Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku v ČR
04 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinskí vojaci sa už zúčastňujú na výcviku vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v Olomouckom kraji v ČR. Celkom by sa ich na výcviku malo zúčastniť 4000. 

Náčelník Generálneho štábu Armády ČR generál Karel Řehka pre iDnes.cz potvrdil, že ukrajinskí vojaci sa už nachádzajú v tomto výcvikovom priestore na severovýchode ČR.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR tento výcvik schválila v utorok 29. novembra. Konať by sa mal do konca budúceho roka v piatich štvortýždňových turnusoch. Na každom výcvikovom turnuse by sa mohlo zúčastniť až 800 vojakov.

"Prioritou je pomoc s výcvikom ukrajinských vojakov, a to v záujme úspešného boja proti ruskému agresorovi," uviedla v pléne česká ministerka obrany Jana Černochová.

Cvičenie vychádza z dvojstrannej dohody českej a ukrajinskej vlády; v budúcnosti však bude zaradený pod asistenčnú misiu EÚ, píše iDnes.cz.

Európska únia asistenčnú misiu pre Ukrajinu zameranú na výcvik jej vojakov na území členských krajín EÚ schválila v novembri.

TASR správu prevzala v nedeľu zo spravodajského servera iDnes.cz.

Nemecko ponúka záchrannú sieť, Slovensko "pomáha" ďalším zdaňovaním
Poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS) na sociálnej sieti jednoducho zhrnul, aké sú momentálne podmienky na podnikanie na Slovensku. Kritizuje neisté legislatívne prostredie, príliš mnoho zmien, ktoré vláda schvaľuje bez ohľadu na názor odborníkov a... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik