Belgickom otriasli nepokoje kvôli majstrovstvám sveta vo futbale
28 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Marockí fanúšikovia oslavujú šokujúce víťazstvo podpaľovaním áut a zrážkami s políciou

Belgickými mestami Brusel a Antverpy spolu s mnohými mestami v susednom Holandsku otriasli masové nepokoje po tom, čo marockí fanúšikovia vyšli v nedeľu do ulíc, aby oslávili víťazstvo svojho tímu 2: 0 nad Belgickom na majstrovstvách sveta.

Hoci je Belgicko ďaleko od Maroka, krajina hostí viac ako 500 000 ľudí marockého pôvodu a mnohí z nich podporujú národný tím svojej rodnej krajiny. Scény násilia sa rýchlo rozšírili po sociálnych sieťach, pričom fanúšikovia marockého národného tímu pálili vozidlá, rabovali obchody a dokonca zaútočili na policajnú stanicu.

Úrady v Bruseli zadržali tucet výtržníkov, ktorí rozmiestnili vodné delá a na rozohnanie davov použili slzný plyn, zatiaľ čo osem z nich bolo zatknutých v prístavnom meste Antverpy.

Polícia nasadila slzný plyn, aby po víťazstve rozohnala fanúšikov, ale nepokoje pokračovali do večera, čo viedlo k podpáleniu niekoľkých ďalších vozidiel.

Víťazstvo Maroka sa počas turnaja považovalo za ďalší veľký rozruch a málokto veril, že tím je schopný zvíťaziť nad Belgickom, ktoré je v súčasnosti tímom číslo dva na svete.

Starosta Bruselu Philippe Close uviedol: "Čo najdôraznejšie odsudzujem incidenty z dnešného popoludnia.

"Polícia už rázne zasiahla. Preto neodporúčam fanúšikom prichádzať do centra mesta. Polícia robí všetko, čo je v jej silách, aby udržala verejný poriadok. Nariadil som polícii, aby zatkla problémových ľudí."

V klipe zverejnenom na Twitteri je vidieť, ako sa muži smejú, keď sú v Bruseli napadnuté sanitky. V rovnakom zverejnenom klipe je vidieť, ako jednotlivci útočia na policajnú dodávku rôznymi projektilmi.

Jeden človek v Bruseli bol vážne zranený po tom, čo ho kameňom udreli do tváre.

V Holandsku boli v Amsterdame podpálené vozidlá a skupina približne 500 výtržníkov zaútočila na políciu v Rotterdame, pričom na stanicu odpálila pyrotechniku. V dôsledku toho dvaja policajti utrpeli zranenia. Holandská poriadková polícia podľa tweetov holandského národného policajného zboru tiež rozohnala davy v Haagu a Utrechte.

"Jeden utrpel poškodenie sluchu a druhý dostal niečo do hlavy," uviedol hovorca rotterdamskej polície.

Claire Martensová, predsedníčka strany VVD v Amsterdame, povedala: "Toto nebola strana. Sú to chlapci, ktorí si myslia, že majú na starosti ulice a nie políciu. To nemôžeme akceptovať. Prečo (orgány) zasiahli tak neskoro? Ako tomu zabránime budúci týždeň?"

Belgicko, krajina s iba 11,5 miliónmi obyvateľov, má jednu z najväčších populácií moslimov v celej Európe v pomere k veľkosti populácie a Maročania tvoria obrovský podiel tejto populácie. Nepokoje a oslavy Maročanov v Belgicku aj Holandsku určite vyvolajú nároky na dvojitú lojalitu, pričom mnohí ľudia, ktorých obe krajiny prijali na "diverzifikáciu" svojich národov, nielenže zakorenili proti svojej hostiteľskej krajine, ale aj aktívne sa podieľali na ničení majetku a útokoch na políciu.

NECHUTNÉ! Otec dobil migranta, ktorý znásilnil jeho šesťročnú dcéru. Hrozí mu vyšší trest ako oblude!
Po tom, čo vďaka masovej imigrácii Francúzsko zažíva nebývalé „kultúrne obohatenie“ a s tým spojený vzostup kriminality, museli médiá koncom októbra priznať ďalší otrasný incident. Otcovi znásilneného dieťaťa hrozí vyšší trest ako samotnému... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik