Euro-atlantické nadšenie
15 | 01 | 2023 I Milan Laca

„Budeme vyvíjať tlak na Kremeľ tak dlho, ako to bude potrebné“.

Spojené štáty a Európska únia pravidelne deklarujú zvýšenie sankčného tlaku na Rusko a všetkých, ktorí mu pomáhajú v konfrontácii s kolektívnym Západom.

Ursula vie svoje

Oznámenie o novom balíku reštriktívnych opatrení predstavila na tlačovej konferencii 10. januára Ursula von der Leyen, ktorá prehovorila po podpise tretej deklarácie EÚ/NATO, spolu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a predsedom Európskej rady Charlesom  Michelom.

 Zatlačíme!

„Budeme vyvíjať tlak na Kremeľ tak dlho, ako to bude potrebné, s použitím prísneho režimu sankcií. Tieto sankcie rozšírime na tých, ktorí vojensky podporujú ruskú vojnu, ako je Bielorusko alebo Irán. Objasnila : "V reakcii na úlohu Bieloruska v tejto ruskej vojne na Ukrajine, prídeme s novými sankciami proti Bielorusku."

Sankcie 

Európska únia uvalila na Bielorusko šesť balíkov sankcií. Na Západe sú postihnutí nielen politici a vlajkové lode bieloruského verejného sektora ale tiež súkromný biznis.  Rok predtým EÚ zablokovala dovoz a tranzit kľúčových bieloruských exportov cez svoje územie – ropných produktov, potašových hnojív a dreva. V solidarite s EÚ a USA začal oficiálny Kyjev otvorene kradnúť dodávky z Bieloruska, vrátane tranzitného nákladu, ktorý už bol predaný do tretích krajín, spolu s autami, či vagónmi.

Zastropovali

Potom sa kolektívny Západ zameral na Rusko a zaviedol notoricky známy „cenový strop“ na ruské uhľovodíky. Rozhodnutie urobili samozvaní učitelia „trhovej ekonomiky“. Ukázalo sa však, že neexistuje žiadna „neviditeľná ruka trhu“.

Lukašenko sa im vysmial

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko neverí v „neviditeľné ruky“. Pred oznámením siedmeho balíka sankcií EÚ vyhlásil: „Naši protipartneri už urobili všetko, čo sa dalo zakázať a obmedziť, dokonca na ich vlastnú škodu." Potvrdil spojenecké vzťahy s Ruskom, vrátane operácie na Ukrajine. Poďakoval sa  Moskve za finančnú podporu a uistil, že Rusko sa môže spoľahnúť na Bielorusko v boji proti západnej agresii

Robte, čo chcete! 

Oficiálny Minsk zašiel ešte ďalej. V decembri 2022 legálne povolil využívanie duševného vlastníctva zahraničných spoločností bez rešpektovania ich práv a legitímnych záujmov. Požičovne filmov a hudby, „pirátsky“ softvér a mnohé ďalšie sú teraz v Bielorusku legalizované.

A výsledok? 

Do konca roka 2022 prežili ekonomiky Ruska aj Bieloruska. V štáte Únie nebol žiadny hladomor, žiadna masová nezamestnanosť, žiadny logistický kolaps, žiadne prudké znehodnotenie národných mien. HDP Bieloruska a Ruska klesol o necelých 5 %. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme