Nemecko ponúka záchrannú sieť, Slovensko "pomáha" ďalším zdaňovaním
04 | 12 | 2022 I Alica Kočišová

Poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS) na sociálnej sieti jednoducho zhrnul, aké sú momentálne podmienky na podnikanie na Slovensku. Kritizuje neisté legislatívne prostredie, príliš mnoho zmien, ktoré vláda schvaľuje bez ohľadu na názor odborníkov a tiež privysoké dane. Na informáciu, že niektoré nemecké podniky chcú stiahnuť veľkú časť výroby späť do Nemecka reaguje slovami: "nemôžeme podnikateľom hádzať pod nohy polená a potom čakať, že bude náš trh zaujímavý pre investorov".

Marián Viskupič vo svojom príspevku zdieľa článok týždenníka Trend.

V tom sa uvádza, že k tomu, že niektoré nemecké podniky plánujú stiahnuť veľkú časť svojej slovenskej výroby späť do Nemecka prispieva naše príliš neisté legislatívne prostredie, príliš mnoho zmien, ktoré vláda schvaľuje bez odborných diskusií i privysoké dane. Zároveň má byť dôvodom aj nedostatočná podpora priemyslu zo strany štátu v súvislosti s energetickou krízou. Aj keď odznievajú rôzne návrhy pomoci zo strany štátu, deje sa tak iba na tlačových konferenciách, do legislatívnej formy  nie sú dotiahnuté a do praxe už vôbec nie.

TOMÁŠ TARABA PREKLADÁ NEPOCHOPITEĽNÝ NÁVRH zmeny v Trestnom zákone. ČO SI DOVOLIL?
Schválenie zmien v Trestnom zákone z dielne nezaradeného poslanca parlamentu Tomáša Tarabu by znamenalo drastické zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť. Upozorňuje na to Nadácia Zastavme korupciu. Kritizuje aj navrhované zmeny v Trestnom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Nemci ponúkajú "záchrannú sieť", Slovenská vláda ďalšie zdaňovanie 

Na rozdiel od našej vlády ponúkol nemecký kancelár Olaf Scholz nemeckým firmám rôzne záchranné balíčky a výhody. Proti vysokým energiám poskytne Nemecko nemeckým spoločnostiam až dvesto miliárd eur a ďalšie výhody. To samozrejme láka aj nemecké podniky na Slovensku, ktoré avizujú stiahnutie časti výroby z nášho trhu. Viskupič k tomu uvádza, aké podmienky na podnikanie máme aktuálne my.

"Z pohľadu investorov sa Slovensko radí medzi menej atraktívne krajiny EÚ. Firmy a veľké spoločnosti budú zvažovať presuny do krajín, ktoré im poskytnú lepšie podmienky." Dodáva, že máme niekoľko nemeckých priemyselných firiem, ktoré zamestnávajú približne 120-tisíc ľudí na Slovensku a pritom, napriek súčasnej situácii máme v parlamente návrhy zákonov na ďalšie zdaňovanie z plynovodov a ruskej ropy, ako aj zákon o osobitnom odvode z podnikania.

"Neustále to hovorím dokola, nemôžeme podnikateľom hádzať pod nohy polená a potom čakať, že bude náš trh zaujímavý pre investorov." 

Viskupič to vysvetľuje jednoduchou rovnicou: "Zvyšovanie daní + odvodov = odchod investorov z nášho trhu + prepúšťanie zamestnancov."

ODPADNETE NA ČO PRIŠLI V PARLAMENTE!
Spojenie volieb do Európskeho parlamentu a druhého kola voľby prezidenta na jeden termín už nemá v koalícii podporu. Parlamentom ešte v novembri neprešla novela Ústavy SR, ktorá by to predpokladala. Poslanec Milan Vetrák (OĽANO) tvrdí, že dôvodom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Výzva rezortu hospodárstva nemusí byť postačujúca

Ako ďalej uvádza Trend, výzva rezortu hospodárstva pod vedením Karola Hirmana na dotácie cien elektriny a plynu v celkovej výške 359,8 milióna eur nemusí nemeckým firmám na Slovensku stačiť. Odchod významných investorov by pritom mal výrazný dopad na zamestnanosť, ale aj na domácich podnikateľov, ktorí fungujú ako drobní subdodávatelia. 

Na to, že situácia je vážna, upozorňujú aj zástupcovia zväzov. "Už teraz máme indície, že niektoré nemecké podniky chcú stiahnuť veľkú časť výroby späť do Nemecka. To by mohlo negatívne zasiahnuť subdodávateľské firmy a vyvolať vlnu prepúšťania,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Andrej Lasz. Tvrdí, že v čo možno najkratšom čase potrebuje Slovensko prijať a spustiť také podporné schémy pomoci firiem, ktoré budú porovnateľné s okolitými priemyselnými štátmi.

Kaczyński obvinil Nemcov, že chcú opäť vládnuť Európe
Predseda hlavnej poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński v sobotu odsúdil údajnú nadvládu Nemecka v Európe. Západného suseda Poľska obvinil, že sa snaží mierovými spôsobmi uskutočniť "plány, ktoré chcel kedysi... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Slovensko potrebuje rovnaké podmienky, inak nemá šancu byť konkurencieschopné

Nemecké firmy láka k návratu do Nemecka nielen ekonomicky stabilnejší a predvídateľný trh, ale aj výška pomoci štátu. Nemecký parlament totiž ešte v októbri tohto roka schválil 200 miliárd eur na reguláciu vysokých cien energií a financovanie úľav. Ako pre Trend uviedol A. Lasz, slovenské podniky potrebujú mať rovnaké podmienky, ako ostatné štáty Európskej únie, aby mohli byť konkurencieschopné, v opačnom prípade sa materské koncerny začnú so svojimi výrobami presúvať tam, kde to pre ne bude výhodnejšie. 

ZVOLEBNIEVA SA? DZURINDA TO s návratom do politiky MYSLÍ VÁŽNE
Mimoparlamentná strana Spolu bude mať 10. decembra v Senci snem. Riešiť má stratégiu postupu do najbližších parlamentných volieb. Šéf strany Miroslav Kollár hovorí o spolupráci stredopravých strán. Na sneme vystúpil aj expremiér Mikuláš Dzurinda.... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik