Čaká nás ďalšia pandémia! Dôsledok MODERNÉHO životného štýlu
27 | 11 | 2022 I Eka Balašková

Vedci z Harvardovej univerzity upozorňujú, že náš pohodlný životný štýl a mnohokrát zlé stravovacie návyky čoskoro začnú prinášať veľmi nepríjemný výsledok - rakovina bude diagnostikovaná u čoraz viac mladých ľudí.

Zvlášť varujú pred kolorektálnym karcinómom - rakovinou hrubého čreva, čo je aj na Slovensku veľmi časté nádorové ochorenie. V skorých štádiách je však veľmi dobre liečiteľné.

Tráviaci systém

Štúdia, ktorú robili vedci sa týkala 44 krajín a registrov ich onkologických pacientov, informuje portál CNN. Oproti minulosti stúpa diagnostikovanie rakoviny u ľudí v mladších vekových kategóriách v prípade kolorektálneho karcinómu a 13 iných typov rakoviny, z ktorých mnohé postihujú tráviaci systém. Tento trend sa vyskytuje hlavne v stredných a vyšších príjmových skupinách.

Dôsledok "moderného" životného štýlu

Spoluautor Shuji Ogino, profesor patológie na Harvard TH Chan School of Public Health hovorí, že nárast je spôsobený rizikovými faktormi, ktoré sú známe. Ďalšie je však potrebné preskúmať. Poznamenáva, že medzi ne patrí obezita, nedostatočná fyzická aktivita, cukrovka, alkohol, fajčenie, znečistenie životného prostredia a strava s vysokým obsahom červeného mäsa a pridaných cukrov, nehovoriac o práci na zmeny a nedostatku spánku.

„Existuje aj veľa neznámych rizikových faktorov, o ktorých zatiaľ nikto nevie,“ povedal Ogino.

Opitý Ukrajinec ZNIČIL 10 ÁUT! Vodičský preukaz mu nevzali
Autonehoda, pri ktorej Ukrajinec pod vplyvom alkoholu zničil viac, ako 10 áut, sa stala 19. februára v Nitre. Ani napriek tomu mu polícia neodobrala vodičské oprávnenie. Jej vyšetrovanie bolo ukončené až teraz. Konateľ predajne s autami, ktorej... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Dôležitá je strava u detí

„Myslím si, že problém vzniká prevahou nesprávnej stravy už v ranom veku. Tá tiež ovplyvňuje baktérie v našom tráviacom trakte a to všetko vedie k rakovine s nástupom v skoršom veku,“ hovorí doktorka Elizabeth Platz, epidemiologička z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ktorá tiež edituje časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ktorý sa nezúčastnil hodnotenia.

Obezita

Kedysi bola veľmi zriedkavá. Čoraz viac detí má nebezpečne vysoký index telesnej hmotnosti (BMI). Prirodzene, aj riziko rakoviny tráviaceho traktu sa zvyšuje o desaťročia skôr, ako tomu bývalo v minulosti.

Nárast je zrejmý

Oginov výskum zistil, že v priebehu rokov štúdie bol priemerný ročný vzostup kolorektálneho karcinómu u mladých dospelých asi 2 % v USA, Austrálii, Kanade, Francúzsku a Japonsku. V Spojenom kráľovstve sú to takmer 3 % ročne. V Kórei a Ekvádore je to zhruba 5 % ročne.

To číslo sa nezdá vysoké, ale treba rátať s jeho zvyšovaním. O 10-20 rokov to bude hrozivé číslo," upozorňuje Ogino. Kým v rokoch 1988-2015 bol nárast osem prípadov na 100-tisíc ľudí, v súčasnosti je to 13 prípadov na 100-tisíc ľudí, uvádza The New England Journal of Medicine.
Štúdie ukazujú, že približne 1 z 10 kolorektálneho karcinómu v USA je diagnostikovaný u ľudí vo veku od 20 do 50 rokov. 
 
Analytik Michelko: Kedy už toho DIKTÁTORA so ŠIALENÝMI NÁPADMI niekto "odpáli"?
Politický analytik a vydavateľ Roman Michelko sa vo svojom týždňovom prehľade aj tentokrát venuje zásadným udalostiam uplynulých siedmich dní. Dôležitou témou je sobotná dohoda s lekármi o výpovediach, rozpočet, ale aj odvolávanie Mikulca, ktoré sa... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Eka Balaskova
Kohortový efekt

V recenzii spoločnosti Ogino sa zistilo, že riziko včasného nástupu rakoviny sa zvýšilo pre každú nasledujúcu generáciu (hovorí sa tomu kohortový efekt). Tí, ktorí sa narodili v 90. rokoch, majú počas života vyššie riziko vzniku rakoviny v ranom štádiu ako tí, ktorí sa narodili napríklad v 80. rokoch 20. storočia.

Už to nie je choroba seniorov

"Pamätám si, že v oboch nemocniciach sa diskutovalo o tom, že ľudia s rakovinou hrubého čreva sú stále mladší a mladší, stále viac a viac a nevedia to vysvetliť," hovorí Dr. Higgins. Strávil veľa času v podporných skupinách, kde nebolo nič nezvyčajné vidieť ľudí pred 50-tkou.

Ako je to na Slovensku

Kolorektálny karcinóm je najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením tráviacej sústavy u nás. V Slovenskej republike bol Národný skríningový program kolorektálneho karcinómu pod gesciou Ministerstva zdravotníctva spustený v roku 2002, informuje portál unilabs.sk. Prevencia, okrem správnych stravovacích návykov a minimalizácie faktorov, ovplyvňujúcich zdravie tráviaceho traktu, spočíva v možnosti absolvovať skríningové vyšetrenie u gastroenterológa. Včasná diagnostika na Slovensku umožnila včasnú liečbu 300 ľuďom ročne.

TOMU NEUVERÍTE! Dojímavé stretnutie po 12 rokoch
Právnička z Británie Liz Eldridge svojmu synovi kúpila k narodeninám šteniatko Missie. To sa vo februári 2011 stratilo. Fenka sa po dlhých takmer 12 rokoch vrátila k svojim majiteľom. V zúboženom stave po evidentne ťažkých rokoch, no návrat do... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik