Boje na Ukrajine
28 | 11 | 2022 I Milan Laca

Boje na fronte na Ukrajine neustávajú.

"Ruské jednotky sa snažia postupovať v smere Lyman, Bachmut a Avdiiv a v smere Kupjan, Záporožie, Kryvoriz a Cherson sa snažia dať odpor obrancom Ukrajiny." Generálny štáb ukrajinskej armády  informoval, že "počas 278. dňa totálnej vojny, ruskí útočníci vykonali asi 10 útokov z raketových systémov na pozície ukrajinských jednotiek a civilné objekty. Stále existuje hrozba, že nepriateľ spustí raketové útoky na zariadenia kritickej infraštruktúry hlboko na území Ukrajiny. Nepriateľ najmä udržiava v pohotovosti leteckú skupinu a lode na podpaľovanie riadených striel".

Zdroj: Southfront.org

Front

Na smeroch Volyň, Polis a Siver sa situácia výrazne nezmenila a nezistili  žiadne známky formovania nepriateľských útočných skupín. V smere Slobožansk ruskí okupanti ostreľovali mínometmi a raketovým delostrelectvom okolie  osád Kozača Lopan, Strylecha, Ohirceve, Budarka a Chugunivka v Charkovskej oblasti. V smere na Kupjansk nepriateľ bráni predtým obsadené línie. V oblasti osád Kupjansk, Tabaivka, Krokhmalne a Berestov v Charkovskej oblasti vykonával ostreľovanie z mínometov a raketových diel. Ruskí okupanti počas raketového útoku poškodili prečerpávaciu stanicu v Chersonskej oblast.

Kyjev chystá návrat Krymu
Bývalý veliteľ ukrajinských vzdušných síl Zabrodskij oznámil, že Kyjev sa pripravuje obsadiť Krym do roku 2023. Ukrajina pripravovala operáciu na vrátenie Krymu do roku 2023. Píše o tom The Economist. Článok sa odvoláva na bývalého veliteľa... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Milan Laca

Bojujú aj ženy 

Na Ukrajine zahynulo na fronte 101 žien, 50 je nezvestných a 100 bolo zranených. Počas šiesteho ženského fóra to oznámil minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Celkovo v ukrajinskej armáde v súčasnosti slúži 59 786 žien, 18 000 žien sú civilné zamestnankyne ozbrojených síl. 41 000 zastáva vojenské pozície a 5 000 je v prvej línii.

Na čo útočia 

97 % všetkých cieľov zasiahnutých Ruskom počas 9 mesiacov totálnej vojny boli civilné objekty – celkovo zaznamenali viac ako 16 tisíc raketových útokov, napísal minister obrany Ukrajiny Oleksiy Reznikov na Twitteri  "Za posledných deväť mesiacov Rusko spustilo viac ako 16 000 raketových útokov na Ukrajinu. 97 % ruských cieľov sú civilisti. Bojujeme proti teroristickému štátu. Ukrajina vyhrá a vojnových zločincov postaví pred súd", vyhlásil minister obrany.

Ruská strana 

Ako uvádza na  telegramovom kanáli ruské ministerstvo obrany, pri nakladaní  vlaku zlikvidovali osem obrnených vozidiel a päť iných vozidiel. Okrem toho zabili viac ako 100 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. Za posledný deň ruské ozbrojené sily zaútočili na osem veliteľských stanovíšť ozbrojených síl Ukrajiny. Nachádzali sa v Charkovskej a Chersonskej oblasti, ako aj v Doneckej ľudovej republike. V DĽR  zlikvidovali dva ukrajinské muničné sklady.

Udalosti

Ruská armáda tiež za posledných 24 hodín odrazila útoky a protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Kupjanskij, Krasno-Limanskij, Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny zastavili paľbou ruskej armády. Straty nepriateľa dosiahli 80 ľudí, jeden tank, tri obrnené vozidlá, dva pickupy a osobné auto, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Ďalšie straty

Ukrajinské ozbrojené sily vyslali v uplynulých dňoch výrazné posily do oblasti mesta Arťomovsk, ležiaceho v Doneckej ľudovej republike. V bojoch v tomto smere utrpela ukrajinská armáda vážne straty . Za jeden deň lekári napočítali okolo 240 zranených.

Zasiahlo letectvo

Letectvo v Dnepropetrovskej oblasti presným úderom zničilo viac ako 100 ukrajinských vojakov, informovalo v pondelok ruské ministerstvo obrany. „V dôsledku úderu vzdušných a kozmických síl vysoko presnými zbraňami na koncentráciu živej sily a vojenskej techniky 17. ukrajinskej tankovej brigády v Dnepropetrovskej oblasti, osem obrnených vozidiel a päť iných vozidiel bolo zničených pri nakladaní na železničnú prepravu. Okrem toho zahynulo viac ako 100 ukrajinských vojakov,"

Generál priniesol zmeny 

Po nástupe armádneho generála Sergeja Surovikina do velenia, sa prístup k samotnému konfliktu dramaticky zmenil. Týka sa to najmä úderov  proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny. Informuje o tom "Military Review" s odvolaním sa na slová z publikácie francúzskeho média Reseau International. Poznamenáva, že ruské údery majú na ukrajinskú armádu „silný demoralizujúci účinok“. Najvýraznejšie je to podľa autora článku badať v zime.Publikácia uvádza, že v dôsledku útokov na kritickú infraštruktúru majú ozbrojené sily Ukrajiny veľké problémy s dodávkami zbraní, munície a posíl do bojovej zóny.

Pápež je pripravený sprostredkovať mier na Ukrajine
Pápež František v pondelok uviedol, že je pripravený pokúsiť sa sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom. František v rozhovore pre americký jezuitský žurnál povedal, že pozíciou Svätej stolice je "hľadať mier a porozumenie". "Diplomacia... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik