Scholz sa obáva, že prevozom tankov vyvolá Putinov hnev
14 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Medzinárodný tlak na nemeckého  kancelára, aby rozhodol, či Nemecko podporí Ukrajinu tankami, sa stupňuje. Berlín sa doteraz zdržiaval a hoci na základe nedávnych vyjadrení nemeckých ministrov by mohlo dôjsť k zmene postoja nemeckej vlády, konečné rozhodnutie je na Scholzovi a ten je zatiaľ veľmi opatrný.

Denník Financial Times zverejnil podľa maďarského portálu Mandiner, dlhý článok o tom, prečo Nemecko ešte nedodalo tanky Ukrajine.

Nemci doteraz Ukrajine ponúkali najmä obranné bojové vozidlá. 

Vláda povedala nie dodávkam útočných Leopardov. Presun tohto typu ťažkej výzbroje do nečlenského štátu NATO podľa Scholza môže uskutočniť len Nemecko spolu so svojimi aliančnými partnermi. Podľa tejto teórie by bol súhlas Nemcov potrebný aj na to, aby Ukrajina dostala tanky Leopard, ktoré Kyjevu ponúkol poľský prezident Andrzej Duda.

Bez podpisu Olafa Scholza môže teda prestup Leopardov zlyhať

Kancelárska strana SPD prirodzene podporuje Scholza, ale dve menšie koaličné strany Strana zelených a FDP požadujú zvýšenú podporu pre Ukrajinu.

Andrzej Duda tiež potvrdil, že na to, aby sa Leopardi dostali na Ukrajinu, je nevyhnutné povolenie výrobnej krajiny, teda nemeckého štátu.

Dodal, že Poľsko plánuje dodávku v rámci medzinárodnej koalície, konkrétne s cieľom zabezpečiť, aby sa na dodávke tankov podieľali aj ďalšie krajiny.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!