Maďarsko odmieta úver EÚ na pomoc Ukrajine!
25 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Maďarská vláda rozhodla, že svoj podiel 187 miliónov eur z pomoci Európskej únie Ukrajine, ktorú Brusel rieši úverom v celkovej výške 18 miliárd eur, poskytne Maďarsko priamo Ukrajine bez čerpania úveru, a to z vlastných rozpočtových zdrojov.

"Maďarsko je pripravené pomôcť Ukrajine, ale výhradne na bilaterálnej báze, pretože spoločné čerpanie úveru neznamená nič iné než spoločné zadlžovanie sa a stratu finančnej suverenity. Spoločný dlh teda nie je riešením!" varoval Balázs Orbán.

Podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023 schválili poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok.

Tento najnovší úver musí byť teraz schválený jednomyseľne v Rade EÚ 6. decembra – prv než eurokomisia osloví finančné trhy.

Sľúbenú podporu vyplatí Európska komisia začiatkom roka 2023.

Uviedol to vo štvrtok na Facebooku politický riaditeľ úradu premiéra Balázs Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Poľsko žiada Nemecko, aby jemu ponúkané systémy Patriot dalo radšej Ukrajine
Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu oznámil, že požiadal Nemecko, aby dodalo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré ponúklo Poľsku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP. Berlín ponúkol Varšave zmienené... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik