Bekmatov Ilieva NEŠETRIL: Arogancia, povýšenectvo a netolerancia...Si úplne MIMO MISU!
27 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Politiku a spoločenské dianie sledujem denne, ale poviem úprimne, že už dávno som nezaregistroval takú koncentráciu arogancie, povýšenectva a netolerancie, akú predviedol v úvode posledného vydania relácie V politike Rastislav Iliev. A to všetko v jedinej minúte! Skonštatoval to na sociálnej sieti predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov.

Iliev sa v úvode nedeľnej relácie pasoval do úlohy žalobcu, sudcu i kata stoviek tisícok, možno miliónov, ľudí, ktorí nevidia na minulom režime výhradne len negatíva. Jeho arogantné a vyčítavé otázky však zostali bez odpovede. Úloha obhajcu totiž v médiách v poslednom období nie je želaná, myslí si mladý politik. A tak sa do úlohy obhajcu postavil práve Bekmatov. Spravil tak formou verejnej odpovede, ktorú si môžete prečítať všetci, nielen moderátor Iliev. Tak trochu prevzal úlohu obhajcu všetkých, ktorí sa odmietajú podvoliť téze, že pred rokom 1989 tu bola čierna diera.

Nevzdelanosť, alebo argumentačný faul

Bekmatov list Ilievovi otvára konštatovaním, že nevie, či úvod relácie v podaní Rastislava Ilieva bol len výsledkom dopadu vzdelávacieho systému, alebo to z moderátorovej strany bol vedomý argumentačný faul.

"Je vrcholne pokrytecké klásť otázky, keď oproti Vám nesedí oponent. Keď si na ne vzápätí sám odpoviete. A svoj odpor k diskusii podčiarknete ukončením svojho konfrontačného monológu slovom: „Bodka!“," nepáči sa Bekmatovovi, ktorý moderátora pozýva na diskusiu do "zabudnutých regiónov". 

TÍ jej teda NALOŽILI! Že vás hanba nefackuje, pani kňažná!
Politici reagovali na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa zapojila do prípravy balíčkov v sociálnej výdajni v bratislavskej Petržalke. Je najvyšší čas, aby ľudia prehodnotili svoj názor a v najbližších prezidentských voľbách ju poslali tam,... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Nepochopenie áno, povýšenectvo nie

Bekmatov uznáva, že u Ilieva jeho plat, spoločenská prestíž a dlhodobý život v metropole môžu spôsobiť nepochopenie skúseností ľudí po celom Slovensku po novembri 1989, neospravedlňujú však aroganciu a povýšenectvo, s akou ich postoje zhodil. Na jednej strane je veľkomestský život a instagramové fotky, na druhej strane život obyčajného Slováka. A Bekmatov chce Ilieva zoznámiť s touto druhou stranou.

"Tou nefotogenickou, neatraktívnou a nefrekventovanou. No napriek tomu všetkému autentickejšou, kde žijú ľudia inými problémami. Zoznámim Vás s tou stranou, ktorá pre Vás – a Vám podobným – nie je zaujímavá. A ktorej evidentne nerozumiete,"sľubuje Bekmatov.

Ten moderátora pozýva k bývalému robotníkovi zo skrachovaných sklární v Zlatne; do Hnúšte, kde sa jeden zo zamestnancov vzbúril voči drsnej šikane ázijského zamestnávateľa; ale pozýva ho aj do Smolníka k pamätníku poslednej vyťaženej rudy v decembri 1989.

"Na chvíľu Vás vytrhnem zo života medzi ľuďmi na vrchole spoločenského rebríčka a zoznámim Vás s ľuďmi, ktorých novembrové zmeny uvrhli na spoločenské dno. Dáte to?" Hádže pomyselnú rukavicu Bekmatov moderátorovi.

"Toto sú ľudia, ktorí na konci roku 1989 chceli nadobudnúť slobody pri zachovaní sociálnych istôt. Miesto toho prišli o sociálne istoty a získali systém, v ktorom sloboda jednotlivca spočíva v tom, že každý na neho kašle. Ľudí, ktorí chodili na námestia, prípadne boli regionálnymi členmi VPN, a dnes by si za to najradšej nafackovali, poznám kvantá," píše Bekmatov moderátorovi.

MIMORIADNE! Protikorupčný Igor Matovič sa priznal ku korupcii!
Protikorupčný Igor Matovič sa priznal ku korupcii. Už v roku 2012 tvrdil, že nikdy úplatok nedal, ale opak bol pravdou. "Ak vidíte korupciu, nebojte sa ozvať," vyzvala pred niekoľkými dňami prezidentka Čaputová. Keďže v roku 2022 spoznal svet inú... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Aj oni spravili comming out

"Nemuseli však spraviť vyhlásenie smerom k verejnosti, ale v prvom rade si museli priznať sami pred sebou, že spravili chybné rozhodnutie (ktoré má drsný dopad na životy ich detí a vnukov)," vysvetľuje Bekmatov a prízvukuje, že takýto comming out - priznanie od nich chcelo ďaleko väčšiu vnútornú silu, ako verejné vyhlásenie pred kamerami.

"Nestála by už len táto osobná odvaha za to, aby ste sa ich pokúsili vypočuť a až potom ich odsúdiť?" Uzatvára Bekmatov svoju pozvánku moderátorovi Ilievovi, aby v liste pokračoval. 

Nie je im ľúto za procesmi a prenasledovaním

Bekmatov upozorňuje na jednu z temných stránok režimu, hlavne v 50. rokoch. 

"Ľudia po novembri 1989 s rozčarovaním sledovali ako sa síce z neslobodného, no ekonomicky silného a potravinovo sebestačného štátu stalo ekonomické slepé črevo Nemecka," vysvetľuje Bekmatov, čo sa nepáči ľuďom.

Tí podľa neho uvažujú, prečo za slobodu museli zaplatiť sociálnymi výdobytkami, prečo sme odkázaní na zahraničný import aj základných potravín, prečo množstvo vecí v minulosti fungovalo a dnes je im podsúvaná voľba medzi slobodou a sociálnymi výdobytkami.

"V tomto spočíva meritum veci, pán Iliev, a na toto by ste sa mali – ako novinár hľadajúci odpovede – zamerať, nie na konfrontačnú polemiku s divákmi, ktorí nezdieľajú Váš hodnotový rebríček," radí Ilievovi Bekmatov ktorý sa teší na prípadnú odpoveď, pretože verí, že "Váš nedeľňajší výstup nebola vedomá manipulácia, ale dôsledok nevedomosti."

KRÍZA ZAŽEHNANÁ: Dohoda sa podarila hneď, ako MATOVIČ opustil javisko!
Slovensko môže pokojnejšie spávať. Lekári hromadné výpovede napokon stiahnu. Ich zástupcom v odboroch sa po dlhých mesiacoch podarilo dohodnúť s vládou SR na kompromise. A tak na Slovensku nehrozí od 1. decembra núdzový stav. A stačilo len jediné!... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Jadrnejší Ľuboš Blaha

Aj keď Ľuboš Blaha (Smer-SD) používa v zásade rovnaké argumenty, ako Bekmatov, slová už tradične používa ďaleko ostrejšie.

To, že sa pochváliš svojou sexuálnou orientáciou, z Teba nerobí odborníka na komunizmus, milý Rastislav. Sorry, ale ty máš posúvať slovo a nie mudrovať. Ešte ti mlieko tečie po brade, tak choď do terénu a pýtaj sa ľudí, ako sa reálne žilo za socializmu - ľudia mali prácu, bývanie, istoty a mier. Dnes nemajú nič," napísal poslanec Smeru na Telegrame.

Pripomeňme si teda, čo Bekmatov i Blaha kritizovali

"Pred 33 rokmi ste nám vyštrngali slobodu a demokraciu, ďakujeme vám za to. Napriek tomu sú niektorí z vás presvedčení o tom, že za komunistov bolo lepšie," začal reláciu V politike Iliev a menuje čísla, ktoré svedčia o obetiach socializmu.

"Napriek tomu niektorí z vás ešte stále nariekajú za režimom, ktorý znevýhodňoval vlastných občanov, ak neboli členmi KSČ. (...) Už ste na to zabudli? Čo z toho vám konkrétne chýba? Pred revolúciou sa naozaj nežilo lepšie, až na pár výnimiek spriaznených s komunistickým režimom. Bodka."

Ľuboš Blaha moderátorovi Ilievovi: Intelektuálny nedorobok
Ľuboš Blaha (Smer-SD) si tentoraz vzal "na mušku" tých, čo nemajú doktorát z filozofie, ani histórie, dokonca ani pamäť na to, aby mohli objektívne hodnotiť obdobie pred rokom 1989. Konkrétne sa "nestačil čudovať" moderátorovi hlavnej politickej... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik