Ďalšie raketové útoky na Ukrajinu
05 | 12 | 2022 I Milan Laca

Ukrajina informovala o raketových útokoch na energetickú infraštruktúru.

Spoločnosť Ukrenergo oznámila raketové útoky na zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny.

Údery 
"Nálet pokračuje. Ukrajina zažíva ôsmy masívny raketový útok. Žiaľ, už dochádza k útokom na energetickú infraštruktúru a s tým súvisiacim núdzovým výpadkom prúdu," uviedol Ukrenergo vo svojom príspevku na Facebooku. Jeden z kriticky dôležitých objektov vo Vinnici zasiahol úder. Nad postihnutým objektom stúpal dym. Podľa niektorých informácií , objekt priamo súvisí s prepravou vojenského nákladu po železnici.
Kam udreli

Niekoľko rakiet zasiahlo aj Odesu. Jeden zo zásahov vyvolal obrovský požiar. Nad mesto stúpalo niekoľko stĺpov dymu, ktoré boli viditeľné z jeho rôznych častí. Všetky čerpacie stanice zostali bez energie, centralizované zásobovanie vodou v meste sa zastavilo. Prestali pracovať všetky kotolne, zastavila sa všetka električková doprava.

Ruský "mlynček na mäso"
Úplný kolaps taktiky NATO na Ukrajine a Surovikinov „ruský mlynček na mäso“ Kyjevský režim vrhá zálohy smerom k Arťomovsku, v snahe zastaviť postup ruskej armády. Využíva pri tom pokročilú taktiku Severoatlantickej aliancie, píše osnmedia.... Čítať ďalej
05 | 12 | 2022 | Milan Laca

Útoky na sklady
Ruské jednotky zaútočili na vybavenie, muničné sklady a palebné pozície ukrajinskej armády v Záporoží, uviedol v Telegrame Volodymyr Rogov, člen hlavnej rady regionálnej správy. Podľa predbežných informácií boli účelom úderov sklady vojenskej techniky a munície, palebné pozície Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj infraštruktúrne objekty. 
Ďalšie oblasti

V okolí Krivého  Rogu, v zariadeniach, ktoré aktívne využívali ukrajinské jednotky, burácalo viaceru výbuchov. Internet opäť skolaboval vo väčšine regiónov Ukrajiny. Núdzové výpadky prúdu  znovu zaviedli v Kyjeve, Žitomyre a Odese.

Ukrajinské médíá hlásia 

V mnohých regiónoch Ukrajiny došlo k výbuchom a fungovala protivzdušná obrana. Telegramové kanály písali o zásahoch protivzdušnej obrany v regiónoch Vinnyca, Čerkasy a Kyjev. Predtým masmédiá písali o úspešných zásaoch protivzdušnej obrany v Charkovskej oblasti. Korešpondenti UP informovali o výbuchoch v Odese a regióne.  Protivzdušná obrana pôsobila v oblasti Kyjeva, ale stále tam prilietali rakety.

Poplachy

Primátor Odesy Maksym Marčenko oznámil, že nepriateľ odpálil rakety. "Žiadam obyvateľov regiónu, aby neignorovali vzdušný poplach a okamžite sa ukryli". Aj primátor Mykolayiva oznámil, že vo vzduchu boli spozorované nepriateľské riadené strely. Starosta Kremenčuku Maletsky poznamenal, že útoky na energetické zariadenia sú možné. Vyzval občanov, aby pozatvárali okná a čo najviac udržali teplo v priestoroch. Z Vinnickej oblasti hlásili, že nad Ukrajinou bolo vo vzduchu veľa nepriateľských rakiet.

Emanuel Macron SI TO VYŽERIE za vyjadrenie o Rusku
Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a pobaltských štátov v nedeľu kritizovali francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho vyjadrenia, že Rusku by mali byť poskytnuté bezpečnostné záruky v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine.... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik