Stoltenbergov súcit
26 | 11 | 2022 I Milan Laca

Generálny tajomník NATO Stoltenberg povedal, že Ukrajinu čaká krutá zima.

Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bukurešti vyhlásil, že Ukrajinu čaká „strašná zima“. Začiatok zimy pre Ukrajinu považuje  za „desivý“. Povedal, že na stretnutí v Bukurešti 29. až 30. novembra ministri zahraničných vecí členských krajín aliancie rozhodnú o zvýšení "nesmrtiacej" pomoci Kyjevu, vrátane zimného oblečenia, pohonných látok a liekov. Stoltenberg tiež zdôraznil, že dvere NATO pre Ukrajinu zostávajú otvorené.
Má v tom jasno

Brutalita, raketové útoky na mestá a civilnú infraštruktúru narastajú, čo Ukrajincov pripravuje o teplo, svetlo a jedlo. Toto je hrozný začiatok zimy pre Ukrajinu... Doplácame na to všetci,“ povedal generálny tajomník aliancie.  Podľa neho je najlepším spôsobom, ako zvýšiť šance na mierové urovnanie konfliktu, poskytnúť Ukrajine podporu. 

Maďarsko odmieta úver EÚ na pomoc Ukrajine!
Maďarská vláda rozhodla, že svoj podiel 187 miliónov eur z pomoci Európskej únie Ukrajine, ktorú Brusel rieši úverom v celkovej výške 18 miliárd eur, poskytne Maďarsko priamo Ukrajine bez čerpania úveru, a to z vlastných rozpočtových... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

NATO... 

Na otázku o možnosti vstupu Ukrajiny do aliancie pripomenul, že v posledných rokoch blok akceptoval Čiernu Horu a Severné Macedónsko a v roku 2022 pozvali do NATO Fínsko a Švédsko. „Týmito rozhodnutiami sme ukázali, že dvere NATO sú otvorené a že Rusko nemá právo veta na rozširovanie NATO. Toto posolstvo platí aj pre Ukrajinu,“ zdôraznil Stoltenberg. 

Zelenskyj žiada 

Ukrajinský prezident 21. novembra opäť vyzval západné krajiny, aby podporili snahu Kyjeva o vstup do NATO a Európskej únie. Stoltenberg v septembri zdôraznil, že žiadosť o členstvo v NATO by mali podporiť všetci členovia organizácie.

EÚ nesúhlasí

Komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton 6. októbra vyhlásil, že Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO, pokiaľ na jej území prebiehajú nepriateľské akcie. Podľa pravidiel aliancie nemožno do vojenského bloku prijať štát s nevyriešenými územnými spormi.

Západ podľa Oleny Zelenskej nie je unavený! V ROZHOVORE pre BBC POVEDALA VIAC
Kým Ukrajina nezvíťazí, môžeme podľa Zelenského manželky, Oleny Zelenskej hovoriť iba o falošnom mieri, ktorý by netrval dlho. Manželka Volodymyra Zelenského Olena Zelenská poskytla rozhovor pre BBC, v ktorom okrem iného povedala: "Zimu... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik