Chmelár: Čaputová pokračuje v IGNORÁCII! Jeden MEDZINÁRODNÝ ŠKANDÁL jej nestačil?
12 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

PREZIDENTKA IGNORUJE DRUHÚ NAJVÄČŠIU SVETONÁZOROVÚ SKUPINU NA SLOVENSKU! Skonštatoval to vo svojom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára prináša redakcia HD v plnom znení.

Medzinárodný škandál Čaputovej

Zuzana Čaputová dnes (12.1.) tradične prijala na novoročnom stretnutí zástupcov cirkví a náboženských spoločností pôsobiacich na Slovensku. Boli medzi nimi aj také, ktorých počet neprekračuje tristo členov. Pripomínam to preto, lebo táto pani výslovne odmietla prijať zástupcov najstaršej a najväčšej organizácie združujúcej svetských humanistov, hoci ju o to niekoľkokrát žiadali, a medzinárodný škandál spôsobila tým, že v roku 2021 odmietla prijať prezidenta Európskej humanistickej federácie, ktorý bol na historicky prvej návšteve Slovenska.

Na Slovensku je podľa posledného sčítania ľudu takmer štvrtina obyvateľov bez náboženského vyznania. Podľa čl. 1 Ústavy SR sa Slovenská republika neviaže na nijaké náboženstvo. Tento základný zákon štátu však nebol nikdy dodržiavaný.

Naopak, v praxi prevláda klerikalizmus, čiže prerastanie štátu a cirkvi spojené so zneužívaním náboženstva na politické ciele. Práve Zuzana Čaputová to robí pravidelne, keď si z posolstiev pápeža Františka vyberá to, čo sa jej hodí a vyzdvihuje výlučne populárne katolícke autority. Je tragikomické, že v tejto situácii majú ultrakonzervatívci pocit, že kresťania sú na Slovensku prenasledovaní. Nuž, ešteže nie sme katolíci, vďaka tomu nie sme prenasledovaní, ale ignorovaní...

Michelko: Čaká nás TAKÉTO PANOPTIKUM na čele s Hegerom?
Situačná správa ku kríze: Špekulácie okolo novej 76-ky dostávajú jasné kontúry. Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti spisovateľ, publicista a politológ Roman Michelko. Názor Romana Michelka prináša redakcia HD v plnom... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Nie každý ateista je humanista

Preto vyzdvihujem činnosť tých združení, ktoré sa nezameriavajú na prvoplánovú kritiku náboženstva, ale rozvíjajú pozitívne zásady humanistickej etiky, ako to robí napríklad združenie svetských humanistov Prometheus. Ale nie je možné, aby boli v právnom štáte, ktorý má ústavne zakotvený sekulárny, teda nábožensky a svetonázorovo neutrálny charakter, dlhodobo porušované základné princípy, na ktorých nezávislá Slovenská republika vznikla. Preto si pomôžem parafrázou toho, čo zdôrazňujú kresťania, ktorí sa cítia byť na Slovensku prenasledovaní...

Jednou z ciest je nezmĺknuť, ale jasne povedať, kto som a za čím stojím. Ostať jednoducho slobodný. Hovoriť o tom, čo humanizmus priniesol svetu. Nie je toho málo. Poukazovať na to, čo dobrého každý deň robia humanisti. Kráčať životom slobodne a hrdo. Nenaletieť na staré klerikálne triky o tom, že kto neverí v boha, nemá morálku a že cirkvi v minulom režime prenasledovali, preto sa už nijaký ateista nemá právo ozvať. My nie sme zodpovední za zločiny komunistov. Ak by to tak bolo, všetci veriaci ako dedičia inkvizícií, honu na čarodejnice a križiackych výprav by museli navždy mlčať.

Zdroj foto: FB/Eduard Chmelár

Vážim si úprimne a hlboko veriacich ľudí, ktorí sa usilujú každý deň napĺňať svoje hodnoty. Často si s nimi rozumiem viac ako s militantnými antiteistami. A preto verím, že aj oni chápu, že sloboda svetonázoru znamená navzájom sa rešpektovať a podporovať v spoločnom mravnom raste.

Ignorovať alebo ostrakizovať po katolíkoch najväčšiu svetonázorovú skupinu obyvateľstva na Slovensku, neprizývať ich k riešeniu morálnych problémov našej spoločnosti a správať sa k nim ako k menejcenným, ktorí tu nemajú legitímne miesto, považujem za politické hulvátstvo. Nehovoriac o tom, že úrad splnomocnenkyne vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anny Záborskej sa o týchto ľudí vôbec nezaujíma.

Banášov JASNÝ ODKAZ Hegerovi: Prestaňte ZASMRADZOVAŤ verejný priestor!
ZBAĽTE SA A ŤAHAJTE KADE ĽAHŠIE! Presne toto poradil vo svojom statuse na sociálnej sieti dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi a jeho kompánii spisovateľ Jozef Banáš. Podľa prozaika, dramatika, diplomata a politika Banáša ani tí... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme