Robia si z nás žarty? POPLETENÁ Čaputová chce podporovať Zelenského bezzubú VÝZVU NA KAPITULÁCIU!
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

ZELENSKÉHO NÁVRH NIE JE MIEROVÝ PLÁN, ALE BEZZUBÁ VÝZVA NA KAPITULÁCIU ODSÚDENÁ NA NEÚSPECH! Začal svoj status na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. A naša popletená prezidentka ho mieni podporovať!

Názor Eduarda Chmelára prináša redakcia HD s malými úpravami.

Zuzana Čaputová sa na sociálnej sieti pochválila, že Volodymyr Zelenskyj jej dnes zablahoželal „k 30. výročiu vzniku Slovenska“. No, ja pevne verím, že to takto nepovedal a že len naša prezidentka, ktorá už neraz preukázala, že vie o svojej vlasti žalostne málo, sa pomýlila. V opačnom prípade jej treba vysvetliť, že pred 30 rokmi nevzniklo Slovensko, ale nezávislá Slovenská republika, že svet sa nezrodil s ňou a Slovensko je oveľa staršie, ako siaha jej historická pamäť.

Hlava štátu by mala Slovensko reprezentovať aj tak, že bude aspoň tušiť, odkiaľ sme prišli a kam smerujeme. No a čo sa týka samotného ukrajinského prezidenta, sme vysoko poctení, že nás východný sused, „najlepší priateľ“ (ako zvykne hovoriť jedna naša citlivo vnímajúca pani) nám zablahoželal k významnému štátnemu sviatku až po dvoch týždňoch, keď už dorazili gratulácie aj z Austrálie a Papuy-Novej Guiney. 

Oveľa dôležitejší ako popletená prezidentka, je dokument, na ktorý reagovala. Prezidentka sa pochválila, že Volodymyr Zelenskyj jej predstavil svoj „desaťbodový plán, ktorý má nastoliť spravodlivý mier“ a že Slovensko ho podporí. Tak som si ten slávny „mierový plán“, o ktorom sa v slovenských médiách toľko hovorí, ale nikto ho neuverejnil, prečítal za vás. A poviem vám, že čakal som všeličo, ale taký paškvil som už dávno nečítal. V prvom rade, takto mierový plán nevyzerá. Každý plán na zastavenie bojov predpokladá mierovú dohodu.

Zdroj: FB/Eduard Chmelár

Z koho si robia žarty?

To, čo spísali v Kyjeve (teda, aspoň dúfajme, že tam, a nie vo Washingtone, keďže Joe Biden na Zelenského návrh reagoval, že má presne takú istú víziu ako on) však nie je návrh dohody, ale ultimátum, ktoré vyznieva, akoby už ukrajinská armáda stála pred Moskvou a diktovala si podmienky. Lenže, napriek ohlušujúcej mediálnej propagande, v takomto postavení Ukrajina nie je. Zvlášť „humorne“ vyznievajú body, v ktorých ukrajinská strana požaduje obmedzenie cien ruských energetických zdrojov, garanciu potravinovej bezpečnosti a postavenie ruských predstaviteľov pred súd. A na tento „mierový plán“ chcú nalákať súhlas Moskvy? Z koho si robia žarty? Na tomto mieste si niečo vyjasnime.

Chmelár: Čaputová pokračuje v IGNORÁCII! Jeden MEDZINÁRODNÝ ŠKANDÁL jej nestačil?
PREZIDENTKA IGNORUJE DRUHÚ NAJVÄČŠIU SVETONÁZOROVÚ SKUPINU NA SLOVENSKU! Skonštatoval to vo svojom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Názor Eduarda Chmelára prináša redakcia HD v plnom znení. Medzinárodný... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

To, čo predkladá Kyjev, nie je mierový plán, ale podmienky kapitulácie

Je to napísané presne tak, aby to Moskva odmietla. Ak ste vo vojne a chcete dosiahnuť mier, musíte v prvom rade navrhnúť rokovanie, nie ultimatívne požiadavky. Ak sa rokovanie podmieňuje požiadavkami voči druhej strane, zvyčajne sa takýto návrh nepovažuje za úprimný a stroskotá skôr, ako sa rokovania začnú. Snaha Ukrajiny obnoviť územnú celistvosť a dosiahnuť prepustenie väzňov je úplne legitímna a prirodzená.

Ako základ mierového rokovania však poslúži iba v prípade, ak má druhej strane čo ponúknuť. Minimálne od summitu NATO v Bukurešti v roku 2008 sú požiadavky Ruska jasné: bezpečnostné záruky spočívajúce v garancii, že sa Ukrajina nestane členom Severoatlantickej aliancie. Súčasný riaditeľ CIA a vtedajší veľvyslanec USA v Moskve William Burns vie od najvyšších predstaviteľov Ruska minimálne pätnásť rokov, že toto je pre Moskvu červená čiara a najvyšší stupeň ohrozenia. Napriek tomu Spojené štáty s pozvánkou Kyjeva do NATO vytrvalo provokovali, vyzbrojovali Ukrajincov a tlačili sa k ukrajinským hraniciam – toľko k propagandistickej téze, že táto vojna vraj nebola „ničím vyprovokovaná“.

Zelenskyj svoj „mierový plán“ najprv nepredložil ruskej strane, ale Spojeným štátom, chce usporiadať vo februári „mierový summit“, na ktorý pozval západných spojencov, snaží sa tam zlákať niektoré štáty skupiny G20, ale nerokuje seriózne s Moskvou. Za týchto okolností sa niet čomu čudovať, že hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na adresu týchto aktivít lakonicky poznamenal, že „zatiaľ žiadny mierový plán nie je“. Zdá sa teda, že z toho nebude nič iné, len ďalší propagandistický hurhaj, ktorý Ukrajina využije na to, aby vyžmýkala zo spojencov ďalšie miliardy. Toto celé nemôžu myslieť vážne.

Volodymyr Zelenskyj a jeho NÁVRH ZUZANE ČAPUTOVEJ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach, informuje TASR. "S... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Západní spojenci si musia ujasniť, čo vlastne chcú dosiahnuť

Áno, Rusko je agresor. Áno, Rusko napadlo suverénny štát. Áno, Rusko pácha vojnové zločiny. To všetko je neodpustiteľné. Ale tento konflikt je už dávno neúnosný, náklady sú také gigantické, že prakticky každý mesiac musíme dotovať štátny rozpočet Ukrajiny, inak by sa ten štát dávno zrútil, a ak niečo neurobíme, hrozí, že prerastie do niečoho oveľa horšieho, než bola druhá svetová vojna.

Z tohto hľadiska si treba uvedomiť, že skutočné mierové plány, ako bol ten Kissingerov alebo plán mexického prezidenta Lópeza Obradora neboli „proruské“. Oni v podstate hovoria: zastavte vojnu skôr, kým sa Ukrajina nedostane do stavu, v ktorom sa už nebude dať nič robiť. Preto si aj Európa, ktorá v tomto konflikte stále nehrá vlastnú hru, musí ujasniť: je cieľom zničiť Rusko alebo zastaviť vojnu? Chceme pokračovať v krviprelievaní, napriek státisícovým obetiam a totálnej devastácii ukrajinskej infraštruktúry - alebo chceme smerovať k prímeriu a začať vyjednávať o mieri? Nech to politici jasne povedia a nech formulujú vlastné predstavy, ako to dosiahnuť.

Toto, čo tu trúsi Zuzana Čaputová a jej podobní, sú prázdne, neúčinné a zbytočné frázy

Ak chceme mier, nemôžeme predsa pasívne čakať na to, čo si zmyslí kyjevský režim, ktorý zjavne nie je schopný racionálne uvažovať. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyhlásil na adresu západných spojencov, že „nikto neurobil pre Ukrajinu dosť“. Takáto extrémna nevďačnosť nemá v svetových dejinách obdoby.

Správne by malo byť – nikto nikdy nedal žiadnemu bojujúcemu štátu toľko finančných a materiálnych prostriedkov, koľko dostala Ukrajina – ale čo s tým, keď tamojší režim má pocit, že by sme ho mali všetci živiť? V tejto situácii sa žiada od svetových politikov aktívnejší diplomatický prístup. Mrzí ma, že máme prezidentku, ktorá nie je ani schopná, ani ochotná byť „poslom mieru v srdci Európy“ (ako nás k tomu vyzval pápež František). 

Mier si však vyžaduje aktívny prístup. Ak Ukrajina a Rusko nie sú schopní sa dohodnúť ani len na stretnutí, mali by sme im k tomu pomôcť. To je oveľa viac ako prikyvovať na každé agresívne ultimátum, ktoré sa ozve z Kyjeva.

Scholz sa obáva, že prevozom tankov vyvolá Putinov hnev
Medzinárodný tlak na nemeckého kancelára, aby rozhodol, či Nemecko podporí Ukrajinu tankami, sa stupňuje. Berlín sa doteraz zdržiaval a hoci na základe nedávnych vyjadrení nemeckých ministrov by mohlo dôjsť k zmene postoja nemeckej vlády, konečné... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Čaputová: Slovensko Zelenského podporí!

"Volodymyr Zelenskyj mi dnes v telefonáte zagratuloval k 30. výročiu vzniku Slovenska a všetkým našim občanom poprial v novom roku všetko dobré. Poďakoval za podporu, ktorú Ukrajine poskytujeme, vrátane pomoci ľuďom, ktorých vojna vyhnala z jeho krajiny.

Ruská invázia u nášho východného suseda trvá už takmer rok a situácia na fronte, najmä na východe, ostáva naďalej veľmi vážna. Prezidenta som ubezpečila, že v podpore Ukrajiny budeme naďalej pokračovať v rámci možností a kapacít, ktoré máme.

Prezident mi predstavil desaťbodový plán, ktorý má dosiahnuť spravodlivý mier, a ktorý je v súlade s Chartou Organizácie Spojených národov. Všetky kroky, ktoré povedú k ukončeniu tejto brutálnej vojenskej agresie Ruska a nastoleniu trvalého mieru na Ukrajine, ako Slovensko podporíme," napísala prezidentka pred pár dňami na sociálnej sieti.

Euro-atlantické nadšenie
„Budeme vyvíjať tlak na Kremeľ tak dlho, ako to bude potrebné“. Spojené štáty a Európska únia pravidelne deklarujú zvýšenie sankčného tlaku na Rusko a všetkých, ktorí mu pomáhajú v konfrontácii s kolektívnym Západom. Ursula vie svoje Oznámenie o... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme