Sibírou.

Európska komisia chce, aby Rusko prestalo účtovať leteckým spoločnostiam poplatky za lety cez Sibír. Informuje o tom agentúra Reuters, s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa Generálneho riaditeľstva pre dopravu Európskej komisie Henrika Hololeia.
Optimista

"Ak jedného dňa budeme mať príležitosť vidieť otvorenie ruského vzdušného priestoru, jedna vec by mala zmiznúť - transsibírske licenčné poplatky  - platby medzinárodných spoločností za lety ", povedal Hololei.

Sankcie ZLYHALI: Británia nakupuje viac „indickej“ ropy z RUSKA!
Británia uprostred sankčnej vojny Západu proti Rusku navyšuje nákupy indických destilátov, ale veľa z nich je zrejme rafinované z ruskej produkcie predávanej so zľavou do Indie, informuje Breitbart. Hoci panuje všeobecný názor, že Rusko sa od... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Z histórie

Po začiatku ruskej "špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine" vo februári minulého roka, mnohé európske krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. Moskva reagovala obmedzením letov pre letecké spoločnosti z 36 štátov,  vrátane Rakúska, Albánska,  Belgicka, Bulharska, Britských Panenských ostrovov, Veľkej Británie, Maďarska, Nemecka, Gibraltáru, Grécka, Dánska, Írska, Islandu, Španielska, Talianska, Kanady, Cypru, Lotyšska, Litvy, Chorvátska, Českej republiky, Švédska, Estónska a ďalších. Cez Rusko však naďalej lietali blízkovýchodné a čínske letecké spoločnosti.

Poplatky

Transsibírske licenčné poplatky  zaviedli  ešte v sovietskych časoch. Zahraničné letecké spoločnosti, lietajúce medzi Európou a Áziou, využívali trasy cez Rusko, aby ušetrili čas. Lety bez medzipristátia nad Sibírou sú spoplatnené už od 70. rokov minulého storočia. Rusko naďalej spoplatňovalo lety cez Sibír, keďže Brusel neumožnil ruským aerolinkám lietať na vnútroštátnych linkách EÚ. Vo svojom telegramovom kanáli to uviedol podpredseda Rady federácie Konstantin Kosačev. „Po vstupe do WTO (Svetovej obchodnej organizácie) bolo Rusko pripravené revidovať mechanizmus transsibírskych licenčných poplatkov, ale dohoda medzi Ruskom a EÚ nikdy nenadobudla platnosť. Brusel nesplnil svoj sľub, že umožní ruským leteckým spoločnostiam prevádzkovať vnútroštátne lety EÚ,“ napísal Kosačev.
 

Čo na to Rusi?

Ruský letecký expert Roman Gusarov vyhlásil, že v dôsledku odvetných sankcií ruskej Fedrálnej agentúry pre leteckú dopravu,  ktorá obmedzila lety v ruskom vzdušnom priestore pre spoločnosti z 36 krajín, utrpelo najviac Fínsko. Pripomenul, že kvôli zákazu letov nad ruským územím musí okolo Ruska lietať veľké množstvo európskych spoločností. To platí nielen pre prepravu cestujúcich, ale aj tovaru a nákladu. Za príklad krajín, ktoré vôbec nemôžu lietať, Gusarov označil Fínsko. Jeho poloha je taká, že zo všetkých strán má Rusko.

ZBYTOČNÁ SNAHA? Američania cvičia Ukrajincov v Nemecku
V Nemecku sa v nedeľu pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, informuje TASR. Bývalý zpravodajský... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme